• ΑΓΟΡΕΣ

    Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη

    Business graph with arrows tending downwards


    Αρνητικά πρόσημα διατηρούν ως επί των πλείστων τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με την εμπορική διαμάχη Κίνας – ΗΠΑ  να παραμένει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για την επίλυση των διαφωνιών τους πριν την 1η Μαρτίου, η οποία έχει οριστεί ως η λήξη της μεταξύ τους εκεχειρίας.

    Επιπλέον εντάσεις προκλήθηκαν όμως και στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker να δηλώνει στην εφημερίδα Zeitung ότι στην περίπτωση που ο Πρόεδρος Trump εφαρμόσει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αντίδραση της ΕΕ, με το μπλοκ να αθετεί την προφορική του υπόσχεση για αγορά σόγιας και υγρού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.

    Στο μέτωπο του Brexit, αξιωματούχοι της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, εργάζονται για την αναδιατύπωση των πιο αμφισβητούμενων τμημάτων της συμφωνίας, ενώ τα χρονικά περιθώρια της Πρωθπουργού Theresa May να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο να τη στηρίξει, εξαντλούνται μέρα με τη μέρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πέντε μόλις ενδομάδες και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συμφωνία για τους εμπορικούς όρους που θα ισχύσουν μεταξύ τους. Σύμφωνα με το Bloomberg, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, οι αναλυτές προβλέπουν σοβαρό πλήγμα στη βρετανική οικονομία, τη στερλίνα και τις τιμές των ακινήτων.

    Με απώλειες 3,25% κινείται η μετοχή της HSBC στο Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση της κερδοφορίας της για το 2018. Τα κέρδη για το έτος ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών, ενώ η τράπεζα υπογράμμισε τις ανησυχίες της για την “ευπάθειά” της στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

    Με οριακές απώλειες και εναλλαγές προσήμου κινείται ο DAX (-0.08%), στο -0,21% βρίσκεται ο CAC 40, στο -0,39% ο FTSE 100 και στο -0,50% ο ΜΙΒ.

    Μικτά πρόσημα διατηρούν προς το παρόν τα ΣΜΕ Μαρτίου στις ΗΠΑ με τους S&P 500, Dow Jones και Nasdaq να βρίσκονται στο -0,10%, -0,10% και +0,02% αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