ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο Πρωτοδικείου Αιγίου κρίνεται σήμερα η επόμενη μέρα για τη βιομηχανία κατεψυγμένων Καλλιμάνης καθώς αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση εξυγίανσης της εταιρείας, η οποία κατατέθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.
Η έγκριση από το δικαστήριο αποτελεί το καθοριστικό βήμα που απαιτείται ώστε η εταιρεία να περάσει έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα λειτουργίας σε νέα εποχή και να μεταβιβαστεί και επίσημα στην τουρκικών συμφερόντων εταιρεία Dardanel.
Σημειώνεται πως η Καλλιμάνης αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σημαντικά χρηματοοικονοομικά προβλήματα τα οποία οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο μετά το 2018, όταν η Pillarstone αποχώρησε από την προσπάθεια εξυγίανσης που είχε επιχειρηθεί τότε.
Οι διαπραγματεύσεις της Dardanel για την εξαγορά των τραπεζικών δανείων της Καλλιμάνης είχαν ξεκινήσει επίσημα τους πρώτους μήνες του 2020. Μετά την ίδρυση της θυγατρικής Dardanel Greece, την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από την πλευρά της, η οποία και έγινε αποδεκτή, υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2021 η σύμβαση πώλησης και εκχώρησης των επιχειρηματικών απαιτήσεων των τραπεζών προς τον νέο επενδυτή.
Η ιστορία της τουρκικής Dardanel
Η τουρκική εταιρεία της επιχειρηματικής οικογένειας Ονούν ιδρύθηκε το 1984. Σήμερα αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στην τουρκική αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών. Από τη δεκαετία του 1990 η γκάμα των προϊόντων της επεκτάθηκε από τον κονσερβοποιημένο τόνο και σε άλλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και έτοιμα σάντουιτς. Μπήκε στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης το 1994. Ασχολείται επίσης με τη διαχείριση ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και συσκευασίας, διαθέτει εργοστάσιο στο Çanakkale.
Με την απόκτηση της Καλλιμάνης εκτιμάται πως θα της δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσει παρουσία και στην ΕΕ ενώ στις προθέσεις της τουρκικής εταιρείας είναι να λειτουργήσει τις μονάδες επεξεργασίας αλιευμάτων της Καλλιμάνης σε πλήρη δυναμικότητα και να επενδύσει εμπορικό σήμα της, με στόχο να ξαναγίνει η κορυφαία μάρκα στην κατηγορία κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών.
Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις σε επίπεδο παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας και να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της με νέες υποκατηγορίες αλιευμάτων.
Το σχέδιο εξυγίανσης
Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, στο οποίο έχει συναινέσει το 89,05% των πιστωτών της Καλλιμάνης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προβλέπεται σημαντικό κούρεμα οφειλών καθώς από τα 5,5 εκατ. ευρώ που χρωστά η εταιρεία, θα πληρώσει 693.641 ευρώ εφάπαξ. Διαγραφή της τάξεως περίπου 87%, προβλέπεται και για τις οφειλές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης καθώς και προς το ελληνικό δημόσιο κατά περίπου 87%.
Διαβάστε επίσης:
Σε τουρκικό έλεγχο η Καλλιμάνης: Εξαγοράστηκε από την Dardanel Önentaş – Επιβεβαίωση mononews
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε πλήρη λειτουργία αρχές του 2027 το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Η πορεία του έργου
- Tραμπ για FED: «Ο Κέβιν Γουόρς θα μειώσει τα επιτόκια»
- Μητσοτάκης: «Απολύτως ψευδές ότι η χώρα μας είναι μια δυστοπία στα εργατικά ατυχήματα – Οι σκέψεις όλων μας στις οικογένειες που πενθούν»
- Γάζα: Το Ισραήλ θα ανοίξει σήμερα το πέρασμα της Ράφα μετά από δύο χρόνια
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.