• ΑΓΟΡΕΣ

    Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωαγορές, με την ΕΚΤ στο επίκεντρο


    Χαμηλότερα κινούνται οι αγορές στην Ευρώπη, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ασίας, όσο οι επενδυτές υιοθετούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση αναμένοντας λεπτομέρειες για μια πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και  Κίνας.

    Επιπλέον, τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς για το 2018 έφτασε σε υψηλά 10 ετών αθροίζοντας στα 621 δισεκ. δολάρια. Το γεγονός πλήττει το σχέδιο του Προέδρου Trump για μείωση του ελλείμματος, βάσει του οποίου έχει επιβάλει αυστηρούς δασμούς σε χώρες όπως η Κίνα.

    Νέες εντάσεις εμφανίζονται στο μέτωπο της Huawei, με τον κινέζικη εταιρία να υποβάλει αγωγή εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος που της απαγορεύει να πωλεί εξοπλισμό σε κυβερνητικούς οργανισμούς, είναι αντισυνταγματικός.

    Πίσω στην Ευρώπη, αίσθηση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η ιταλική κυβέρνηση να ενταχθεί στην πρωτοβουλία “Μία ζώνη, ένας δρόμος” της Κίνας, βάσει της οποίας, η χώρα σκοπεύει να αποκτήσει συνδέσεις με τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι η συνέργεια δε θα βοηθήσει οικονομικά την Ιταλία, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στη διεθνή εικόνα της χώρας.

    Στο μέτωπο του Brexit, η αβεβαιότητα παραμένει καθώς η Πρωθυπουργός Theresa May απέτυχε για άλλη μία φορά να βρει τη στήριξη των Βρυξελλών για επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου της. Με την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο να είναι προγραμματισμένη το αργότερο μέχρι τις 12 Μαρτίου και με την 29η του μήνα να αποτελεί την ημερομηνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, τα περιθώρια στενεύουν ολοένα και περισσότερο για τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Συμφωνία της δε θα υπερψηφιστεί από τη βουλή.

    Στις 15:30 ώρα Ελλάδος, τα βλέμματα των επενδυτών θα στραφούν στη Φρανκφούρτη και τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ύστερα από την ανακοίνωση του επιτοκίου και την έκθεση νοσμισματικής πολιτικής της Τράπεζας.

    Προς το παρόν, ο  DAX βρίσκεται στο -0,44%, ο CAC 40 στο -0,38%, ο FTSE 100 στο -0,46% και ο ΜΙΒ στο -0,04%.



    ΣΧΟΛΙΑ