• Μύκονος

    Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας - Summer Edition

    Μύκονος: Κυκλαδίτικο τοπίο, κρυστάλλινα νερά και αμέτρητες επιλογές

    • Μαρία Μπότη

    Συνώνυμη με το στυλ και την κομψότητα, η Μύκονος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το καλοκαίρι.

    Μπορεί όλοι να έχουν συνδυάσει το «Νησί των Ανέμων» με την διασκέδαση και την χλιδή, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί παράλληλα το ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν ηρεμία, ξεκούραση και μία μικρή απόδραση από την καθημερινότητα.

    Το ειδυλλιακό νησί των Κυκλάδων αποτελεί έναν must καλοκαιρινό προορισμό, που μαγεύει αναρίθμητους ταξιδιώτες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από κάθε γωνιά του πλανήτη.

    Εκτός από την glamorous πλευρά της, η Μύκονος διαθέτει παραδοσιακή κυκλαδίτικη ομορφιά, εναλλακτικές επιλογές και αμέτρητες προτάσεις.

    Αποτελεί δικαιωματικά έναν μεσογειακό «παράδεισο» που ξεχωρίζει για τις ήρεμες παραλίες, τα διάσημα αξιοθέτα, τα πολιτιστικά μνημεία και τα καλύτερα spots για το ηλιοβασίλεμα!

    Παραλίες

    Καταγάλανα νερά και χρυσαφένιες εκτές είναι ένα από τα απαράμιλλα προτερήματα του νησιού. Οι παραλίες εντυπωσιάζουν με τις αμέτρητες διαφορετικές συνθέσεις χρυσής άμμου, βότσαλων και κρυστάλλινων, γαλαζοπράσινων νερών κάτω από τον μοναδικό Ήλιο του Αιγαίου.

    Άγιος Σώστης

    Ο Άγιος Σώστης είναι μεγάλη, αμμώδης παραλία – μια από τις ομορφότερες της Μυκόνου – στο βόρειο μέρος του νησιού.

    Αποτελεί τη μοναδική φημισμένη παραλία χωρίς ομπρέλες, ξαπλώστρες και υπηρεσίες επί του αιγιαλού και διατηρεί ένα κλίμα ελευθερίας και ξεγνοιασιάς.

    Παλαιότερα ήταν γνωστός προορισμός γυμνιστών και εστία ελεύθερης έκφρασης.

    Απέχει 4,5 χλμ. από τη Χώρα της Μυκόνου και το οδικό δίκτυο είναι σε αρίστη κατάσταση.

    Κάπαρη

    Η Κάπαρη είναι ένα πραγματικό στολίδι, καθώς είναι μία από τις πιο ειδυλλιακές παραλίες της Μυκόνου.

    Βρίσκεται «απέναντι» από τη Δήλο, ενώ φημίζεται για το αξέχαστο ηλιοβασίλεμα. Απέχει μόλις 5 χλμ. από τη Χώρα.

    Αγράρι

    Μία ακόμα όμορφη παραλία του νησιού, πιο απομονωμένη, για όσους δεν αγαπούν την πολυκοσμία.

    Τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά θα σας αποζημιώσουν για τη δύσκολη διαδρομή, όπως και η μεγάλη, αμμουδερή παραλία που χωρίζεται σε δύο διακριτά τμήματα και διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά και άπλετη κοινόχρηστη επιφάνεια.

    Απέχει 8,5 χλμ. από τη Χώρα, ενώ είναι η πιο κατάλληλη παραλία για να απολάυσετε την πιο ήρεμη βουτιά του καλοκαιριού σας.

    Φωκός

    Ο Φωκός βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Μυκόνου και την προσεγγίζεις έχοντας σαν πυξίδα σου την Άνω Μερά.

    Η άμμος του είναι λαχταριστή και τα νερά του πεντακάθαρα και καταγάλανα.

