• ΑΓΟΡΕΣ

    Απώλειες σε Ασία και Ευρωαγορές, μετά την υποβάθμιση της παγκόσμιας ανάπτυξης από το ΔΝΤ


    Ήπιες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των ευρωαγορών, ύστερα από την υποβάθμιση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι μετοχές στην Ασία σημείωσαν σημαντικές απώλειες κατά την πρωινή συνεδρίαση, καθώς οι πρόσφατες ελπίδες για βελτιωμένες εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ αντισταθμίστηκαν από τις ανησυχίες που εξέφρασε το ΔΝΤ για την κινέζικη οικονομία και  το Brexit.

    Επιπλέον νευρικότητα επήλθε από την πολιτική κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping στο κόμμα του, αναγράφοντας ότι αντιμετωπίζει “τον σοβαρό κίνδυνο τεμπέλικων πνευμάτων, χωρίς ικανότητες, παθητικών και διεφθαρμένων, και με απόσταση από το λαό”. Ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -1,18% και ο Hang Seng έκλεισε στο -0,87%.

    Οι δείκτες της Ευρώπης κινούνται προς το παρόν με μετριότερες ζημιές, με τον DAX να χάνει -0,32%, τον FTSE 100 να βρίσκεται στο -0,22%, τον CAC 40 στο -0,32%, τον ΜΙΒ στο -0,41% και τον STOXX 600 στο -0.16%. Απώλειες της τάξης του 4,4% σημειώνει η ελβετική τράπεζα UBS, μετά την ανακοίνωση της κερδοφορίας της και την αναφορά εκροών στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας της.

    Σε γενικές γραμμές η επενδυτική ψυχολογία παραμένει αβέβαιη μετά τις προβλέψεις του ΔΝΤ, οι οποίες αναφέρουν μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες για το 2019 και κατά 0,1 για το 2020.

    Στο μέτωπο του Brexit, κριτική από την αντιπολίτευση δέχτηκε χθες η Theresa May όταν παρουσίασε στο Κοινοβούλιο τη νέα στρατηγική της, η οποία επικεντρώνεται στην επαναδιαπραγμάτευση της ιρλανδικής συνοριακής συμφωνίας, μία πρωτοβουλία που απορρίφθηκε εμμέσως από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Michael Barnier, ο οποίος την κάλεσε να επικεντρωθεί στη διαπραγμάτευση για μια πιο “φιλόδοξη μελλοντική σχέση με το μπλοκ” περιγράφοντας τη συμφωνία που καταψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα ως την “καλύτερη δυνατή”.



    ΣΧΟΛΙΑ