• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αυτά τα «χαρτιά» της περιφέρειας τράβηξαν -Θα παραμείνει ο Μυτιληναίος πάνω από τα 8 ευρώ;


    Από τις 11/5 έχει να δει η αγορά τόσο χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μόλις 23 εκατ. ευρώ. Η απαξίωση λοιπόν, βρίσκεται σε όλο της το μεγαλείο. Έλλειψη βάθους, ανησυχία για την πορεία της οικονομίας λόγω των επιπτώσεων από την Covid 19, αλλά και ήξεις αφίξεις και μη ξεκαθαρισμένη εικόνα από τους ξένους διαχειριστές, ως προς τη δημιουργία και νέας  bad bank εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος. Το Χ.Α. καταγράφει απώλειες της τάξης του 31% από την αρχή της χρονιάς και ο τραπεζικός κλάδος 63%.

    Οι επενδυτές διαπιστώνουν ότι παρά το γεγονός ότι άνοιξε η Ελλάδα για τους ξένους τουρίστες, η πληρότητα στα ξενοδοχεία προσεγγίζει μόλις το 22% τον Ιούλιο και για τον Αύγουστο θα είναι θαύμα το… 30%. Και όχι μόνο αυτό, αν οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τουριστικά έσοδα  7 – 7,5 δισ. ευρώ, πλέον οι επαγγελματίες του κλάδου ομιλούν για 3 – 3,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα θα εκπλαγούν ευχάριστα αν προσεγγιστούν τα 5 δισ. ευρώ. Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται να επιδεινωθούν πάλι, αλλά προς το χειρότερο οι εκτιμήσεις για την ύφεση στη χώρα φέτος, αλλά και τα περιθώρια ανάκαμψης το 2021.

    Η αγορά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, χωρίς συναλλαγές, τζίρο και ενδιαφέρον, παραμένει κολλημένη ελαφρώς πάνω από τις 630 μονάδες. Για την ακρίβεια έκλεισε στις 632,37 και με απώλειες 0,20%. Ξεκίνησε ελαφρώς ανοδικά στο πρώτο ημίωρο, όπου δεν είχαν γίνει καν 1,6 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τις 637 μονάδες. Την αγορά απασχολούν ταυτόχρονα, εκτός από την αποχώρηση μιας εκ των βασικών μετόχων στην Lamda, εμμέσως μέσω της Consolidated Holding, της κυρίας Μαριάννας Λάτση, και το τι μέλλει γενέσθαι με τις ομολογίες μίας εταιρείας που οι μετοχές της ανήκουν στην μικρή κεφαλαιοποίηση της MLS. Μετά τη Folli Follie, οι ξένοι επενδυτές δεν παύουν να προβληματίζονται για την ποιότητα και ειλικρίνεια στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων.

    Ο τραπεζικός κλάδος δε, παίζει τεχνικά με την φωτιά, κλείνοντας με απώλειες 1,2%, στις 323 μονάδες. Πάνω από 2% η πτώση για την Alpha και την Πειραιώς, 1,1% για την ΕΤΕ και 0,5% για την Eurobank. Αμετάβλητη στα 5,85 η Lamda. Πιέσεις πάνω από 2% στην Μότορ Όιλ, που υποχωρεί στα όρια των 12 ευρώ. Βίοι παράλληλοι και για τα ΕΛΠΕ που υποχώρησαν στα 5,4 ευρώ. Πωλητές στην ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ με απώλειες 1,1%, στα 5,87 ευρώ, στα 3,86 ευρώ υποχώρησε η ΔΕΗ με πτώση 1,28%, λίγο κάτω από 1% οι απώλειες για  την Coca Cola και την Ελλάκτωρ, με την τελευταία να συνεχίζει τους μεγάλους όγκους, αλλάζοντας πάνω από 220 χιλιάδες τεμάχια.

    Από την άλλη, πάνω από τα 8 επέστρεψε ο Μυτιληναίος, κάτι που έχει να συμβεί  από  τις 22/6. Το τελευταίο δίμηνο τρεις φορές προσπάθησε να σπάσει τα 8 ευρώ, ανεπιτυχώς. Οριακά κέρδη για Jumbo, EXAE , κοντά στο 1% OTE και Βιοχάλκο και πάνω από 1% η αντίδραση για ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 47 έκλεισαν με άνοδο και 44 υποχώρησαν.

    Κέρδη 24,3% για τον Μαθιό με 7.445 τεμάχια, 8,91% για την Ιντρακάτ με 77.557, 7,62% για τον Κέκροπα με 62 χιλιάδες τεμάχια και 6,84% για την Αλουμύλ με 26.222 τεμάχια.



    ΣΧΟΛΙΑ