• ΑΓΟΡΕΣ

    Χαμηλότερα οι ευρωαγορές, με το βλέμμα στην Ουάσινγκτον

    • Μαριάνα Φραντζή


    Με ενισχυμένες απώλειες κινείται η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διαγράφοντας τα μικρά κέρδη που κατάφεραν στο χθεσινό τους κλείσιμο, λόγω των μεικτών μηνυμάτων που λαμβάνουν αναφορικά με τις εξελίξεις στις σινομερικανικές εμπορικές σχέσεις.

    Μετά τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευρκού Οίκου, Sarah Sanders, βάσει των οποίων ο Αντιπρόεδρος της Κίνας, Liu He, θα σφράγιζε την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, και οι οποίες αναπτέρωσαν το ηθικό των επενδυτών οδηγώντας τις διεθνείς αγορές υψηλότερα, οι δηλώσεις του Προέδρου Trump, στις οποίες κατηγόρησε τους ηγέτες της Κίνας ότι “έσπασαν τη συμφωνία” που διαπραγματευόταν ο ίδιος μαζί τους, δημιούργησαν νέους τριγμούς, τόσο στα αμερικανικά futures, όσο και στους δείκτες της Ασίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Τα σχόλια του Trump ήρθαν λίγο πριν την έναρξη του 11ου διήμερου κύκλου διαπραγματεύσεων, που ξεκινά σήμερα στην αμρικανική πρωτεύουσα, και εντείνουν την επιθετική ρητορική του, η οποία έχει ήδη δηλητηριάσει, τόσο το κλίμα ανακωχής μεταξύ τωνδύο χωρών, όσο και το συναίσθημα ασφάλειας που διακατείχε τις αγορές εδώ και αρκετές εβδομάδες.

    Σαν να μην αρκούσαν οι ανησυχίες για το εμπόριο, το ζήτημα του Ιράν έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, με την Τεχεράνη να ορίζει προθεσμία 60 ημερών προς την Ευρώπη προκειμένου να ξεκινήσει ξανά τις εισαγωγές πετρελαίου, γεγονός που θα παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις έναντι της χώρας. Σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν εντείνει τις προσπάθειες να διασώσει την υφιστάμενη συμφωνία, το Ιράν θα αγνοήσει τα όρια στον εμπλουτισμό ουρανίου για τα οποία είχε δεσμευτεί το 2015. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη διάσωση της πολυμερούς συμφωνίας που έχει καταφέρει να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά παρότρυνε την Τεχεράνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποφύγει την κλιμάκωση.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο -0,50%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο -1,18%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -0,76% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο -0,69%.



    ΣΧΟΛΙΑ