Η Autonomous Research και οι αναλυτές της Gabor Kemeny και Yan Zhu κάνουν απολογισμό μετά τη θεαματική ανατίμηση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου φέτος και ανεβάζουν τις τιμές στόχους κατά +16% έως +37% και βελτιώνουν τις εκτιμήσεις EPS για το 2026 κατά +1%-4%, μειώνοντας παράλληλα το κόστος ιδίων κεφαλαίων (CoE), καθώς υποχωρεί το ρίσκο.

Το κεντρικό μήνυμα, όμως, είναι ότι ο χώρος για περαιτέρω rerating στην Εθνική Τράπεζα (ETE) περιορίζεται και γι’ αυτό η σύσταση υποβαθμίζεται σε «neutral» (ουδέτερη σύσταση), ενώ η Eurobank μένει το μοναδικό «οutperform» (σύσταση υπεραπόδοσης), η Τράπεζας Πειραιώς παραμένει «neutral» και η Alpha Bank διατηρείται σε «underperform» (σύσταση υποαπόδοσης).

1

Τιμές στόχοι και συστάσεις

ΕΤΕ: τιμή στόχος €13,4 (από €11,6), σύσταση neutral από outperform. Η αναβάθμιση της τιμής στόχου συνδέεται με χαμηλότερο CoE (12,7%) αλλά η ανοδική προοπτική θεωρείται πλέον περιορισμένη χωρίς «τολμηρότερη» αξιοποίηση του πλεονάζοντος κεφαλαίου.

Τράπεζα Πειραιώς: τιμή στόχος €7,3 (από €5,3), σύσταση neutral αμετάβλητη. Παρά το rerating, η μετοχή παραμένει σχετικά φθηνή σε περίπου 1,1 φορές την TBV για περίπου13% ROTE 2026E, όμως δεν «βλέπουν» ουσιαστική υπέρβαση των συναινετικών κερδών.

Eurobank: τιμή στόχος €3,8 (από €2,9), σύσταση οutperform. Προβάλλεται ως η μόνη με ουσιώδες περιθώριο ανόδου από ένα διαφοροποιημένο franchise και upside στα κέρδη.

Alpha Bank: τιμή στόχος €2,8 (από €2,1), σύσταση underperform. Η κερδοφορία προβλέπεται κάτω από τον μέσο όρο (περίπου 10% ROTE 2025-26E), γι’ αυτό και αποτιμάται γύρω στη μια φορά την TBV χωρίς καταλύτη για re-rating.

Η ομάδα μειώνει το beta υπόθεσης σε 1,7 φορές (από 2,0 φορές), ρίχνοντας το CoE στο 12,4%–12,9% (έναντι περίπου 12% του κλάδου), λόγω ορατής προόδου στη διάθεση κεφαλαίου. Τα pay-outs τείνουν πάνω από 50% ήδη από τα αποτελέσματα 2025, οι εξαγορές από το 2024 «απορρόφησαν» περί τα €1,5 δισ. κεφαλαίου και οι δείκτες CET1 εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να υποχωρούν. Παράλληλα, η επιτάχυνση της απόσβεσης DTC από το 2025 φέρνει τα ορόσημα νωρίτερα.

Εθνική Τράπεζα: επιλογές υπάρχουν, αλλά χρειάζονται «σήματα»

Η ΕΤΕ διαθέτει CET1 περίπου 18,9% και πλεόνασμα περίπου €1,9 δισ. πάνω από τον στόχο 14%, με δυνητικό «μαξιλάρι» από AT1/MREL. Η διοίκηση χαρτογράφησε δρόμο διάθεσης κεφαλαίου (payout άνω του 60%, bolt-ons, ακόμα και μεγαλύτερα deals), όμως λείπουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα με την Autonomous, απαιτούνται απτά σήματα είτε σε διανομές είτε σε M&A για να συνεχιστεί το rerating: ένα σενάριο 100% payout στο 2025-27 θα μπορούσε να επιστρέψει περίπου 32% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης (έναντι περίπου 21% στο base case).

