• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ασυγκράτητος ο χρυσός: Εμβόλισε και τα 2.000 δολάρια!

    • Bloomberg
    Τράπεζα της Ελλάδος χρυσός


    Σε επίπεδα ρεκόρ άνοιξε την εβδομάδα ο χρυσός τόσο στην spot όσο και στην προθεσμιακή αγορά, με την τιμή του μετάλλου για άμεση παράδοση να πλησιάζει τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά (και με την προθεσμιακή να τα υπερβαίνει), καθώς συνεχίζεται η αναζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

    Η τιμή spot σημείωσε άνοδο 11% τον Ιούλιο, τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2012, καθώς το ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε από την αδυναμία του δολαρίου και τις χαμηλές πραγματικές αποδόσεις ρεκόρ των αμερικανικών ομολόγων. Οι υπεύθυνοι στρατηγικής εξετάζουν πλέον εναλλακτικές επιλογές έναντι της αγοράς κρατικών ομολόγων, όπως είναι τα μετρητά, οι πιστώσεις, οι μετοχές που δίνουν μερίσματα και ο χρυσός.

    Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές

    Η υγειονομική κρίση που βιώνει ο πλανήτης έχει οδηγήσει στη λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας πρωτοφανούς κλίμακας. Μεταξύ αυτών, ήταν και η μείωση των επιτοκίων, η οποία αποδεικνύεται ευλογία για τον χρυσό – μια επένδυση που δεν δίνει επιτόκιο.

    Τη ζήτηση, όμως, ενισχύουν και οι σοβούσες γεωπολιτικές εντάσεις. Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Πομπέο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ανακοινώσει σύντομα μέτρα κατά μιας ευρείας γκάμας λογισμικού με κινεζική ταυτότητα θεωρώντας ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

    «Η υποχώρηση της πραγματικής απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ήταν ο σημαντικότερος καταλύτης, κατά την άποψή μας, δεδομένης της ισχυρής αντιστρόφως ανάλογης σχέσης» των δύο, ανέφερε σε σημείωμά του ο Vivek Dhar, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. Και πρόσθεσε: «Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντικατόπτριζε πρωτίστως την ανησυχία για την ανάπτυξη που επικρατεί παγκοσμίως λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid‑19 σε όλο τον κόσμο και της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας».

    Η τιμή του χρυσού για άμεση παράδοση (spot) έφτασε να ενισχύεται έως και 0,6% στα 1.988,40 δολάρια ανά ουγγιά και κινείτο στα 1.982,07 δολάρια στις 7:53 π.μ. στη Σιγκαπούρη, ενώ τα πιο ενεργά futures βρίσκονταν στα 2.009,50 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Comex.

    Συγκριτικά, η τιμή spot για το ασήμι ήταν αμετάβλητη, στα 24,3726 δολάρια ανά ουγγιά μετά από άνοδο 34% τον Ιούλιο.

    Σημειώνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού αυξάνεται και πάλι σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ. Τα κρούσματα στην Καλιφόρνια αυξήθηκαν περισσότερο από τον μέσο όρο των 14 ημερών, ενώ άνοδο σημείωσε και ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στο Νιου Τζέρσεϊ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Federal Reserve της Μινεάπολης απηύθυνε την Κυριακή έκκληση στο Κογκρέσο να λάβει μέτρα για τη στήριξη των Αμερικανών που χάνουν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας και πρότεινε να επιβληθεί νέο lockdown.



    ΣΧΟΛΙΑ