• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές μετά την εφαρμογή των αμερικανικών δασμών

    • Μαριάνα Φραντζή


    Με κέρδη κινούνται οι ευρωαγορές, έπειτα από την εφαρμογή των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας ύψους 200 δισεκ. δολαρίων, και ύστερα από τις εκτεταμένες απώλειες που κατέγραψαν με την ανακοίνωση των μέτρων του Trump, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με τις απώλειες στις μετοχές παγκοσμίως, να αγγίζουν τα 2 τρισεκ. δολάρια.

    Στη βελτίωση του συναισθήματος βοηθά το “υπέροχο γράμμα” που έλαβε ο πρόεδρος Trump από τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, και στο οποίο σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, εκφράζεται η καλή διάθεση του Πεκίνου για μια καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Με το ζήτημα των σινοαμερικανικών σχέσεων να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για σήμερα, η επιστολή του Κινέζου προέδρου αναπτερώνει τις ελπίδες για επιτυχή έκβαση των συνομιλιών οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα στην Ουάσινγκτον.

    Παρ’όλα αυτά, παραμένει αμφίβολο το αν η συνέχεια του εμπορικού πολέμου θα πραγματοποιηθεί σε κλίμα ανακωχής, καθώς, μετά την εφαρμογή των δασμών τα ξημερώματα της Παρασκευής, το υπουργείο εμπορίου της Κίνας εξέδωσε ανακοίνωση όπου εξέφραζε τη “λύπη της για το γεγονός”, προσθέτοντας ότι θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα, χωρίς να δώσει περαιτέρω επεξηγήσεις.

    Στο μέτωπο του Brexit, δεν υπάρχει ακόμη κανένα σημάδι συμφωνίας μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών σχετικά με τη συμφωνία της May, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Jeremy Corbyn να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχωρήσει σε ορισμένες από τις θέσεις της. Εντός της σημερινής συνεδρίασης, θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ, τη βιομηχανική και την κατασκευαστική παραγωγή στο Ηνωμένο βασίλειο, με  τους αναλυτές να αναμένουν βελτίωση σε όλα τα πεδία, έναντι του προηγούμενου διαστήματος.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο +0,65%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο +1,02%, ο CAC 40 στο Παρίσι στο +0,85% και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο στο +0,95%.



    ΣΧΟΛΙΑ