Τράπεζα Πειραιώς: Η Εθνική Ασφαλιστική ως μοχλός αξίας με ορόσημα

Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής μπορεί να προσθέσει περίπου 5% στα EPS από το 2027 (περί τα €75 εκατ. κερδών), όμως απαιτούνται οι τελικές εγκρίσεις από ΕΚΤ/ΤτΕ (μετά την Επιτροπή Ανταγωνισμού) και ενδεχομένως χρόνος για Danish Compromise (FICO status) μέχρι τέλη 2026/αρχές 2027. Χωρίς DC και χωρίς επιπλέον συνέργειες η απόδοση κινείται οριακά πάνω από το CoE· με DC και περίπου €25 εκατ. ετήσιες συνέργειες, η καθαρή αξία θα μπορούσε να αυξηθεί έως σχεδόν 10% (κατά προσέγγιση €0,65 ανά μετοχή).

Eurobank: διαφοροποίηση και Κύπρος μετράνε στα υπερ της

Η Eurobank παραμένει κορυφαία επιλογή του οίκου. Οι αναλυτές τοποθετούν τις δικές τους εκτιμήσεις EPS αισθητά πάνω από το consensus, βλέποντας upside από το ολοκληρωμένο πλέον σχήμα στην Κύπρο (Hellenic) και από ταχύτερη σταθεροποίηση του NII. Σε επίπεδο αποτίμησης, εξακολουθεί να φαίνεται υποτιμημένη σε σχέση με το προφίλ αποδόσεων, αντίθετα με ΕΤΕ/Πειραιώς που «έπιασαν» πλέον πάνω από μια φορά την εσωτερική αξία (TBV).

Alpha Bank: το χαρτί της UniCredit δεν αλλάζει τα νούμερα και τη σύσταση

Μετά τη διπλάσια συμμετοχή της UniCredit στο 20,5%, η αγορά «τιμολογεί» πιθανότητα δημόσιας πρότασης. Η Autonomous, όμως, τονίζει ότι το implied CoE/ROI όριο της UniCredit (περίπου 12%) περιορίζει το premium: το μέγιστο δυνατό τίμημα εκτιμάται στα €3,7 ανά μετοχή, μόλις 5% περίπου πάνω από τα τρέχοντα τότε επίπεδα, άρα ο καταλύτης δεν επαρκεί για ουσιαστικό re-rating χωρίς σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας. Η σύσταση μένει underperform.

Tα NII στο «πάτωμα», δάνεια υψηλότερα για περισσότερο

Τα NII έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης στο β’ τρίμηνο (με βραδύτερη πτώση τριμηνιαία), με τις τράπεζες να «βλέπουν» ακόμη ένα αδύναμο γ’ τρίμηνο και μετά σταθεροποίηση. Από το 2026 αναμένεται επιστροφή σε ανάπτυξη, καθώς τα spreads προθεσμιακών έχουν σχεδόν μηδενιστεί και η πιστωτική επέκταση παραμένει ισχυρή.

Οι εταιρικές χορηγήσεις στην Ελλάδα τρέχουν μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωζώνη, με «front-book» spread γύρω στο 2%, με σπάνιο συνδυασμό ταχύτητας και ποιότητας ανάπτυξης. «Ο κλάδος μπορεί να άλλαξε πίστα με καλύτερη διάθεση κεφαλαίου, υψηλότερα pay-outs, επιταχυνόμενη απόσβεση DTC και στοχευμένες κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A) που δικαιολογούν χαμηλότερο CoE. Όμως το rerating ήδη «έτρεξε» πολύ. Κρατάμε σύσταση outperform μόνο στην Eurobank, διατηρούμε neutral στην Πειραιώς, υποβαθμίζουμε την ΕΤΕ σε neutral και αφήνουμε την Alpha Bank σε underperform με ξεκάθαρες τιμές στόχους και προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα», καταλήγουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Ήπιες ανοδικές κινήσεις – Οι μετοχές που ανακάμπτουν

VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας

Ανάσα για τις γαλλικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην Nvidia