    Συνήθως στις παραλίες της βόρειας ακτής πνέει δυνατός άνεμος, όμως όταν δε φυσάει ο Φωκός είναι μια από τις ελάχιστες παραλίες στο νησί που προσφέρουν τέτοια απόλυτη ηρεμία.

    Μερχιά

    Πρόκειται για μία από τις πιο απομακρυσμένες παραλίες του νησιού. Ιδανική για τους λάτρεις της απομόνωσης και της εξερεύνησης διαθέτει χοντρή άμμο και πλούσιο βυθό με μεγάλο βάθος.

    Προτείνεται η επίσκεψη κατά τις ημέρες με αδύναμο βόρειο άνεμο όπως και για τις περισσότερες βόρειες παραλίες, οι οποίες είναι εκτεθειμένες στον ισχυρό άνεμο της Μυκόνου.

    Ο δρόμος είναι δύσβατος στο μεγαλύτερο τμήμα του για αυτό και αποφεύγεται από την πλειονότητα των επισκεπτών.

    Απέχει 14 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Μυκόνου.

    Εστιατόρια & beach bars

    Scorpios: Ένα από τα καλύτερα και ομορφότερα – και όχι άδικα – μαγαζιά του νησιού. Είναι ένας «πολυχώρος» που διαθέτει εστιατόριο, bar, παραλία και μπουτίκ. Εκλεπτισμένες γεύσεις και δροσερά cocktails συνδυάζονται με το απέραντο γαλάζιο και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα του νησιού.

    Η διασκέδαση απογειώνεται με διάσημους Djs που δίνουν το ρυθμό και σας προσκαλούν να ζήσετε μία μοναδική εμπειρία σε ένα μοναδικό περιβάλλον.

    Κομψότητα, εκλεπτυσμένη απλότητα και αξέχαστες γεύσεις υπόσχεται το SantAnna Restaurant. Συνδυάζει αμέτρητες γεύσεις για όλα τα γούστα, ενώ το περιβάλλον αποπνέει γαλήνη και χαλάρωση. Εκτός από τα εστιατόριο, διαθέτει πισίνα, bar, spa, γυμναστήριο και μπουτίκ. Σημειώνεται ότι η κεντρική πισίνα, καλύπτει περισσότερα από 2.000τ.μ., ενώ είναι η μεγαλύτερη πισίνα με θαλασσινό νερό στην Ευρώπη.

    Στο Alemagou το στυλ και η πολυτέλεια ξεχωρίζουν. Το μοναδικό σκηνικό σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική του χώρου αλλά και το έντονο κυκλαδίτικο στοιχείο αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς του νησιού. Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στη θάλασσα, αλλά και το κοκτέιλ σας δίπλα στο κύμα. Το φαγητό είναι γευστικό και ιιαίτερα προσεγμένο, καλύπτοντας όλες τις απαιτήσεις.

    Στα Ματογιάννια μπορεί να συναντήσει κανείς το Interni Restaurant. Το μέρος προσφέρεται για καταπληκτικό φαγητό, υπέροχα ποτά, φανταστική μουσική και ζωντανή ατμόσφαιρα σε ένα κομψό περιβάλλον. Η φιλοξενία και η καλοπέραση εκφράζονται απόλυτα σε ένα μοναδικό show που πραγματοποιεί το προσωπικό υπό από τους ήχους της αυθεντικής ελληνικής μουζικής. Και όταν η ώρα περάσει, μπορείτε να απολαύσετε το κοκτέιλ σας, χορεύοντας στο ρυθμό της μουσικής…

    Για όσους θέλουν να απολαύσουν αυθεντική ιτλική κουζίνα, ένας είναι ο προορισμός: το Casa di Giorgio. Εκεί μπορείτε να απολάυσετε πεντανόστιμες πίτσες, spaghetti, linguine, gnocchi, talliatele στους πιο μοναδικούς συνδυασμούς γεύσεων. Και σίγουρα το calzone με mascarpone και nutella θα σας μείνε αξέχαστο!

