• Ο Μύλος των Ξωτικών!

    Ταξιδεύουμε ηλεκτρικά

    Ο Μύλος των Ξωτικών!

    • Τάκης Πουρναράκης

    Στο Μύλο Ματσόπουλου, στα Τρίκαλα, βρίσκεται το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο.

    Ένας παλιός αλευρόμυλος που κατασκευάστηκε πίσω στο 1884 από τους αδελφούς Αγαθοκλή (Αριστείδη, Κωνσταντίνο και Γεώργιο) και λειτούργησε έναν αιώνα παράγοντας αλεύρι από τα σιτάρια της ευρύτερης περιοχής. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους κυλινδρόμυλους στην Ελλάδα. Το 1941 από την Εθνική Κτηματική Τράπεζα πέρασε στον Ιωάννη Ματσόπουλο αντί 2.100.000 δρχ. Στο συμβόλαιο μεταβίβασης ο Μύλος αποκτά πλέον την επίσημη ονομασία «Κυλινδρόμυλος Ιωάννου Ματσόπουλου». Ο Ματσόπουλος κληροδότησε το κτίριο στο Δήμο Τρικκαίων.

    Ο Μύλος των Ξωτικών!

    Ο μύλος έπαψε να λειτουργεί το 1984. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά νεότερα πολιτιστικά μνημεία της πόλης των Τρικάλων. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σήμερα σχεδόν ακέραιος στη θέση του, insitu, με όλες τις αντιπροσωπευτικές μηχανές της γραμμής παραγωγής αλευροποίησης του σίτου. Το κτιριακό συγκρότημα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Η έκτασή είναι 3.500 τετραγωνικά μέτρα μαζί με τη γύρω περιοχή των 90 στρεμμάτων. Σήμερα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την περιοχή. Μετατρέπεται σε θεματικό πάρκο και πόλο έλξης την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο λειτουργεί ως κέντρο πολιτισμού όχι μόνο της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

    Ο Μύλος των Ξωτικών!

    Προφανώς η συντήρηση του παλιού κυλινδρόμυλου αλλά και η μετατροπή του σε Χριστουγεννιάτικο Πάρκο είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους συντελεστές, οι οποίοι στο site του πάρκου αναφέρουν: «…τα παλιά φουγάρα πήραν μπροστά και από τότε δουλεύουν ασταμάτητα, με μοναδικό σκοπό να προσφέρουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κάτι καινούριο συμβαίνει στο Μύλο των Ξωτικών… Μια νέα ιστορία που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε ένα κόσμο παραμυθένιο και μαγικό!

    Ο Μύλος των Ξωτικών!

    Ένα μικρό κοριτσάκι, η Αλίκη, ενώ έπαιζε στην εξοχή με την αδερφή της είδε ένα άσπρο κουνέλι να τρέχει, φωνάζοντας πως έχει αργήσει. Η Αλίκη το ακολούθησε ως την όχθη ενός ποταμού, κι έπειτα μπήκε στη φωλιά όπου είχε μπει προηγουμένως ο Ασπροκούνελος. Όμως ανακαλύπτει πως δεν υπάρχει βαρύτητα και αιωρείται μέσα στη φωλιά. Όταν έφτασε στο δάπεδο της φωλιάς, είδε μια μικροσκοπική πόρτα που έχει το χάρισμα να μιλάει. Θέλοντας να περάσει την πόρτα, το πόμολο τη συμβούλευσε να πιει ένα φίλτρο που θα την κάνει μικρή, ώστε να χωρέσει από την πόρτα και να βρει τον Ασπροκούνελο.

    Μέσα από παραμυθένιες διαδρομές συνάντησε διάφορους ήρωες, τον Καπετάν Ντόντο, τον Τρελοκαπελά, την Κάμπια, τη Βασίλισσα Ντάμα Κούπα με τα τραπουλόχαρτα φρουρούς της, τον Λαγό, τον Γάτο και πολλούς άλλους και κατέληξε στην Κουνελότρυπα, πήδηξε μέσα και βρέθηκε στο Μύλο των Ξωτικών, όπου όλα ήταν όμορφα, χρωματιστά, στολισμένα και φωτεινά για τα Χριστούγεννα.

    Ο Μύλος των Ξωτικών!

    Ο Άη Βασίλης, τα ξωτικά και όλοι οι ήρωες του πάρκου την υποδέχθηκαν με χαρά, την κέρασαν σοκολάτες και διάφορα γλυκίσματα και αποφάσισε να μείνει μαζί τους τα φετινά Χριστούγεννα και να τους αφηγηθεί τις περιπέτειες που έζησε σε αυτό το ονειρικό ταξίδι».

    Ο Μύλος των Ξωτικών!

    Η είσοδος στο Μύλο των Ξωτικών είναι δωρεάν και στο πάρκο γίνονται πολλές δράσεις. Θα είναι δε ανοιχτά μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Εκεί θα βρείτε το μεγαλύτερο παγοδρόμιο της Ελλάδας, το απίθανο FunPark και μοναδικές γεύσεις στο Christmas Food Festival.

    Το καθημερινό πρόγραμα εκδηλώσεων, είναι γεμάτο με μουσική, παιδικές παραστάσεις, animateurs και δρώμενα στη σκηνή του Μύλου. Σας προτείνουμε καθώς ο καιρός είναι χειμωνιάτικος να φοράτε ζεστά ρούχα και παπούτσια, γάντια, κασκόλ και σε έκτακτες περιπτώσεις μια ομπρέλα απαραίτητα αξεσουάρ για τις δροσερές νύχτες στην μεγάλη συντροφιά των Ξωτικών.

    Τη μέρα που βρεθήκαμε εμείς εκεί είχε πάρα πολλά πούλμαν με επισκέψεις σχολείων από την Αθήνα. Πέρα από τα μαγαζιά του Μύλου υπάρχουν στη γύρω περιοχή εξαιρετικές προτάσεις για φαγητό. Αξίζει να νοικιάσετε ένα ποδήλατο και να κάνετε μια βόλτα στα Τρίκαλα, πέριξ του Λήθαιου ποταμού. Έχει δε διαμορφωθεί πλάι στην κοίτη του και ειδικός πεζόδρομος.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Ταξιδεύουμε ηλεκτρικά εδώ