• ΑΓΟΡΕΣ

    BofA: Ύφεση, sell off και τραπεζικά προβλήματα βλέπουν οι διαχειριστές στην Ευρώπη φέτος

    Michael Hartnett, Chief Investment Strategist BofA

    Michael Hartnett, Chief Investment Strategist BofA


    Τα βασικά συμπεράσματα από την ευρωπαϊκή έρευνα των διαχειριστών κεφαλαίων της αμερικανικής BofA και του επικεφαλής Michael Hartnett είναι αρνητικά για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι:

    · ανησυχούν για συστημικά πιστωτικά γεγονότα που οδηγούν τον παγκόσμιο κίνδυνο ύφεσης σε νέα αύξηση, με ένα καθαρό 53% να αναμένει ύφεση στην Ευρώπη.

    · το 66% των ερωτηθέντων βλέπει περαιτέρω πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους μήνες, αν και το 55% παραμένει εποικοδομητικό για την αγορά έως το 2024.

    · οι ευρωπαϊκές τράπεζες βλέπουν βαθιές περικοπές στην υπερεπενδεδυμένη θέση τους, χάνοντας τη θέση τους ως η κορυφαία επιλογή και τη θέση τους παίρνει η τεχνολογία.

    Στην έρευνα της BofA συμμετείχαν συνολικά 244 συμμετέχοντες με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 621 δισ. δολαρίων και η περίοδος διεξαγωγής της έρευνας ήταν 10 έως 16 Μαρτίου 2023.

    Το πιστωτικό άγχος στο επίκεντρο

    Το 31% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ένα συστημικό πιστωτικό γεγονός ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, από μόλις 8% τον προηγούμενο μήνα και ξεπερνά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό (25%, από 40%) στην πρώτη θέση για πρώτη φορά μετά από εννέα μήνες.

    Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ θεωρείται ως η πιο πιθανή πηγή για ένα πιστωτικό γεγονός από την πλειονότητα του 34%. Σημειώνεται ότι η έρευνα έκλεισε την περασμένη Πέμπτη, δηλαδή μετά την αναταραχή της Silicon Valley Bank.

    Οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται και πάλι

    Οι ανησυχίες για τον αρνητικό αντίκτυπο του περιβάλλοντος των υψηλότερων επιτοκίων στις τράπεζες και την οικονομία οδηγούν σε επανεκτίμηση της ανάπτυξης προσδοκιών. Ένα καθαρό 53% των επενδυτών πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αποδυναμωθεί το επόμενο έτος, από 33% τον περασμένο μήνα και τερματίζοντας ένα σερί 4 μηνών διαδοχικών μειώσεων, ενώ ένα καθαρό 61% αναμένει ύφεση στην Ευρώπη τους επόμενους δώδεκα μήνες, από 55% το Φεβρουάριο.

    Ένα καθαρό 42% αναμένει μια παγκόσμια ύφεση, από 24% τον περασμένο μήνα. Το 66% προβλέπει ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί ως απάντηση στην απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, από μόλις 18% τον περασμένο μήνα, με το 63% να αναμένει το ίδιο στην Ευρώπη, μια μικρή αύξηση από τον προηγούμενο μήνα. Ένα καθαρό 84% των επενδυτών αναμένει εξασθένηση του πληθωρισμού τους επόμενους δώδεκα μήνες, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Οι επενδυτές προετοιμάζονται για περαιτέρω πωλήσεις

    Το 66% των συμμετεχόντων βλέπει περαιτέρω πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους μήνες, ποσοστό αυξημένο από το 53% του προηγούμενου μήνα. Το 71% βλέπει πτωτική τάση για τα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και των υψηλών πιέσεων στα περιθώρια κέρδους (αν και αυτό είναι μειωμένο από το 77% τον περασμένο μήνα), ενώ ένα καθαρό 16% θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι υπερτιμημένες (από 6% τον προηγούμενο μήνα).

    Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν εποικοδομητικοί μεσοπρόθεσμα, με το 55% να βλέπει άνοδο για τις ευρωπαϊκές μετοχές κατά το προσεχές έτος, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το 45% θεωρεί ότι η μη ύπαρξη αρκετών αμυντικών αντισταθμίσεων αποτελεί το βασικό κίνδυνο για το χαρτοφυλάκιό τους, ακολουθούμενο από τη μείωση στην έκθεση σε μετοχές κατά πολύ μικρό ποσοστό, σε ποσοστό 26%. Ένα ποσοστό της τάξης του 19% θεωρεί ότι η τοποθέτηση σε ευρωπαϊκές μετοχές είναι η πιο δημοφιλής θέση ανάμεσα στους διαχειριστές (κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, με στοιχεία που πηγαίνουν πίσω στο 2014).

    Βαθιές περικοπές στην υπερεπενδεδυμένη θέση στις τράπεζες

    Το 34% των επενδυτών αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές θα υποαποδώσουν τους επόμενους μήνες σε σχέση με τις αμυντικές μετοχές (από 39% τον προηγούμενο μήνα), με το μερίδιο που προβλέπει αμετάβλητη απόδοση να αυξάνεται από 20% σε 32%.

    Το 66% αναμένει ότι η υψηλή ποιότητα θα υπεραποδώσει έναντι της χαμηλής ποιότητας, από 71% τον προηγούμενο μήνα. Οι τράπεζες, οι οποίες ήταν η πιο ο δημοφιλής τομέας σε θέσεις στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, είδε βαθιές περικοπές στις θέσεις των διαχειριστών, με ένα καθαρό 3% των επενδυτών να δηλώνει ότι είναι υπερεπενδεδυμένο, από 27% τον περασμένο μήνα.

    Η τεχνολογία κατέλαβε την πρώτη θέση για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021, με ένα καθαρό 34% να δηλώνει ότι είναι overweight, από 10% τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό που δηλώνει ότι είναι υποεπενδεδυμένο στα ακίνητα αυξήθηκε από καθαρό 20% σε 45%, καθιστώντας τον τομέα αυτό τον πιο αντιπαθή στην Ευρώπη, καταλήγει ο Michael Hartnett.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