    Στο Mantri Mykonian Resto μπορείτε να απολάυσετε αξέχαστες, αυθεντικές, ελληνικές γεύσεις σε ένα κομψό περιβάλλον. Δροσερές σαλάτες, καλοψημένα κρέατα, πεντανόστιμα συνοδευτικά και μία μεγάλη ποικιλία κρασιών σας προσκαλεί να τα ανακαλύψετε.

    Το Zuma Mykonos συνδυάζει την απόλαυση με την άνεση και την κομψότητα. Το μενού περιέχει αυθεντικά πιάτα, αλλά όχι παραδοσιακά με τολμηρές, έντονες γεύσεις και έμφαση στην απλή παρουσίαση που αποκτάται μέσα από ποιοτικά υλικά. Εκτός από εστιατόριο, το Zuma διαθέτει bar και πισίνα υπερχείλισης με άνετες ξαπλώστρες-κρεβάτια. Με τη βραβευμένη ιαπωνική κουζίνα, αυτός ο μοναδικός προορισμός μπορεί να προσφέρει την καλύτερη θέα στο ηλιοβασίλεμα.

    Αξιοθέατα

    Χώρα – Ματογιάννια

    Στη Χώρα της Μυκόνου συγκεντρώνονται τα περισσότερα από τα αξιοθέατα του νησιού – εκτός φυσικά από τις παραλίες.

    Ο πυκνά δομημένος παραδοσιακός οικισμός είναι άλλωστε από μόνος του ένα αξιοθέατο: στενά ασπρισμένα σοκάκια, παραδοσιακά ολόλευκα κυκλαδίτικα σπίτια, κιβωτιόσχημα, με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, στενά μπαλκόνια και μικρές αυλές.

    Στην Χώρα της Μυκόνου εξάλλου θα βρει κανείς μερικές από τις πιο διάσημες μπουτίκ, αλλά και τοπικά καταστήματα.

    Τα Ματογιάννια φυσικά αποτελούν το επίκεντρο, καθώς είναι το πιο κεντρικό σοκάκι της Χώρας, με μαγαζιά, μπαρ, καφέ και εστιατόρια σε όλο το μήκος του.

    Μικρή Βενετία

    Η Μικρή Βενετία (ή Αλευκάντρα) είναι ίσως η γραφικότερη και διασημότερη γωνιά της Χώρας.

    Μία από τις γραφικότερες γωνιές του νησιού είναι η Αλευκάντρα ή περισσότερο γνωστή ως «Μικρή Βενετία». Θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ως την καρτ-ποστάλ του νησιού, καθώς η θαυμάσια αρχιτεκτονική με πολύχρωμα χαγιάτια, παράθυρα, πόρτες, σκάλες, ξύλινους εξώστες και οι πολύχρωμες παραθυρόπορτες εντυπωσιάζουν από την πρώτη ματιά.

    Οι άλλοτε αρχοντικές κατοικίες των πλούσιων εμπόρων και καπεταναίων του νησιού, χτισμένες κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα, σήμερα φιλοξενούν διάσημα μπαρ και εστιατόρια προσελκύοντας τους επισκέπτες της Μυκόνου. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι επιλέγουν να δουν εκεί το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

    Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και η μοναδική τοποθεσία δίπλα στο κύμα έχουν κατατάξει τη Μικρή Βενετία ως ένα από τα top «αξιοθέατα» του νησιού.

    Ανεμόμυλοι

    Από τα πιο διάδημα και φωτογραφημένα σημεία του νησιού, είναι οι Μύλοι της Μυκόνου, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ της Μικρής Βενετίας και της συνοικίας του Νιοχωρίου.

    Οι ολόλευκοι επιβλητικοί όγκοι στέκουν ο ένας δίπλα στον άλλο κοιτάζοντας προς το πέλαγος και εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.

    Η ύπαρξή τους εδώ δικαιολογεί και την ονομασία της Μυκόνου ως το «Νησί των Ανέμων».

