• ΑΓΟΡΕΣ

    Απώλειες στο ξεκίνημα της Wall Street μετά τα στοιχεία σοκ για λιανικό εμπόριο και βιομηχανική παραγωγή

    Wall Street


    Προσπάθεια να περιορίσουν τις  απώλειες των πρώτων λεπτών της συνεδρίασης επιχειρούν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στο άνοιγμα της Παρασκευής, με τους επενδυτές να προβληματίζονται έντονα από τα αρνητικά στοιχεία – ρεκόρ για το λιανικό εμπόριο και την βιομηχανική παραγωγή.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου οι  δαπάνες λιανικής υποχώρησαν κατά 16,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1992, όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται τα στοιχεία για πρώτη φορά. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση των πωλήσεων 12% τον Απρίλιο.

    Παράλληλα, κατάρρευση σημείωσε και η βιομηχανική παραγωγή που υποχώρησε κατά 11.2%, την ώρα που η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας υποχώρησε στο 64,9% από 72,7% τον Μάρτιο. Οι  μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch έκαναν λόγο για πτώση 12% της παραγωγής με τη χρησιμοποίηση της ικανότητας στο 63,2%.

    Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί και για την αναζωπύρωση του μετώπου του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα. Η αμερικανική κυβέρνηση υιοθέτησε νέα μέτρα κατά της κινεζικής Huawei Technologies, με το υπουργείο Εμπορίου να ανακοίνωσε ότι τροποποιεί έναν κανονισμό για τις εξαγωγές. Με βάση τις τροποποιήσεις αυτές, οι ξένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εξοπλισμό από τις ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτούν άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση πριν προμηθεύσουν ορισμένα τσιπ στην Huawei ή κάποια θυγατρική της.

    Σε αυτό το κλίμα, μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο Dow Jones κινείται στις 23.557,04 μονάδες με απώλειες -0,29%, ο  S&P 500 στις 2.840,82 μονάδες με πτώση -0,41% και ο  Nasdaq στις 8.893,73 μονάδες υποχωρώντας κατά -0,56%.

    Το άσχημο άνοιγμα της Wall Street περιόρισε την άνοδο και των ευρωαγορών, οι οποίες αναμένουν και τις αποφάσεις του Eurogroup. Αυτή την ώρα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται με άνοδο 1,18%, ο γερμανικός  DAX είναι στο +1,21%, ο γαλλικός  CAC 40 στο +0,57% ενώ ο  ιταλικός FTSE MIB στο + 0,46%. Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει ο ισπανικός  IBEX 35 που κινείται με απώλειες 0,33%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται στις 329,21 μονάδες με άνοδο 0,77%.

    Αντίθετα με τις μετοχές στη Νέα Υόρκη, θετικά κινούνται για μια ακόμα μέρα τα συμβόλαια πετρελαίου. Το συμβόλαιο Ιουνίου του WTI κινείται αυτή την ώρα στα 28,60 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο +3,77%, ενώ στο ICE στο Λονδίνο το συμβόλαιο του Brent Ιουλίου κινείται στα 31,69 δολάρια το βαρέλι με κέρδη  +1,80%.



    ΣΧΟΛΙΑ