• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήρια: «Τρενάκι του τρόμου» η Ασία, «πρασίνισαν» τα futures

    • Bloomberg


    Μια φρικτή εβδομάδα για τα χρηματιστήρια της Ασίας άρχισε να δείχνει κάποια βελτίωση το πρωί της Παρασκευής.

    Όταν η Ασία πήρε τη σκυτάλη μετά το χειρότερο sell off στη Wall Street από το 1987, οι δείκτες αναφοράς των χρηματιστηρίων της περιοχής έκαναν βουτιά, ενεργοποιώντας τους «κόφτες» από τη Σεούλ μέχρι την Μπανγκόκ, τη Μανίλα, την Τζακάρτα και τη Βομβάη. Σταδιακά, όμως, με πρώτο το αυστραλιανό χρηματιστήριο που έκανε μια θεαματική ταλάντωση για να φτάσει να ενισχύεται έως και 4,4%, οι αγορές «πρασίνισαν» ή περιόρισαν αισθητά τις απώλειές τους.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο περιφερειακός δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού περιόριζε τις απώλειές του στο 1,7%, αφού είχε φτάσει να χάνει έως και 6,7%.

    «Ο κόσμος πιστεύει πιθανότατα ότι θα ληφθούν κάποιους είδους μέτρα για τη στήριξη των αγορών», πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί, υποστήριξε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Tomoichiro Kubota, αναλυτής της Matsui Securities. Και πρόσθεσε: «Ανάλογα με το πόσο έχει πέσει η αγορά, θα μπορούσαμε να δούμε ένα τεράστιο ριμπάουντ βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο,η μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση δεν φαίνεται να αλλάζει. Η αγορά θα συνεχίσει να κινείται σε συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας».

    Στο «πράσινο» τα futures των αμερικανικών δεικτών

    Κέρδη έδειχναν τα βρετανικά και τα αμερικανικά futures, με τα τελευταία, και συγκεκριμένα του δείκτη S&P 500, να επιστρέφουν σε θετικό πρόσημο μετά από απώλειες της τάξης του 3%.

    Παρ’ όλα αυτά, η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά ετοιμάζεται να κλείσει τη χειρότερη εβδομάδα στην πρόσφατη ιστορία της μετά το 2008.



    ΣΧΟΛΙΑ