    Σήμερα, διατηρούνται οι επτά από τους δέκα (στο σύνολο του νησιού ξεπερνούσαν άλλοτε τους είκοσι), που υπήρχαν ως τις αρχές του 20ου αιώνα και άλεθαν με την αστείρευτη δύναμη του βοριά τα ντόπια σιτηρά.

    Χάνοντας την οικονομική σημασία τους με την εξέλιξη της τεχνολογίας μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναδείχθηκαν σε ένα από τα δημοφιλέστερα μνημεία των Κυκλάδων και η εικόνα τους, σαν ένα «σήμα κατατεθέν», ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. 

    Δημαρχείο

    Το Δημαρχείο είναι ένα κομψό, πρώιμου νεοκλασικού στυλ, διώροφο κτίριο του 1780 με κεραμοσκεπή που κατασκευάστηκε κατά την μετά τα Ορλωφικά περίοδο για να αποτελέσει την έδρα του Ρώσου Γενικού Πρόξενου του Αρχιπελάγους.

    Περιήλθε όμως μερικά χρόνια αργότερα στην δικαιοδοσία της Κοινότητας (του τοπικού οργάνου αυτοδιοίκησης του νησιού που λειτουργούσε πριν από την Επανάσταση), για να στεγάζει μέχρι σήμερα τα γραφεία του Δήμου Μυκόνου.

    Δίπλα του, το λιτό και επιβλητικό κτίριο «του Μαύρου» υπήρξε το πρώτο δημόσιο σχολείο της Μυκόνου, που χτίστηκε επί Οθωνα (1859) σε σχέδια του Βαυαρού μηχανικού Βάιλερ, με ευδιάκριτα τα ρομαντικά στοιχεία.

    Μύλος του Μπόνη

    Ο μύλος αυτός χτίστηκε πιθανότατα τον 16ο αιώνα και αποτελεί έναν από τους γνωστούς «Απάνω Μύλους». Ανήκε κάποτε στην οικογένεια Μπόνη, όνομα με ρίζες κριτικές και ιταλικές.

    Ο Μυκονιάτης ανεμόμυλος είναι μια λιθόχτιστη τριώροφη και κυλινδρική κατασκευή. Tο υπερυψωμένο ισόγειο χρησιμοποιείται για τη συγκέντρωση και τη ζύγιση του σιτοκρίθαρου.

    Στον μεσαίο όροφο συγκεντρώνεται το αλεύρι, ενώ στον δεύτερο όροφο λειτουργεί το πανάρχαιο αλεστικό μηχάνημα. Ο ανεμοτροχός του ανεμόμυλου έχει 12 ξύλινες αντένες με ισάριθμα τριγωνικά πανιά.

    Εκκλησία της Παναγίας Παραπορτιανής

    Σπάνιο αρχιτεκτονικό δημιούργημα και ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία των Κυκλάδων. Αυτή η εκκλησία βρίσκεται στη γειτονιά του Κάστρου και είναι μία από τις πιο πολυφωτογραφημένες εκκλησίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών, με τις τέσσερις από αυτές να αποτελούν τη βάση του ιδιαίτερου αυτού οικοδομήματος και την πέμπτη να επικάθεται από πάνω σαν τρούλος, η οποία είναι γνωστή και ως η Παναγιά η Παραπορτιανή.

    Οι τέσσερις εκκλησίες της βάσης είναι ο Άγιος Ευστάθιος, οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Σώζων και ο μικρός ναός της Αγίας Αναστασίας.

    Η Παναγία Παραπορτιανή οφείλει το όνομά της στην τοποθεσία της κοντά στη μικρή πύλη (παραπόρτι) του άλλοτε μεσαιωνικού τείχους της Χώρας και πιθανολογείται ότι χτίστηκε διαδοχικά το 16ο-17ο αιώνα.

