• Business

    Mytilineos (Pantelakis Sec.): Τιμή στόχο στα 22 ευρώ και EBITDA άνω των 500 εκ. το 2022- Επενδύσεις 900 εκ. σε ΑΠΕ

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


     Με πρόβλεψη για 482 εκατ. EBITDA το 2022 και συνεχή ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια σε έκθεση της η Pantelakis ανεβάζει την τιμή στόχο για την Mytilineos στα 22 ευρώ από 17 ευρώ πριν. Εν τω μεταξύ ο όμιλος στις 27 Ιανουαρίου πρόκειται να ανακοινώσει flash note για τα αποτελέσματα του 2021, πρώτη από όλες τις εισηγμένες, αποδεικνύοντας την καλή πορεία του ομίλου και την ετοιμότητά του να παρουσιάσει τη θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί.

    Την ανοδική εκτίμηση η Pantelakis τη βασίζει στην ολοκλήρωση, μέσα στο 2022 και άμεση συνεισφορά στην κερδοφορία της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που θα διπλασιάσει την παραγωγή θερμικής ενέργειας της MYTILINEOS, στη σταθερά ανοδική πορεία των τιμών του αλουμινίου ενώ ιδιαίτερα θετική προοπτική δημιουργεί ή έμφαση που έχει δώσει ο όμιλος στις ΑΠΕ και στα έργα ενεργειακής μετάβασης.

    Όπως αναφέρει η έκθεση, ο όμιλος προγραμματίζει επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ μέχρι το 2024, χρονιά που θα έχει 150 εκ. EBITDA από πράσινη ενέργεια.

    Τονίζει ότι το 2020, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Mytilineos ανερχόταν σε λιγότερο από 220 MW, με τη συντριπτική πλειονότητα των έργων  να είναι αιολική ενέργεια. Και ενώ αρχικά, σημειώνει, αναμένονταν να φτάσει στα  140 MW μέχρι το 2022, που θα πρόσθεταν επιπλέον 25 εκατ. ευρώ EBITDA  από τα τέλη το 2020 ο όμιλος έδωσε έμφαση στα φωτοβολταϊκά ξεκινώντας από την Αυστραλία,  με αποτέλεσμα να προσθέτει επιπλέον 900 MW.
    Στις αρχές του 2021, απέκτησε άδειες συνολικής ισχύος 1,5 GW σε 12 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας  και 25 έργα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, ενώ οι συνολικές  επενδύσεις για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του ομίλου,  προβλέπονται στα 900 εκατ. έως το 2024.
    Συνολικά, από τις ΑΠΕ τα έσοδα αναμένονται 190 εκατ. ευρώ το 2024 έτος, από μόλις 50 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 3,7 φορές σε σχεδόν 150 εκατ. ευρώ το 2024.

    Σχετικά με το αλουμίνιο, βλέπει οι ανοδικές τιμές να διατηρούνται και  αναφέρει ότι επιβραδύνεται ο  ρυθμός αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας παγκοσμίως και σε συνάρτηση με τη ζήτηση με αποτέλεσμα να μένει  ένα εύλογο έλλειμμα στην αγορά μέχρι το τέλος του 2022. Μακροπρόθεσμα, ο σημαντικός ρόλος του αλουμινίου στην ενεργειακή μετάβαση, δημιουργεί θετικές προοπτικές.
    Η  νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας CCGT από φυσικό αέριο 826 MW, τονίζει, θα ξεκινήσει να λειτουργεί στα μέσα του 2022  διπλασιάζοντας την ισχύ του ομίλου  στα 1,7 GW και προσθέτοντας σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα EBITDA.

    Αναφορικά με τις υποδομές, αναφέρει ότι πρόκειται να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργεί σημαντική προοπτική ανόδου. Ωστόσο, αν και είναι αναμενόμενο ο όμιλος να πάρει ένα μέρος των έργων για την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας δεν υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα ακόμη και έτσι η εκτίμηση αυτή δε συμπεριλαμβάνεται στα μοντέλα προβλεπόμενων κερδών και αποτίμησή της έκθεσης. Αναφέρει ωστόσο ότι η  εταιρεία συμβούλων PwC υπολογίζει ότι τα συνολικά έργα υποδομής της Ελλάδας έως το 2030 είναι 118 έργα με προϋπολογισμό άνω των 43 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 25 δισ. ευρώ αφορούν ενεργειακά έργα, 9 δισ. ευρώ  σιδηρόδρομους και 6 δισ. ευρώ  αυτοκινητοδρόμους.

    Μείωση αποτυπώματος- πράσινα προϊόντα

    Ο όμιλος δίνει έμφαση και στη μείωση του αποτυπώματος του και έχει  δημοσιευμένο στόχο να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 30% (σε σχέση με τα επίπεδα του 2019) έως το 2030 και να μηδενίσει το αποτύπωμά του έως το 2050 σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Ταυτόχρονα, η εταιρεία βελτιώνει συνεχώς την απόδοσή της στα πράσινα προϊόντα: η παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου αυξήθηκε κατά 64% το 2020 σε 43 χιλιάδες τόνους.
    Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος «ERA 250», που έχει προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2021,   συνολική δυναμικότητα αλουμινίου θα φτάσει τους 250 χιλιάδες τόνους ετησίως, με το 24% να αποτελεί ανακυκλωμένο αλουμίνιο, μειώνοντας έτσι το αποτύπωμα της παραγωγής αλουμινίου.

    Ο όμιλος, τονίζεται ότι αξιοποιεί τη συγκυρία της ενεργειακής μετάβασης  και δημιουργώντας  την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Ανάπτυξης Αποθήκευσης (RSD) εστιάζει  στην παγκόσμια αγορά ηλιακών/φωτοβολταϊκών (PV) και έργων αποθήκευσης ενέργειας,  ως ανάδοχος για τρίτους και μέσω ανάπτυξης ολοκληρωμένων έργων (π.χ. κατασκευή-λειτουργία-μεταφορά, BOT, έργα).
    Η συμβατική αξία του τμήματος RSD για έργα EPC τρίτων ανέρχεται σε περίπου 0,5 δισ. σήμερα,  και περιλαμβάνει έργα 2 GW, εκ των οποίων περισσότερα από 500 MW είναι υπό κατασκευή και περίπου 450 MW είναι έτοιμα για κατασκευή. Εκτός από έργα στην Ελλάδα και την Ισπανία,ο όμιλος έχει  έργα από το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν μέχρι την έρημο Ατακάμα της Χιλής και την Αυστραλία.
    Για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες της εποχές ανέπτυξε και τον τομέα Βιώσιμων Λύσεων (SES) επιχειρηματική μονάδα, εστιάζοντας στην «ενεργειακή μετάβαση» και τη «αειφόρο ανάπτυξη» με τα σχετικά έργα να έχουν ανεκτέλεστο υπόλοιπο 600 εκ. ευρώ Το ήμισυ του ανεκτέλεστου έργων του ομίλου (ύψους 1,7 δισ. ευρώ) ωστόσο προέρχεται από συμβατικά έργα.

      

     



    ΣΧΟΛΙΑ