• ΑΓΟΡΕΣ

    Αυτοί είναι οι 12 μύθοι για το διάστημα


    ΜΥΘΟΣ: Ο ήλιος είναι κίτρινος.

    myth-the-sun-is-yellow.png

    Αν κοιτάξετε τον ήλιο το απόγευμα, μπορεί να δείχνει κίτρινος – αλλά το φως που εκπέμπει έχει πραγματικά λευκό χρώμα. Η ατμόσφαιρα της Γης ανάμεσα στα μάτια σας και τον ήλιο, είναι αυτό που κάνει τον πλανήτη να φαίνεται κίτρινος.

    Ένα φαινόμενο που ονομάζεται διασκορπισμός «Rayleigh», είναι αυτό που κάνει το γαλάζιο του ουρανού και δημιουργεί στο ηλιοβασίλεμα και στο χάραμα τα λαμπερά πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα.

    ΜΥΘΟΣ: Τίποτα δεν μπορεί να πάει πιο γρήγορα από το φως.

    myth-nothing-can-go-faster-than-light.png

    Λάθος σε κάποια επίπεδα.

    Ενώ το φως μπορεί να κινηθεί απρόσκοπτα 299.792.458 μέτρα ανά δευτερόλεπτο στο κενό, επιβραδύνεται όταν ταξιδεύει μέσα από διάφορα υλικά. Για παράδειγμα, το φως κινείται κατά 25% πιο αργά μέσα από το νερό και 59% πιο αργά μέσα από ένα διαμάντι.

    ΜΥΘΟΣ: Η Αστεροειδής Ζώνη είναι επικίνδυνη.

    myth-the-asteroid-belt-is-dangerous.png

    Οι κινηματογραφικές σκηνές με διαστημόπλοια που πετούν μέσα σ’ ένα πυκνό πεδίο περιστροφής, καθώς συγκρούονται με πετρώματα είναι φαντασμαγορικές.

    Η Αστεροειδής Ζώνη – μια ζώνη μεταξύ 200 και 300 εκατομμυρίων μιλίων από τον ήλιο – είναι ένα εξαιρετικά μοναχικό και έρημο κενό.

    Στην πραγματικότητα, αν μαζέψουμε όλους τους αστεροειδείς μαζί, θα ζυγίζουν μόνο περίπου το 4% της μάζας της Γης.

    ΜΥΘΟΣ: Πηγαίνοντας πέρα ​​από την άκρη του διαστήματος θα έχετε έλλειψη βαρύτητας.

    myth-going-past-the-edge-of-space-makes-you-weightless.png

    Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι το διάστημα ξεκινάει πάνω από τα 62 μίλια, όπου η ατμόσφαιρα της Γης είναι ένα κενό.

    Ωστόσο, περνώντας αυτή τη γραμμή δεν σας κάνει μαγικά αβαρείς. Αν είστε σε ένα επιταχυνόμενο πύραυλο, θα νιώσετε πολλές φορές τη βαρύτητα της Γης. Μόνο όταν αρχίζετε να πέφτετε νιώθετε την έλλειψη βαρύτητας.

    ΜΥΘΟΣ: Το φεγγάρι είναι πολύ κοντά στη Γη.

    myth-the-moon-is-very-close-to-the-earth.png

    Το φεγγάρι φαίνεται μερικές φορές τόσο κοντά που θα μπορούσαμε να το πιάσουμε.

    Στην πραγματικότητα, το φεγγάρι περιστρέφεται σε μια απόσταση περίπου 239.000 μιλίων από τη Γη. Αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να μπούμε σε ένα Boeing 747 και να πάμε στο φεγγάρι, το ταξίδι θα διαρκούσε περίπου 17 ημέρες.

    Το φεγγάρι είναι πολύ, πολύ μακριά.

    Μύθος: Μπορείτε να ισορροπήσει ένα αυγό μόνο κατά τη διάρκεια της Εαρινής Ισημερίας.

    myth-you-can-only-balance-an-egg-during-the-spring-equinox.png

    Είναι πιθανό να σταθεί ένα αυγό όρθιο κάθε ημέρα του χρόνου – και όχι μόνο την Εαρινή Ισημερία.

    Το τέχνασμα απαιτεί μόνο ένα ανάγλυφο τσόφλι και ένα επιδέξιο χέρι.

    ΜΥΘΟΣ: Ένα πυρηνικό όπλο θα μπορούσε να καταστρέψει έναν αστεροειδή.

    myth-a-nuclear-weapon-could-destroy-an-asteroid

    Αν καταστρέψουμε με πυρηνικά όπλα έναν αστεροειδή, δεν θα εξατμιστεί κάθε κομμάτι του.

    Οι περισσότεροι αστεροειδείς είναι σωροί από λίθοι, έτσι, ένα ισχυρό ωστικό κύμα θα μπορούσε πιθανότατα να διαλύσει τα πάντα (μια κακή ιδέα, αν προσπαθείτε να σώσετε τον πλανήτη).

    Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι μια καλά κατευθυνόμενη, έξυπνα σχεδιασμένη πυρηνική επίθεση θα μπορούσε να ακτινοβολήσει την επιφάνεια ενός αστεροειδή και να εξατμίσει μερικούς από τους λίθους.

    ΜΥΘΟΣ: Όταν καλείτε κάποιον, το σήμα περνά μέσα από ένα δορυφόρο.

    myth-when-you-call-someone-the-signal-goes-through-a-satellite.png

    Αυτό ισχύει για τα δορυφορικά τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιεί ο στρατός κάθε μέρα, αλλά το κινητό σας τηλέφωνο λειτουργεί με πολύ διαφορετικό τρόπο.

    Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ένα ασύρματο σήμα και συνεχώς αναζητούν, ελέγχουν τη διαθεσιμότητα και μεταφέρουν δεδομένα προς και από χερσαίες κινητές κεραίες. Όταν πραγματοποιείτε μια κλήση, η πλησιέστερη κεραία σας συνδέει με ένα άλλο τηλέφωνο μέσω ενός τεράστιου δικτύου συνδέσεων και θαμμένων καλωδίων.

    Στην καλύτερη περίπτωση, ένας δορυφόρος ίσως εμπλέκεται σε μια κλήση σε όλο τον κόσμο – αλλά το 99% των δεδομένων των επικοινωνιών ταξιδεύει μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.

    ΜΥΘΟΣ: Υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

    myth-theres-a-dark-side-of-the-moon

    Είναι εύκολο να το σκεφτεί κανείς, αφού ποτέ δεν το βλέπουμε, αλλά η μακρινή πλευρά του φεγγαριού δεν είναι πάντα σκοτεινή. Περνάει μέσα από τις ίδιες φάσεις της σελήνης, όπως η κοντινή πλευρά, η οποία βλέπει τη Γη, αλλά από την ανάποδη.

    Όταν υπάρχει ένα νέο (και πολύ σκοτεινό) φεγγάρι στην κοντινή πλευρά, για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πανσέληνος στη μακρινή πλευρά. Εμείς απλά δεν μπορούμε να τη δούμε.

    ΜΥΘΟΣ: Το κενό του διαστήματος είναι κρύο.

    myth-the-vacuum-of-space-is-cold.png

    Αν είστε σε απόλυτο σκοτάδι στο ψυχρότερο σημείο στο γνωστό σύμπαν, το κενό του διαστήματος μπορεί να φτάσει στους μείον 454 βαθμούς Fahrenheit. Μπρρρρ!

    Αλλά στο φως του ήλιου κοντά στη Γη, οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν σε θερμοκρασίες βρασμού όπως 250 Fahrenheit. Γι’ αυτό οι αστροναύτες φορούν στολές με χρώμα αντανακλαστικό λευκό.

    ΜΥΘΟΣ: Ο Enrico Fermi ανέπτυξε το «Παράδοξο του Fermi» για τους εξωγήινους.

    myth-enrico-fermi-developed-the-fermi-paradox-about-aliens.png

    Ο φυσικός Enrico Fermi ρώτησε κάποτε «πού είναι όλοι;» όταν είδε ένα cartoon στη Νέα Υόρκη να οδηγεί έναν ιπτάμενο δίσκο.

    Αλλά ο Fermi αμφισβητούσε τη δυνατότητα του ταξιδιού ανάμεσα στα άστρα – όχι την πραγματική ύπαρξη των εξωγήινων.

    Το παράδοξο του «Fermi», το οποίο διερευνά την αντίφαση ότι οι ευφυείς εξωγήινοι είναι αναπόφευκτοι, αλλά δεν τους έχουμε δει, αμφισβητεί την ύπαρξη εξωγήινων. Και δεν το έκανε μόνο Fermi αυτό.

    Ο αστρονόμος Michael Hart και ο φυσικός Frank Tipler ήταν αυτοί που ουσιαστικά έδωσαν σάρκα και οστά στην ιδέα, τη δεκαετία του 1970 και του 1980.

    «Το παράδοξο του “Fermi” θα μπορούσε να ονομαστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το επιχείρημα “Hart-Tipler ενάντια στην ύπαρξη των τεχνολογικών εξωγήινων”, το οποίο δεν ακούγεται τόσο έγκυρο όσο το παλιό όνομα, αλλά φαίνεται πιο δίκαιο για όλους», έγραψε ο αστρονόμος Robert H. Gray έγραψε για το «Scientific American».

    ΜΥΘΟΣ: Υπάρχουν μόνο 3 φάσεις της ύλης: Στερεά, υγρά, και αέρια.

    myth-there-are-only-3-phases-of-matter-solid-liquid-and-gas

    Ξεχάσατε μία: Το Πλάσμα.

    Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι τα στερεά είναι η πιο άφθονη μορφή της ύλης στο σύμπαν, δεδομένου ότι όλοι ζούμε σε ένα τεράστιο βράχο. Αλλά το πλάσμα είναι πολύ πιο άφθονο. Τα αστέρια, συμπεριλαμβανομένου του ήλιου, είναι γιγαντιαίες σφαίρες από λαμπερό πλάσμα.



    ΣΧΟΛΙΑ