• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Απότομη προσγείωση λόγω Aegean και Autohellas – Όλο το παρασκήνιο

    • NewsRoom


    Πλήρως συντονισμένο με τις διεθνείς αγορές το Χ.Α.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες 0,36%, στις 608 μονάδες και υψηλό ημέρας στις 613, ενώ οι συναλλαγές περιορίστηκαν σε σχέση με χθες στα 45,8 εκατ. ευρώ

    Ο καθαρός τζίρος υπολογίζεται κοντά στα 42 εκατ. ευρώ, αφού έγιναν σχεδόν 2,6 εκατ. ευρώ πακέτα, κυρίως σε Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Μότορ Όιλ.

    Η αγορά κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τις ευρωπαϊκές αγορές που υποχωρούν 0,6% ο Dax και 0,2% ο Cac στο Παρίσι, ενώ ο Dow στην Wall Street ενισχύεται κατά 0,2% τη στιγμή που Nasdaq και S&P υποχωρούν οριακά κατά 0,3%. Κούρσα, ωστόσο, σημειώνει το αμερικάνικο αργό, στα 34 δολάρια το βαρέλι, όσο η ομαλότητα στη διεθνή οικονομία αρχίζει να εδράζεται.

    Καλά νέα για την Ελλάδα επίσης, ως προς την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, που υποχωρεί ακόμα πιο πολύ στο 1,74% νωρίτερα την Πέμπτη.  Το γεγονός ότι η  ελληνική κυβέρνηση επανεκκινεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας δεκαπέντε μέρες νωρίτερα, σχολιάστηκε θετικότατα από τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Μένει να φανεί κατά πόσο ο τουρισμός θα διασώσει το στοίχημα της ύφεσης με τις προβλέψεις για φέτος να κάνουν λόγο για 10% και τον ΣΕΒ να προειδοποιεί για 580 χιλιάδες ανέργους στο πεντάμηνο που διανύουμε από την έναρξη της καραντίνας, το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

    Μεγάλη η πτώση για τις εταιρείες του ομίλου Βασιλάκη που διαπραγματεύονται στο Χ.Α., την Aegean και την Autohellas. Πτώση πάνω από 9% για την Autohellas και πάνω από 8% για την Aegean, στα 3,49 ευρώ και 4,43 ευρώ αντίστοιχα, με 883 χιλιάδες τεμάχια και 225 χιλιάδες τεμάχια όγκο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ρευστοποιήσεις εκ μέρους Ελλήνων και ξένων θεσμικών, κάτι που έχει καταγράψει το mononews.gr ακόμα και όταν οι μετοχές ανέβαιναν την προηγούμενη εβδομάδα.

    Πάντως πηγές αναφέρουν ότι η μεγάλη πτώση της Aegean οφείλεται και στη φημολογία που αναπτύχθηκε λίγο πριν από το κλείσιμο (και συντηρήθηκε από χρηματιστηριακούς κύκλους) περί πιθανής συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

    Την ίδια ώρα ωστόσο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, σε δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα κρατικοποίησης της Aegean.

    Πιέσεις πάνω από 2,5% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Ελλάκτωρ, πάνω από 2% για την ΔΕΗ, αρνητικό πρόσημο και απώλειες με λιγότερο από 1% για την Coca Cola, όπως και για την Jumbo, αλλά και για τον Μυτιληναίο. Ανεπαίσθητες απώλειες για τον ΟΤΕ, που σταθεροποιήθηκε στα 12,29 ευρώ.

    Από τις τράπεζες, αμετάβλητες η Alpha και η Πειραιώς στα 0,498 και 1,02 ευρώ αντίστοιχα και απώλειες 0,97% για την Eurobank, ενώ με οριακά κέρδη έκλεισε η Εθνική, στα 0,924 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