• ΑΓΟΡΕΣ

    Απώλειες για τις Ευρωαγορές στον απόηχο των απογοητευτικών δηλώσεων Τραμπ

    • NewsRoom
    ευρωαγορές DAX


    Με πτώση έκλεισαν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να αποτιμήσουν την μάλλον απογοητευτική ομιλία του προέδρου Τραμπ στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, αλλά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.

    Αν και οι επενδυτές στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού ανέμεναν από τον Ντόναλντ Τραμπ να αναγγείλει το πάγωμα των δασμών για τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων αλλά και κάποια θετικά νέα για τις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε επιθετικός τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και προς το Πεκίνο. Αν και υποστήριξε πως η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας είναι κοντά, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, προειδοποιώντας πως η χώρα του θα υπογράψει μόνο μια συμφωνία που θα είναι προς το συμφέρον της, όταν κρίνει πως έχει έρθει  η κατάλληλη στιγμή.

    Παράλληλα, επιτέθηκε στην Κίνα, κατηγορώντας την πως έκλεβε επί χρόνια τις δουλειές και την τεχνολογία από τις ΗΠΑ και πως επιδοτούσε τις βιομηχανίες της.

    Από την άλλη, ο Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος μίλησε ενώπιον της Κοινής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, υποστήριξε πως η Fed δεν βλέπει λόγο να συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων, προσθέτοντας πως εφόσον προκύψουν νέες εξελίξεις που θα προκαλέσουν σημαντική επαναξιολόγηση του outlook, τότε η Fed θα αντιδράσει αναλόγως.

    Στα μάκρο από την Ευρωζώνη, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή έδειξαν αύξηση Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Σύμφωνα με τη Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,1% τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση,  έναντι προβλέψεων για πτώση 0,3%.

    Έτσι, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.351,21 μονάδες με πτώση -0,19%, ο γερμανικός  DAX στις 13.230,07 μονάδες με απώλειες -0,40% ενώ ο γαλλικός  CAC 40 στις 5.907,09 μονάδες με πτώση -0,21%.

    Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις 23.578,43 μονάδες με πτώση -0,82% ενώ βουτιά 1,21% σημείωσε στη Μαδρίτη ο  IBEX 35 κλείνοντας στις 9.194,50 μονάδες.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 405,86 μονάδες, με πτώση -0,26%.



    ΣΧΟΛΙΑ