• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστές: «Μόνο στην πτώση συνδεόμαστε με τις ξένες αγορές»


    Μόνο στην πτώση παρακολουθεί τις ξένες και όχι στην άνοδό τους, οι οποίες, σημειωτέον καταρρίπτουν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο. Ο λόγος για το Χ.Α. που έχει αφήσει σχεδόν… άναυδη την αγορά και τους εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά, όταν το σκηνικό που έχει στηθεί για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία είναι διθυραμβικό, τουλάχιστον.

    Αποκορύφωμα όλων δε και μένει να δούμε αν και κατά πόσο θα αποτυπωθεί σήμερα στο ταμπλό είναι η πληροφορία που ήρθε χθες από τις Βρυξέλλες όπου διεξαγόταν το Eurogroup, ότι συζητείται μία, κάποιου τύπου δημοσιονομική χαλάρωση, εξέλιξη που παραπέμπει απευθείας στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και των εισηγμένων. Οι μειώσεις των εταιρικών φόρων, η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, αλλά και η θωράκιση της αγοράς με το επικείμενο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση που θα ορίζει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως άλλο IRS, στα πρότυπα των ΗΠΑ, φαίνεται ότι περνούν στα ψιλά για τους ξένους.

    «Αυτά που συμβαίνουν έχουν σαν αποτέλεσμα οι αγοραστές να προβληματίζονται», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπ. Κυρίτσης. Και συνεχίζει λέγοντας ότι, «το Χ.Α. ακολουθεί τα ξένα χρηματιστήρια, μόνο στην πτώση. Στην ουσία έχουμε τις τέσσερις τράπεζες και την Coca Cola που ηγούνται των κεφαλαιοποιήσεων και της συναλλακτικής δραστηριότητας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η αγορά στα τρέχοντα επίπεδα έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, αυτόν της μεταρρύθμισης της οικονομίας, που φαίνεται ότι ήδη έχει μπει σε μια τροχιά».

    Από την πλευρά του ο κ. Ν. Χρυσοχοΐδης, επικεφαλής της ομώνυμης χρηματιστηριακής και στέλεχος του ΣΜΕΧΑ σημειώνει την έλλειψη εισροών κεφαλαίων. Όπως αναφέρει, «όλα δείχνουν ότι δεν είμαστε στα ραντάρ των ξένων οίκων, των ξένων επενδυτών, με αποτέλεσμα όλοι να αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Σε ένα ιδανικό σενάριο για το Χ.Α. δεν είμαστε προτεραιότητα επί του παρόντος τουλάχιστον και σε ένα δυσμενές σενάριο, οι ξένοι κάτι φοβούνται», αφήνοντας να εννοηθεί τυχόν ζητήματα στο γεωπολιτικό σκηνικό που στήνεται στην Ν.Α. Μεσόγειο.

    Κατά τα άλλα, οι επιδόσεις του Χ.Α. από τις 4 Φεβρουαρίου δεν έχουν καμία σχέση με το ξεκίνημα μιας καλής χρονιάς. Η μεγαλύτερη διακύμανση είναι μόλις έξι μονάδες 916 – 922 και ο τζίρος υποτονικός στα όρια των 60 εκατ. ευρώ, παρά τα χθεσινά 30 εκατομμύρια.



    ΣΧΟΛΙΑ