    Τρία Πηγάδια

    Στην ομώνυμη θέση στο κέντρο σήμερα της πόλης, τα πηγάδια αυτά κυρίως εξασφάλιζαν από τα μέσα του 18ου αι. έως την δεκαετία του 50 την ύδρευση της Χώρας Μυκόνου.

    Η παράδοση λέει ότι όποιος πιεί νερό και απο τα τρία πηγάδια δεν θα φύγει ποτε απο το νησί της Μυκόνου ή τουλάχιστον θα την ερωτευθεί και θα ξαναγυρίσει μια μέρα.

    Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

    Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του 1905, που πήρε τη σημερινή κυκλαδίτικη μορφή του το 1934.

    Φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στη Ρήνεια, το νησί όπου βρισκόταν η εκτεταμένη νεκρόπολη της αρχαίας Δήλου κατά τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους, καθώς και σημαντικά ευρήματα από το νησί της Μυκόνου.

    Μεταξύ των συλλογών που περιλαμβάνει είναι επιτύμβια αγάλματα και στήλες του 2ου – 1ου αιώνα π.Χ., αγγεία των μέσων της τρίτης χιλιετίας π.Χ. – 1ου αιώνα π.Χ., ειδώλια του 2ου – 1ου αιώνα π.Χ., κοσμήματα και μικροαντικείμενα του 2ου – 1ου αιώνα π.Χ.

    Η πλούσια συλλογή των αγγείων του είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική για την κυκλαδική κεραμική από την γεωμετρική εποχή έως στον 6ο π.Χ. αι. Εκτίθενται επίσης θαυμάσια μελανόμορφα και ερυθρόμορφα κεραμικά και άλλα ευρήματα, ταφικά ελληνιστικά ανάγλυφα κ.ά. γλυπτά.

    Από τα ευρήματα της Μυκόνου εντυπωσιάζει ιδιαίτερα ο μεγάλος «Πίθος της Μυκόνου» (πιθαμφορέας από τηνιακό εργαστήριο, του 7ου π.Χ. αι.), με τις πλούσιες ανάγλυφες παραστάσεις του από τον Τρωϊκό Πόλεμο, κατανεμημένες σε ζώνες (σε κεντρική σύνθεση παριστάνονται οι Αχαιοί πολεμιστές με τον Δούρειο Ίππο).

    Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και τιμές εισιτηρίων και ώρες λειτουργίας, μπορείτε να ενημερωθείτε ΕΔΩ.

    Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου

    Το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου βρίσκεται στη θέση Κάστρο, λίγα μέτρα μακριά από την περίφημη Παραπορτιανή και στεγάζεται σε παλιό διώροφο καραβοκυραίικο σπίτι.

    Περιλαμβάνει έξι κύριες αίθουσες που φιλοξενούν συλλογές παλαιών επίπλων, βυζαντινών εικόνων, λαϊκών κεραμικών, παλιών αναμνηστικών πιάτων και διακοσμητικών/ιστορικών.

    Επίσης συλλογή κεντημάτων και υφαντών, κλειδιών, μέτρων και σταθμών, ωραία συλλογή μοντέλων πλοίων κ.α.

    Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό αρχείο χειρογράφων και εντύπων, φωτογραφιών, χαρτών καθώς και βιβλιοθήκη.

    Αγροτομουσείο Μυκόνου

    Το σημείο όπου βρίσκεται το υπαίθριο αυτό μουσείο δεσπόζει πάνω από την Χώρα, προσφέροντας την καλύτερη θέα προς την δύση και το Αιγαίο πέλαγος.

    Πρόκειται για λιθοδομή του 16ου αιώνα και οφείλει το όνομά του στο επώνυμο του τελευταίου του ιδιοκτήτη- μυλωνά Γεωργίου Μπόνη.

