• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανοδικά αντιδρούν οι ευρωαγορές μετά την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

    • Μαριάνα Φραντζή


    Με θετικό βήμα ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις οι ευρωαγορές, διορθώνοντας από τις ισχυρές απώλειες που σημείωσαν χθες, λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και της κλιμάκωσης που επήλθε από την ανακοίνωση δασμών σε αμερικανικά προϊόντα από την κινεζική πλευρά.

    Το Πεκίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εμπορεύματα αξίας 60 δισεκ. δολαρίων από την 1η Ιουνίου, ως αντίμετρα στις ενέργειες του προέδρου Trump. Τα “αντίποινα”, αν και αναμενόμενα, αναστάτωσαν περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα των παγκόσμιων αγορών, με τις απώλειες στην Ασία να συνεχίζονται και σήμερα. Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Trump δήλωσε χθες ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα προβεί σε αύξηση των δασμών και στα επιπλέον κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκ. δολαρίων, αλλά το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες που απαιτούνται για την εφαρμογή τους. Οι ηγέτες των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν στη σύνοδο G20 στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι η μεταβλητότητα στις αγορές θα αποτελεί καθημερινό φαινόμενο ως τότε.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκηρώνει τη δική της λίστα αμερικανικών αγαθών αξίας 20 δισεκ. ευρώ στα οποία θα μπορούσε να αυξήσει τους δασμούς, σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφασίσει να επιβάλει επιπλέον εισφορές στις εισαγωγές αυτοκινήτων.  Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε καθεστώς “ανακωχής” από τον περασμένο Ιούλιο, ούτως ώστε να φτάσουν  σε μια ικανοποιητική διμερή συμφωνία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει στις 18 Μαίου την απόφασή του σχετικά με την τιμολόγηση των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε χθες ότι μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα μπορούσε να συμβεί “κατά λάθος”, μέσα στο τόσο φορτισμένο κλίμα μεταξύ των δύο κρατών. Οι ανησυχίες του Βρετανού υπουργού εξωτερικών εκφράστηκαν στα πλαίσια της συνάντησης του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών, Mike Pompeo, με ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι προσπαθούν να διασώσουν την πυρηνική συμφωνία που διατηρούν με το Ιράν.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο +0,60%, στη Φρανκφουρτη ο DAX στο +0,53%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο +0,88% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο +0,75%.



    ΣΧΟΛΙΑ