• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανάκαμψη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες!

    • NewsRoom


    Ανοδικά έκλεισαν την Τετάρτη τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την ανησυχία για την Ευρώπη καθώς οι επενδυτές ελπίζουν πως ο αντίκτυπος από την διαφωνία της με την ΕΕ θα είναι μικρότερος από τους αρχικούς τους φόβους.

    Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έκλεισε στις 383,84 μονάδες, με άνοδο 0,50%, ανακάμπτοντας από την πτώση -0,50% της Τρίτης.

    Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,48% στις 7.510,28 μονάδες, ενώ ο γαλλικός
    CAC 40 έκλεισε στις 5.491,40 μονάδες, με κέρδη 0,43%.

    Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB (20.736,01 μονάδες, με άνοδο 0,84%) όσο και ο ισπανικός IBEX 35 (9.361,10 μονάδες, με κέρδη 0,60%).

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης στη Γερμανία κλειστό, λόγω αργίας.

    Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, καθώς η έκθεσή τους στα κρατικά ομόλογα είναι αρκετά υψηλή, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι τράπεζες μείωσαν σταδιακά τα χαρτοφυλάκιά τους. Ο φόβος είναι ότι, εάν η ρητορική μεταξύ της κυβέρνησης της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδεινωθεί, η πίεση θα αυξηθεί σε επίπεδα που δεν θα είναι πλέον βιώσιμα. Η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς ομολόγου, πάντως, υποχώρησε την Τετάρτη κατά 7,1 μονάδες βάσης στο 3,35%.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ιταλικές, αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες (με θλιβερή εξαίρεση την Ελλάδα) να κλείσουν με άνοδο την Τετάρτη. Η Banco έκλεισε στο +2,13%, η  ισπανική Banco Santander στο +1,82% ενώ η HSBC στο 1.2%.

    Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον έχει στραφεί και στη Βρετανία, όπου συνεχίζεται το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, με τις συζητήσεις για το Brexit να βρίσκονται στο επίκεντρο. H Τερέζα Μέι απηύθυνε έκκληση για ενότητα, εξαπολύοντας ταυτόχρονα δριμεία επίθεση κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν, την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να συναντηθούν εκτάκτως για να συζητήσουν τις εξελίξεις για το Brexit, στις 17 Οκτωβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