    Έχει περιέλθει στην «Λαογραφική Συλλογή» με αγορά το 1962. Εκτίθεται ακόμη, ο μηχανισμός, τα εργαλεία και όλος ο εξοπλισμός του και μαζί με τα υπόλοιπα τριγύρω κτίσματά του, που σχετίζονται με αγροτικές εργασίες, αποτελεί ένα σύνολο υπαίθριου μουσείου (open-air museum), μοναδικού στο Αιγαίο.

    Η παραγωγή του ψωμιού και του οίνου, θεμελιώδους και ανεκτίμητης αξίας αγαθά της προβιομηχανικής μεταποιητικής αλυσίδας και της καθημερινής ζωής του νησιώτη, γίνεται πλήρως αντιληπτή στο υπαίθριο αυτό μουσείο. Απαραίτητο συμπληρωματικό κτίσμα είναι το σπιτάκι του μυλωνά.

    Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου

    Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου είναι Κοινωφελές Ιδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου και λειτουργεί από το 1985 στη Μύκονο.

    Σκοπός του Μουσείου είναι η διατήρηση, προβολή και μελέτη της ελληνικής ναυτικής ιστορίας και παράδοσης, και ειδικότερα η εξέλιξη και δραστηριότητα του εμπορικού πλοίου, κυρίως στo χώρο του Αιγαίου.

    Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο κτίριο του 19ου αιώνα, στο κέντρο της Μυκόνου, στη θέση Τρία Πηγάδια.

    Το κτίριο αυτό ανήκε άλλοτε στον θρυλικό πλοίαρχο Νικόλαο Σουρμελή, ο οποίος με το εμπορικό του πλοίο «ΕΝΩΣΙΣ» βοήθησε σημαντικά τους Κρητικούς στον αγώνα τους κατά των Τούρκων.

    Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται: ομοιώματα πλοίων από την προ-Μινωϊκή περίοδο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, ιστορικά ναυτιλιακά έγγραφα, σπάνια χαρακτικά και χάρτες,
    αρχαία αντικείμενα, ναυτικά όργανα, εξαρτήματα και εργαλεία, νομίσματα με ναυτικά θέματα από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ.

    Επίσης, στον κήπο του Μουσείου υπάρχουν μαρμάρινα αντίγραφα επιτυμβίων στηλών από τη Δήλο και τη Μύκονο με ανάγλυφες παραστάσεις που αναφέρονται σε ναυάγια και ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα.

    Στον κήπο του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου βρίσκεται και ο Φάρος «Αρμενιστής» της Μυκόνου (κατασκευής 1890).

    Το Μουσείο λειτουργεί από τον Απρίλιο έως το τέλος Οκτωβρίου, καθημερινά (από Δευτέρα έως και Κυριακή) από 10.30-13.00 και 18.30-21.00.

    Island hopping

    Αν και η Μύκονος σαγηνεύει, μαγνητίζει και «εγκλωβίζει» με την ομορφιά της, μπορείτε να απολάυσετε κοντινές εξορμήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς.

    Δήλος

    Το Ιερό νησί της Δήλου βρίσκεται μόλις 30 λεπτά από το «Νησί των Ανέμων». Μπορεί σήμερα να μην έχει μόνιμους κατοίκους, ωστόσο υπήρξε κάποτε το θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο των Κυκλάδων, ενώ φημίζεται για τον πολιτισμό και την ιστορία της.

    Στην μυθική γενέτειρα του θεού Απόλλωνα μπορείτε να περιπλανηθείτε σε έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο και να θαυμάσετε τα ερείπια των τριών ναών του Απόλλωνα και των Προπυλαίων.

    Φολέγανδρος

    Η Φολέγανδρος δεν πρέπει να λείπει από τον χάρτη των ταξιδιών σας.

    Επισκεφθείτε τη Φολέγανδρο για να ανακαλύψετε μία από τις ομορφότερες Χώρες των Κυκλάδων, να κολυμπήσετε σε καταγάλανα νερά και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα στην περίφημη εκκλησία της Παναγίας.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας – Summer Edition»