• ΑΓΟΡΕΣ

    Αρμαγεδδών στις αγορές: Μετοχικός πλούτος 4,9 τρισ. δολαρίων έγινε καπνός από τα χρηματιστήρια όλου του πλανήτη. Τι συμβαίνει με το Χ.Α.


    Δραματικές απώλειες μετράει ο παγκόσμιος μετοχικός πλούτος, ο οποίος και γίνεται «φτερό στον άνεμο» της αβεβαιότητας που μαστίζει ακατάπαυστα τις αγορές. Συμβαδίζοντας με τις πολύπλευρες απειλές, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, που δημιουργεί η ταχύτατη εξάπλωση του κορονοϊού.

    Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η αγοραία αξία των μετοχών σε όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη ενισχύθηκε κατά 17 τρισ. δολάρια και διαμορφώθηκε στα 87 τρισ. δολάρια. Εκ των οποίων το 40% περίπου αφορούσε το γιγαντιαίο κεφαλαιακό εκτόπισμα της Wall Street.

    Χθες το βράδυ και ενώ η αμερικανική αγορά μιάμιση ώρα πριν από το κλείσιμό υποχωρούσε κατά 2,4%, η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηριακών αγορών, υπολογιζόταν στα 82,1 τρισ. δολάρια. Γεγονός που υποδηλώνει ότι 4,9 τρισ. δολάρια έγιναν καπνός από την αρχή του έτους. Τα περισσότερα από τα οποία «κάηκαν» τις τελευταίες δύο εβδομάδες ,όταν και πολλαπλασιάστηκαν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της έξαρσης του κορονοϊού.

    Αν και η λογιστική αποτέφρωση του μετοχικού πλούτου είναι πολύ μεγάλη ποσοτικά, εν τούτοις οι ποσοστιαίες απώλειες αντιστοιχούν ποσοστιαία στο 5,6% από την αρχή της δίσεκτης εφετινής χρονιάς. Κάτι που φαντάζει λογικό και αναμενόμενο, με βάση τις τρέχουσες, δυσμενείς συγκυρίες. Καθότι έχει «καεί» επι του παρόντος μόνο το 28,8% από το «λίπος» των υπεραξιών που συσσωρεύτηκε πέρσι στα χρηματιστήρια όλου του πλανήτη.

    Οι απαισιόδοξοι διαβλέπουν ότι εκείνοι που πανικοβλήθηκαν πρώτοι, δεν θα συνωστιστούν, ούτε θα ποδοπατηθούν στη μαζική έξοδο από τις αγορές, που αναπόφευκτα θα έρθει… Στην αντίπερα όχθη, οι πιο ψύχραιμοι, αναγνωρίζουν μεν τις δύσκολες καταστάσεις, αλλά θεωρούν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο πανικός για τον κορονοϊό θα ελεγχθεί στο εγγύς σύντομο διάστημα. Και ότι εν τέλει οι αγορές θα αναπτύξουν «γραμμές άμυνας», έστω και σε χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

    Παγκόσμιος πρωταθλητής στις απώλειες η ελληνική αγορά

    Μικρή κουκκίδα στον παγκόσμιο χάρτη, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει το τελευταίο χρονικό διάστημα να υπεραντιδρά στους φόβους για τα χειρότερα… Από την αρχή της εφετινής χρονιάς καταγράφει απώλειες 16,3%, οι οποίες είναι… 5,4 φορές μεγαλύτερες από εκείνες που καταγράφει το χρηματιστήριο του Μιλάνου. Με την πόλη του ιταλικού βορρά να έχει εμπλακεί στη δίνη του κορονοϊού, σε βαθμό καταφανώς μεγαλύτερο σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα για την Ελλάδα.

    Στη διάρκεια του 2019 το χρηματιστήριο της Αθήνας έκανε παγκόσμιο πρωταθλητισμό στις αποδόσεις, με την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς να ενισχύεται κατά 16,3 δισ. ευρώ και να πηγαίνει στα 61,2 δις ευρώ. Όμως, στο πρώτο δίμηνο της εφετινής χρονιάς ο αθηναϊκός «ναός» του χρήματος έχει βαλθεί να κάνει παγκόσμιο πρωταθλητισμό στις απώλειες… Οι οποίες μεταφράζονται σε 7,6 δισ., καθώς χθες η αγοραία αξία των μετοχών όλων των εισηγμένων αγορών προσγειώθηκε στα 53,6 δισ. ευρώ.

    Αν ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αντίκρισε το τελευταίο υψηλό του στις 24 Ιανουαρίου (με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 948,64 μονάδες και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να πηγαίνει στα 63,4 δις ευρώ) τότε τα δεδομένα είναι ακόμη πιο αρνητικά. Διότι η πτώση των τιμών ανεβαίνει στα επίπεδα του 19% και η απαξίωση αποτιμάται πλέον στα 9,8 δις ευρώ.

    Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το «κύμα» των πωλητών προεξοφλεί ότι ο κορονοϊός θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και διαδοχικές επιπλοκές στο επιχειρηματικό σκηνικό. Αγοραστικό ενδιαφέρον ικανό να αντικρούσει την παραπάνω άποψη των πωλητών δεν υπάρχει επί του παρόντος, με συνέπεια να πολλαπλασιάζεται η αβεβαιότητα. Ειδικά μάλιστα όταν ένα σημαντικό κομμάτι των πωλητών έχει «γράψει» από πέρσι σημαντικές υπεραξίας και μπορεί να πουλάει επιθετικά, αλλά με κέρδος.

    Πέραν όλων αυτών και αναφορικά με τον δείκτη Dow Jones που λογίζεται ως το παγκόσμιο βαρόμετρο για τις αγορές οι απώλειες της τάξεως του 6,8% που καταγράφει από την αρχή του έτους, εκπέμπουν ηχηρά μηνύματα επενδυτικού προβληματισμού. Όπως άλλωστε και όλες οι άλλες μεγάλες αγορές, αν αναλογιστεί κανείς ότι το βρετανικό χρηματιστήριο χάνει 9,5% από την αρχή της εφετινής χρονιάς, το γαλλικό υποχωρεί κατά 7,5%, το γερμανικό είναι στο -6,2% και η αγορά του Τόκιο καταγράφει πτώση 7,2%.

    Όντως, κατά τα φαινόμενα «ωραίοι καιροί για απαισιόδοξους»…



    ΣΧΟΛΙΑ