Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε χάος στις αγορές μετάλλων με την δήλωση ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν δασμό 50% στις εισαγωγές χαλκού, ποσοστό υψηλότερο από το αναμενόμενο. Tα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού στη Νέα Υόρκη σημείωσαν ιστορική αύξηση.

Το σχέδιο, το οποίο αποκαλύφθηκε από ένα απρόσμενο σχόλιο του Τραμπ στους δημοσιογράφους, αποτελεί την τελευταία ανατροπή σε μια ταραχώδη περίοδο για τα βιομηχανικά εμπορεύματα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να ενθαρρύνει την εξόρυξη και τη μεταλλουργία εντός των ΗΠΑ.

1

Ήδη έχει αυξήσει τα τέλη στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τις ροές και άλλων μετάλλων.

Από τον Φεβρουάριο, όταν ο Τραμπ δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα ο χαλκός να επιστρέψει στην πατρίδα» και αναφέρθηκε στην πιθανότητα επιβολής δασμών, οι διεθνείς έμποροι έστειλαν στις ΗΠΑ ρεκόρ ποσοτήτων χαλκού για να προλάβουν την εφαρμογή τους.

Ένας δασμός 50% — που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μέσα σε λίγες εβδομάδες — σηματοδοτεί το άμεσο τέλος αυτής της πρακτικής αλλά δημιουργεί νέες αβεβαιότητες, όπως το χρονοδιάγραμμα και οι πιθανές εξαιρέσεις για μεγάλους παραγωγούς.

Ορόσημο για την αγορά χαλκού

Η Citigroup χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως ορόσημο για την αγορά χαλκού, κλείνοντας το «παράθυρο» για σημαντικές αποστολές προς τις ΗΠΑ.

«Ο βαθμός επίδρασης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο Marcus Garvey, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Macquarie Group. «Όχι μόνο από το ποσοστό του δασμού αλλά και από το σε ποιες μορφές χαλκού θα εφαρμοστεί και αν θα υπάρξει περίοδος χάριτος πριν την εφαρμογή».

Εάν τελικά ο δασμός εφαρμοστεί, θα αυξήσει το κόστος σε ευρύ φάσμα της αμερικανικής οικονομίας, λόγω της εκτεταμένης χρήσης του χαλκού σε πολλές βιομηχανίες. Οι Αμερικανοί αγοραστές ήδη προειδοποιούν ότι το μέτρο υπονομεύει τους βασικούς στόχους του Τραμπ να αναζωογονήσει τη βιομηχανία και να ανταγωνιστεί τη βιομηχανική ισχύ της Κίνας.

«Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αρκετή δυναμικότητα εξόρυξης, κατεργασίας και εξευγενισμού ώστε να είναι αυτάρκεις σε χαλκό», έγραψαν οι αναλυτές της Jefferies LLC, συμπεριλαμβανομένου του Christopher LaFemina.  

Άμεση Αντίδραση Τιμών

Οι άμεσες μεταβολές των τιμών σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο αποτύπωσαν τις προσδοκίες για μια πιο περιορισμένη αγορά στις ΗΠΑ. Τα συμβόλαια στο Comex σημείωσαν πρωτοφανές premium 25% σε σχέση με τις τιμές του London Metal Exchange μετά τις δηλώσεις Τραμπ.

Ο χαλκός εκτινάχθηκε έως και 17% στο Comex την Τρίτη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο και νέο ιστορικό υψηλό, πριν υποχωρήσει πάνω από 4% την Τετάρτη το πρωί.

Στο LME, το μέταλλο διολίσθησε έως και 2,4% στο άνοιγμα της Τετάρτης, προτού περιορίσει τις απώλειες στο 0,7% και διαπραγματεύονταν στα 9.722 δολάρια ανά τόνο.

Copper's New York-to-London Price Gap Goes Supersized | US futures trade at a record premium to global benchmark
Το χάσμα τιμών του χαλκού μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου μεγαλώνει | Τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ διαπραγματεύονται με premium ρεκόρ έναντι του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς

 

«Η αύξηση του δασμού αποτελεί πτωτικό παράγοντα για τις τιμές χαλκού στο LME βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Yongcheng Zhao, αναλυτής αγοράς χαλκού Κίνας στην Benchmark Mineral Intelligence. «Αναμένουμε συνεχιζόμενη μεταβλητότητα έως ότου τεθεί επίσημα σε ισχύ, ακολουθούμενη πιθανώς από απότομη πτώση».

Εκτόξευση της ζήτησης

Η δήλωση του Τραμπ για δασμό 50% έρχεται καθώς η ζήτηση για χαλκό προβλέπεται να εκτοξευθεί την επόμενη δεκαετία, με κέντρα δεδομένων, αυτοκινητοβιομηχανίες, ενεργειακές εταιρείες και άλλους να αναζητούν παγκοσμίως πρώτες ύλες.

Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χαλκό από αυτόν που σήμερα είναι δεσμευμένες να παράγουν οι υπάρχουσες εταιρείες.

Η προσπάθεια των ΗΠΑ για μεγαλύτερη αυτάρκεια σε χαλκό είναι γεμάτη προκλήσεις, λόγω της ανεπαρκούς υπάρχουσας δυναμικότητας και των δυσκολιών κατασκευής νέων εγκαταστάσεων. Οι καθαρές εισαγωγές καλύπτουν το 36% της ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης Τραμπ μπορεί να είναι η πλήρης αυτάρκεια των ΗΠΑ σε χαλκό, αλλά τα ορυχεία χρειάζονται πολύ χρόνο για να αναπτυχθούν – τουλάχιστον 10 χρόνια», έγραψαν οι αναλυτές της Jefferies. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βασίζονται σε ξένα ορυχεία στο προσεχές μέλλον».

Ο Υπουργός Εμπορίου Howard Lutnick διευκρίνισε αργότερα ότι ο δασμός θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Ιουλίου ή έως την 1η Αυγούστου. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τα προϊόντα που θα αφορά ή αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις για μεγάλους παραγωγούς όπως η Χιλή.

Πολλοί αναλυτές και έμποροι περίμεναν ότι οι δασμοί θα κυμανθούν στο 25%, και το υψηλότερο όριο καθιστά τις εξαιρέσεις ακόμη πιο κρίσιμες. Η τεράστια ροή χαλκού προς τις ΗΠΑ φέτος σημαίνει επίσης ότι η αγορά τους είναι προς το παρόν επαρκώς εφοδιασμένη.

Διαβάστε επίσης:

Στον αστερισμό των δασμών και πάλι οι αγορές

DBRS: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση B της Intralot και άλλαξε την προοπτική σε «θετική»

Optima Bank για Cenergy Holdings: Στις κορυφαίες επιλογές με νέα τιμή στόχο στα €14