• ΑΓΟΡΕΣ

    Αρκούν για τη στερλίνα τα μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο;

    • Του Matthew Ryan, senior market analyst της fintech εταιρίας Ebury

    Juan Manuel Fernández Lobato, Founder & CEO Ebury


    Οι αναλυτές της εταιρίας αναδεικνύονται από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ζευγών νομισμάτων

    Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, φιλοδοξώντας να συγκρατήσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

    Οι επικεφαλής ψήφισαν ομόφωνα για την μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, φτάνοντάς τα στο χαμηλότερο ποσοστό που είχαν ποτέ. Η απόφαση αυτή επρόκειτο να ανακοινωθεί δυο εβδομάδες αργότερα, αλλά η ανακοίνωση επισπεύστηκε, κατόπιν της ανακοίνωσης της Federal Reserve για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

    Επιπροσθέτως, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης των εμπορικών πιστώσεων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις. Αυτό θα επικεντρώνεται κυρίως στην παροχή επαρκούς ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την Τράπεζα,
    αυτά τα μέτρα θα επιφέρουν ρευστότητα 190.000.000 λιρών για τις εμπορικές τράπεζες, που θα την κατευθύνουν στις επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Τράπεζα σημειώνει ότι τα μέτρα χαλάρωσης «θα βοηθούσαν το Ηνωμένο Βασίλειο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, να αντιμετωπίσουν την οικονομική αναστάτωση που είναι πιθανόν να σχετιστεί με τον Covid – 19».

    Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση, ο Διοικητής της Τράπεζας, Μαρκ Κάρνι προειδοποίησε ότι ο κορονοϊός «θα μπορούσε να εξασθενίσει ουσιαστικά τη δραστηριότητα στο ΗΒ μέσα στους επόμενους μήνες, προξενώντας ένα σοκ τόσο στην προσφορά, όσο και στη ζήτηση». Ωστόσο, τόνισε ότι πιστεύει πως η αναστάτωση θα είναι προσωρινή κι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποδειχθεί το ίδιο σοβαρή με εκείνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

    Η στερλίνα αντέδρασε έντονα, όπως θα περίμενε κανείς, με ένα ξεπούλημα που την έστειλε μισό τοις εκατό χαμηλότερα έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, γρήγορα αντέστρεψε τις απώλειες, φτάνοντας σύντομα να κινείται υψηλότερα, έναντι τόσο του δολαρίου, όσο και του ευρώ. Ενώ το timing της κίνησης ήρθε ξαφνικά, δεν ήταν εντελώς έκπληξη για τους επενδυτές, καθώς οι φήμες για μια τέτοια προληπτική κίνηση κυκλοφορούσαν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

    Η πτώση κατά 50 μονάδες βάσης μέσα στον Μάρτιο είχε προϋπολογιστεί από την αγορά πριν την ανακοίνωση, κάτι που μπορεί να εξηγήσει την μικρή διάρκεια της καθοδικής πορείας του νομίσματος. Οι επενδυτές, επίσης, εμφανίστηκαν σίγουροι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και το Υπουργείο Οικονομικών από κοινού συντονίζουν τις προσπάθειές τους, ώστε να μετριάσουν τον αντίκτυπο του ιού στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Η ταχύτητα της κίνησης δείχνει ότι η Τράπεζα είναι πρόθυμη να ξεπεράσει την καμπύλη και να παράσχει επαρκή στήριξη στην αγορά πριν αρχίσει να επιταχύνεται η αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων του ιού, όπως αναμένεται να γίνει. 383 άτομα έχουν πλέον βεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Υγείας, Ναντίν Ντόρις.

    Μετά την ανακοίνωση της Τρίτης, πιστεύουμε ότι η Τράπεζα διατηρεί ανοιχτές τις προοπτικές για περαιτέρω ελάφρυνση της πολιτικής της μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εάν το κρίνει απαραίτητο. Ο Κάρνι δήλωσε ότι η Τράπεζα θα κάνει «όλα τα απαραίτητα βήματα» για να στηρίξει την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημείωσε, επίσης, ότι η Τράπεζα διαθέτει «πρόσθετο χώρο πολιτικής» και «πολλαπλά εργαλεία» για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του ιού.

    Θεωρούμε ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τόσο πρόσθετες περικοπές των επιτοκίων όσο και αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας, καθώς και περαιτέρω διευκολύνσεις που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια και πάλι κατά την προγραμματισμένη συνεδρίασή της στις 26 Μαρτίου, φτάνοντας το βασικό επιτόκιο της τράπεζας στο μηδέν.

    Βραχυπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι η λίρα θα πρέπει να εξακολουθήσει να στηρίζεται έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, δεδομένου του μεγαλύτερου χώρου έχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ώστε να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Ωστόσο, κατά την άποψή μας είναι πιθανές περαιτέρω απώλειες έναντι του ευρώ, δεδομένης της σχεδόν πλήρους αδυναμίας για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο.



    ΣΧΟΛΙΑ