• ΑΓΟΡΕΣ

    Άνοδος μετά από 5 συνεδριάσεις – Ποια χαρτιά βρέθηκαν κοντά σε νέα υψηλά

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Η πρώτη ανοδική συνεδρίαση μετά από πέντε πτωτικές, είναι γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα ήθελαν οι συναλλασσόμενοι, όπως υποστηρίζουν οι χρηματιστές. Κι αυτό, διότι το προηγούμενο συναλλακτικό πενθήμερο η αγορά κατέγραψε απώλειες πάνω από 5% και λίγο έλειψε να σπάσουν στηρίξεις που θα οδηγούσαν την αγορά στις 805 με 810 μονάδες.

    Το θετικό άνοιγμα της Wall Street με κέρδη της τάξης της μισής ποσοστιαίας μονάδας δεν είναι ενθαρρυντικός μπροστά στο ξεπούλημα των τελευταίων, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιχαίρει σε δημοσιεύματα ανόδου του αμερικανικού χρηματιστηρίου λες και είναι broker αντί για πρόεδρος της χώρας με την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Όπως και να ‘χει όμως, οι αγορές καλούνται να ζήσουν με τα νέα δεδομένα και με τα «o tempora, o mores» της εποχής, να ρίχνουν τα επιτόκια οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη και αντί να γίνονται επενδύσεις στα χρηματιστήρια, αυτές να κατευθύνονται σε «καταφύγια», με αρνητικές αποδόσεις, λες και απλώς παρκάρουν τα χρήματά τους.

    Αυτό είναι και το πρόβλημα, σύμφωνα με την αγορά, που το «έξυπνο χρήμα» μπορεί να έχει ενθουσιαστεί με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, αλλά δεν προβλέπεται προς το παρόν να ρίξει χρήμα στην πραγματική οικονομία. Άλλωστε, στο διεθνές κλίμα υποχώρησης των επιτοκίων, γίνεται εύκολα αντιληπτός ο λόγος που υποχωρεί και η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. θα μπορούσε να τα πάει και καλύτερα την Πέμπτη, αφού βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να κάνει πράξεις άνω των 850 μονάδων, αλλά έκλεισε χαμηλότερα, στις 846,80 και με ποσοστιαία θετική μεταβολή 1,10%. Η αντίδραση θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη, αν βοηθούσαν οι συναλλαγές που διαμορφώθηκαν στα 63 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα στον ΟΤΕ, οπότε ο καθαρός τζίρος ήταν χαμηλότερος, στα 56 εκατ. ευρώ.

    Το θετικό πρόσημο στο Χ.Α. την Πέμπτη έδωσε το +3,23% της Βιοχάλκο, το 2% των ΕΛΠΕ, στα 9,18 ευρώ, το 1,88% της Eurobank, το σχεδόν 5% της Πειραιώς και το περίπου 1,5% της Μυτιληναίος. Από εκεί και πέρα, στα υπόλοιπα χαρτιά επικράτησε η μετριότητα. Κλείσιμο στα 2,14 ευρώ για τον Ελλάκτωρα, με άνοδο 2,3% και όγκο 460 χιλιάδων μονάδων, με την αγορά να αναμένει νέα ως προς την αλλαγή στη μετοχική σύνθεση του ομίλου.

    Ευτυχώς, περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες στη ΔΕΗ που έκλεισε ελαφρώς στο «κόκκινο», στα 2,528 ευρώ. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, σύμφωνα με τα οποία στο β’ τρίμηνο αυξήθηκαν τα EBITDA (οριακά), η μετοχή έκλεισε με κέρδη σχεδόν 1%, στα 12,35 ευρώ.

    Πολύ κοντά στα νέα υψηλά, ωστόσο, έκλεισαν Μπήτρος, Ευρωπαίκή Πίστη, Ελτράκ, Δάιος, ΕΛΒΕ, Πετρόπουλος, Ρεβόιλ, Δρομέας, Σφακιανάκης και Τράπεζα της Ελλάδος.



    ΣΧΟΛΙΑ