• ΑΓΟΡΕΣ

    Χαλκός: Πάνω από τα 10.000 δολάρια/τόνος με φόντο τις ανησυχίες για την προσφορά

    • Bloomberg
    χαλκός


    Ο χαλκός σκαρφάλωσε πάνω από τα 10.000 δολάρια ανά τόνο, λόγω των προβλέψεων για πιο περιορισμένη παγκόσμια προσφορά και αυξανόμενη κατανάλωση σε ηλεκτρικά οχήματα και δίκτυα ηλεκτροδότησης.

    Η τιμή του χαλκού έχει αυξηθεί κατά 17% φέτος λόγω των φόβων για ελλείψεις, καθώς τα παλιά ορυχεία εκτιμάται ότι θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

    Η αύξηση της προσφοράς έχει βαλτώσει, σύμφωνα με αναλυτές της ANZ Group Holdings Ltd., συμπεριλαμβανομένου του Daniel Hynes. Οι τιμές πρέπει να παραμείνουν περίπου στα 12.000 δολάρια ο τόνος για να επιτευχθεί ποσοστό απόδοσης 10% για ένα ορυχείο 300.000 τόνων, επισημαίνουν.

    Ωστόσο, οι Κινέζοι μεταποιητές μειώνουν τις αγορές του εξευγενισμένου μετάλλου ως απάντηση στην πρόσφατη άνοδο. Τα εργοστάσια παραγωγής χαλκοσύρματος στην Κίνα λειτουργούσαν στο 73% της δυναμικότητάς τους τον περασμένο μήνα, μειωμένα κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα της Shanghai Metals Market που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα.

    Τα βασικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, διατρέχουν τον κίνδυνο μιας υποχώρησης, καθώς η πρόσφατη άνοδος στηρίζεται περισσότερο στον φόβο των επενδυτών να χάσουν τα κέρδη τους παρά σε οποιαδήποτε αλλαγή στις υποκείμενες ισορροπίες της αγοράς, δήλωσε η Macquarie Group Ltd. σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, σημαντικές περικοπές στην παραγωγή εξευγενισμένου χαλκού δεν έχουν γίνει ακόμη στην Κίνα, παρά τις δεσμεύσεις των χυτηρίων να το πράξουν λόγω της περιορισμένης προσφοράς συμπυκνώματος.

    Η εξευγενισμένη παραγωγή τον Απρίλιο ήταν αυξημένη κατά 1,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και 2% υψηλότερη από τις προβλέψεις, σύμφωνα με έρευνες της Shanghai Metals Market, εν αναμονή των κυβερνητικών στοιχείων αργότερα αυτόν τον μήνα.

    Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 1,3% στα 10.028 δολάρια ο τόνος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου νωρίτερα την Παρασκευή. Τα περισσότερα βασικά μέταλλα κινούνταν επίσης ανοδικά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τι κρύβει η τεράστια προσφορά της BHP και η εκτίναξη του χαλκού στα 10.000 δολάρια

    Αλλαγή στρατηγικής από την SoftBank: Αποχωρεί από τις startup και εισέρχεται σε τεχνητή νοημοσύνη και τσιπ

    Epsilon Net: Ξεπερνά το 72% το ποσοστό της Ginger Digital BidCo



    ΣΧΟΛΙΑ