• Το εφιαλτικό κοκτέιλ ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κλιματικής αλλαγής και κορονοϊού

    Πηγή: pixabay.com
    Δημοσιεύτηκε:

    Αφιέρωμα New Green Deal – Μεγάλος Υποστηρικτής ΔΕΗ

    Εν έτει 2020, οι επιπτώσεις στην υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση ασφαλώς και δεν αμφισβητούνται, πλέον, από κανέναν, αφού υπάρχει πλήθος μελετών και στοιχείων που συνδέουν τους επικίνδυνους ρύπους με πρόωρους θανάτους και μάλιστα με την εμφάνιση συγκεκριμένων ασθενειών. Δεν αμφισβητείται, επίσης, ούτε η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με την αύξηση των ρύπων και των πρόωρων θανάτων. Η πανδημία του κορονοϊού έθεσε, όμως, στο παζλ ακόμα έναν παράγοντα: την άμεση σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τις δραματικές επιπτώσεις της Covid-19 αφού οι επιστήμονες έχουν, πλέον, διαπιστώσει ότι η εξασθένηση του ανθρώπινου οργανισμού από τη ρύπανση επιδεινώνει τον αντίκτυπο της νόσου.

    Έτσι, το εφιαλτικό κοκτέιλ ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κλιματικής αλλαγής και κορονοϊού, κάνει περισσότερο από επιτακτική την ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η λήψη μέτρων για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης είναι παράγοντας που συνδέεται άμεσα με την προστασία της δημόσιας υγείας.

    Θάνατοι από ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα

    Στις αρχές Ιουνίου, το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση «Περιβάλλον και Υγεία» 2019, η οποία στηρίζεται στις έρευνες «Επιδράσεις στην υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Κλιματική Αλλαγή και Υγεία» του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Στην έκθεση, οι Έλληνες ερευνητές παρουσιάζουν τον ετήσιο αριθμό των θανάτων που συνδέονται άμεσα με την ατμοσφαιρική ρύπανση και επισημαίνουν ότι, τουλάχιστον, 8.500 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν κάθε χρόνο στη χώρα μας εάν μειώνονταν οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης – και ειδικότερα των αιωρούμενων ατμοσφαιρικών σωματιδίων – στα συνιστώμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επίπεδα.

    Να σημειωθεί ότι παγκοσμίως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους.

    Αιωρούμενα σωματίδια

    Τα αιωρούμενα σωματίδια (PM) αποτελούν μείγμα στερεών και υγρών σωματιδίων τα οποία μπορούν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

    Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑΑ «6.487 θάνατοι ετησίως μπορούν να αποδοθούν στην έκθεση στα μικροσωματίδια ΡΜ2.5 στα αστικά και ημιαστικά κέντρα».

    Αντίστοιχα, στις αγροτικές περιοχές υπολογίζονται σε 2.115 οι θάνατοι το χρόνο, όπου παρά τη μικρότερη συγκέντρωση πληθυσμού, η μέση ηλικία των κατοίκων είναι μεγαλύτερη, δηλαδή υπάρχουν περισσότεροι ηλικιωμένοι άνθρωποι, που είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΚΠΑΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγραφής θανάτων από τα μικροσωματίδια ΡΜ2.5 αφορά τον πληθυσμό της Αθήνας σε ποσοστό 58% και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με ποσοστό 13%.

    Αντίστοιχα, από την έκθεση σε μικροσωματίδια PM10, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οφείλονται 4933 θάνατοι το χρόνο στις αστικές περιοχές από τους οποίους το 69%, 3424 θάνατοι, αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και το 12% της ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης.

    Να σημειωθεί ότι όσο μικρότερη είναι η διάμετρός τους τόσο βαθύτερα εισχωρούν στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Ειδικότερα, είναι δυνατό να ερεθίσουν τη μύτη και το φάρυγγα, να προκαλέσουν άσθμα, εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, αύξηση ευαισθησίας σε λοιμώξεις, φλεγμονές των αναπνευστικών οδών, οξεία βρογχίτιδα ή πνευμονία, καρκίνο του πνεύμονα, αρρυθμίες, ισχαιμικά συμπτώματα και καρδιακή ανεπάρκεια.

    Διοξείδιο του αζώτου

    Όσον αφορά στο διοξείδιο του αζώτου, το οξύ πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας όπου εκτιμάται ότι από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις προκαλούνται 160 θάνατοι το χρόνο. Το διοξείδιο του αζώτου είναι ένα τοξικό φαιοκόκκινο αέριο με οξεία, διαπεραστική οσμή που αποτελεί σημαντική πηγή αιθαλομίχλης, είναι υπεύθυνο για αναπνευστικές νόσους, με πλέον χαρακτηριστική την ασθματική αντίδραση. Συγκεκριμένα, αυξάνει τη συχνότητα άσθματος, μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη δοµή των πνευµόνων αλλά και στη λειτουργία τους προκαλώντας εµφύσηµα και χρόνια βρογχίτιδα, αυξάνοντας τις εισαγωγές σε νοσοκομεία για πνευμονικές παθήσεις και αναπνευστικές λοιμώξεις.

    Σήμα κινδύνου από τις ΗΠΑ

    Η σύνδεση της κλιματικής αλλαγή με την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι άμεση με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), να επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή θα επιβαρύνει τη δημόσια υγεία αυξάνοντας τις συγκεντρώσεις του όζοντος και των αιωρούμενων σωματιδίων. Να σημειωθεί ότι το όζον, που είναι δευτερογενής ρύπος, σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων, αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και πρόωρους θανάτους.

    Η ανησυχία εντείνεται και από το γεγονός ότι οι επιστήμονες συνδέουν τις επιπτώσεις από την ατμοσφαιρική ρύπανση και με την «συμπεριφορά» του νέου κορονοϊού, αφού όπως σημειώνουν ο ανθρώπινος οργανισμός είναι καταπονημένος από την ατμοσφαιρική ρύπανση και αυτό επηρεάζει την αντίδρασή του στην προσβολή από τον κορονοϊό, ανεξάρτητα εάν ένας ασθενής έχει συνοδά νοσήματα.

    Διαβάστε περισσότερα για το κλίμα, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στο μεγάλο αφιέρωμα New Green Deal του mononews.gr