• ΑΓΟΡΕΣ

    Αμοιβαία: Ποδαρικό στο 2021 με εισροές κεφαλαίων 20,6 εκατ. μέσα σε 4 εργάσιμες μέρες – Οι πρωταθλητές στα κέρδη την περσινή χρονιά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Με το δεξί ξεκίνησαν την καινούργια χρονιά τα Αμοιβαία Κεφάλαια, τα οποία και μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών, που αναζητούν θελκτικές αποδόσεις.

    Ήδη στις 8 πρώτες μέρες του 2021 οι συνολικές εισροές στις 19 κατηγορίες Αμοιβαίων, αγγίζουν τα 20,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική τάξη μεγέθους, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτό το (γιορτινό) διάστημα, μόνο 4 ήταν οι εργάσιμες μέρες… Γεγονός που σημαίνει ότι οι εισροές «τρέχουν» με 5,15 εκατ. ευρώ ανά εργάσιμη μέρα.

    Τα ομολογιακά Ελλάδος, τα Μικτά Αμοιβαία και τα Funds of Funds Μικτά, είναι εκείνα που μέχρι τώρα έχουν «πάρει κεφάλι» στις εισροές. Ακολουθούμενα από τα Μετοχικά  Funds of Funds  και τα Μετοχικά Ελλάδος. Ενώ στην αντίπερα όχθη οι μεγαλύτερες εκροές καταγράφονται στα βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων «ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ», που αποτελούν μετεξέλιξη της παλαιότερης κατηγορίας των Διαχείρισης Διαθεσίμων.

    Κατά τα φαινόμενα και εφ’ όσον η εφετινή χρονιά θα μπορέσει να σηματοδοτήσει τον βαθμιαίο έλεγχο της πανδημίας, αναμένεται να υπάρξει πολύ ισχυρό ενδιαφέρον για τα Αμοιβαία. Το οποίο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πιστεύεται ότι θα διαχυθεί και στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Δίνοντας μια επιπλέον τόνωση στις ελληνικές μετοχές.

    Και τούτο γιατί στην παρούσα φάση οι θεσμικού χαρακτήρα διαχειριστές υπολογίζεται ότι διακρατούν ρευστότητα της τάξεως του 25%. Από τη στιγμή όμως που οι εισροές κεφαλαίων θα πυκνώσουν, τότε καταφανώς ένα τμήμα τους θα αναζητήσει νέες τοποθετήσεις στον ελληνικό «ναό» του χρήματος.

    Ο παλαιός και εξαιρετικά έμπειρος, επενδυτικός σύμβουλος χαρτοφυλακίων, Κωνσταντίνος Σιαμπράκος επισημαίνει: «Θεωρώ ότι από τη στιγμή που τα προβλήματα των επιπτώσεων της πανδημίας θα είναι διαχειρίσιμα, τότε οι εισροές κεφαλαίων στα Αμοιβαία θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς. Με τα δεδομένα αυτά ,το συνολικό ενεργητικό της συγκεκριμένης αγοράς, από τα επίπεδα των 8,1 δισ. που ήταν στα τέλη του 2020, θα αναρριχηθεί στα 9,5 με 10 δις ευρώ το 2021.

    Λαμβανομένου υπόψη και των αποδόσεων που θα επιτευχθούν. Κατά κύριο λόγο στα ελληνικά Μικτά, στα Μετοχικά και στα ομολογιακά, που αποτελούν το περίπου 60% της αγοράς. Αναμφίβολα η αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων μέσω των τοποθετήσεων σε Αμοιβαία, είναι η βασική αιτία της αναζωπύρωσης του  επενδυτικού ενδιαφέροντος. Κάτι που έγινε ορατό και στη διάρκεια της περσινής, ανατρεπτικής χρονιάς, ειδικά μετά από τον Μάιο.

    Καθώς οι καταθετικές αποδόσεις τείνουν στο μηδέν, είναι εύλογο να γίνονται πόλος έλξης τα Αμοιβαία. Την ίδια στιγμή η σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, έχει καταστήσει ευχερέστερο και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Το σκηνικό συμπληρώνεται και με τις τραπεζικές ΑΕΔΑΚ, που προσφέρουν  αποδοτικότερες λύσεις για τους καταθέτες».

    Το σκηνικό στα 343 Αμοιβαία

    Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, το σκηνικό στα  343 Αμοιβαία γνώρισε ισχυρές μεταπτώσεις. Από το ξεκίνημα του 2020 και μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου είχαν υπάρξει εισροές 451 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα όμως η πανδημία ήρθε να αλλάξει άρδην την κατάσταση, καθώς μέχρι τις 3 Απριλίου υπήρξε ένα κύμα εκροών που έφτασε στα 816 εκατ. ευρώ.

    Έκτοτε η εικόνα άρχισε να βελτιώνεται και η περσινή χρονιά έκλεισε με εισροές 184,9 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες εκ των οποίων πήγαν στα Funds of Funds Μετοχικά . Δηλαδή σε Αμοιβαία που επενδύουν σε άλλα Αμοιβαία, των ξένων κατά κύριο λόγο αγορών, αλλά και στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Ως επί το πλείστον οι εισροές αυτές οφείλονταν σε μετακινήσεις κεφαλαίων από τραπεζικές καταθέσεις.

    Τα Αμοιβαία Κεφάλαια που βρέθηκαν πέρσι στην κορυφή των αποδόσεων ( με 12,81% κατά μέσο όρο) ήταν τα Μετοχικά Αμερικής. Πρωταθλητής αναδείχθηκε το «Τρίτων American» του Γιάννη Βεζανή, που είναι προσανατολισμένο σε μετοχές της Αμερικανικής αγοράς. Το Αμοιβαίο αυτό είχε κέρδη 25,64%, που είναι τα μεγαλύτερα σε ολόκληρη την αγορά…

    Στη δεύτερη θέση από πλευράς αποδόσεων ήταν τα Funds of Funds Μετοχικά, που κατά μέσο όρο ενισχύθηκαν κατά 7,66%. Στην προκειμένη περίπτωση το Eurobank Equity Blend αυτό που ηγήθηκε με απόδοση 15,14%.

    Τα ομολογιακά Ελλάδος ήταν στην τρίτη θέση των αποδόσεων, που κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στα 5,80%. Με το Ελληνικό ομολογιακό της Αlpha Bank πετυχαίνει κέρδη 12,07%.

    Λόγω της κακής πορείας του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο μέσος όρος των επιδόσεων των Μετοχικών Αμοιβαίων Ελλάδος, ήταν αρνητικός. Με τις απώλειες να είναι στο 7,97%. Κόντρα στο ρεύμα πήγε το Ευρωπαϊκή Πίστη Αναπτυξιακό, που έκλεισε την περσινή χρονιά με κέρδη 1,72%…

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ.: Πρωτιές και το 2020 για τα Alpha Αμοιβαία Κεφάλαια

    Γιατί οι Ευρωπαίοι διαχειριστές των fund με τις μεγαλύτερες αποδόσεις φέτος ψηφίζουν κλάδο τεχνολογίας και το 2021

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