• Business

    Cenergy- τηλεδιάσκεψη: Αναζητάμε συνεργασίες με μεγάλα πλωτά αιολικά πάρκα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

    Cenergy

    Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings


    Συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των πλωτών αιολικών πάρκων σε ΗΠΑ και Ευρώπη αναζητά η Cenergy, σημείωσε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, η διοίκηση της, τονίζοντας, ότι  στρατηγική της Ελληνικά Καλώδια είναι να επεκταθεί σε αυτή την κατηγορία έργων. Το δυναμικό  ανάπτυξης των πλωτών αιολικών είναι τεράστιο, όπως τονίστηκε.

    Είναι σημαντικό για την Ελληνικά Καλώδια, μετά την πρώτη συνεργασία που εξασφάλισε με τη σουηδική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, Vattenfall, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μεγάλων εταιρειών που αναπτύσσουν πλωτά πάρκα διεθνώς, ώστε να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε μαζί τους κάποια νεα projects για το μέλλον.

    Υπενθυμίζεται ότι στην  Cenergy Holdings SA και ειδικότερα στον κλάδο καλωδίων της (Ελληνικά Καλώδια ),  ανατέθηκε από τη σουηδική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, Vattenfall, ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η δοκιμή και η προμήθεια 70 χλμ. καλωδίων inter-array 66kV με μόνωση XLPE και συναφών εξαρτημάτων για το έργο του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Vesterhav Nord / Syd.

    Τονίστηκε επίσης ότι η ζήτηση για καλώδια κινείται σταθερά ανοδική και ότι τόσο για την Ελληνικά Καλώδια όσο και για τη Σωληνουργεία Κορίνθου το 2021 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά. Όπως είπε η διοίκηση της εισηγμένης η Σωληνουργεία Κορίνθου αναμένει κάποιες σημαντικές νέες παραγγελίες το επόμενο διάστημα. Σημαντικά έργα δικτύων, που είχαν παγώσει λόγω των χαμηλών τιμών αερίου και πετρελαίου τώρα ξεκινάνε και πάλι, τονίστηκε οπότε αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για τα -προϊόντα της Σωληνουργείας Κορίνθου τους επόμενους μήνες.

    Θετικά θα επιδράσει εξάλλου,  και η άρση των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης κάτι που θα ανοίξει ξανά την αγορά των ΗΠΑ για τη Σωληνουργεία Κορίνθου.

    Σε απάντηση για την επίδραση του αυξημένου ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα, στο κόστος παραγωγής, η διοίκηση της εταιρείας, σημείωσε, ότι ειδικά για τις μεγάλες παραγγελίες, που θα ξεκινήσουν από το 2022, οι πελάτες της είναι σε γνώση της κατάστασης και είναι διατεθειμένοι να δείξουν ευελιξία στην τελική τιμολόγηση ανάλογα ώστε να συνυπολογίζονται οι διακυμάνσεις του ενεργειακού κόστους.

    Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ως εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι το ανεκτέλεστο των έργων αυξήθηκε από τα 600 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και τα 500 εκατ. ευρώ πέρυσι το Δεκέμβριο, στα 800 εκατ. ευρώ.

    Ο κλάδος της σωληνουργίας το 2021 επιστρέφει στην κερδοφορία, καθώς η πορεία των δύο τελευταίων τριμήνων, υπερκάλυψε τις ζημιές των δύο πρώτων.   Αυτή τη στιγμή ο κλάδος ολοκληρώνει την παραγγελία της ιταλικής Snam για σωλήνες που προορίζονται για την Ιταλική αγορά καθώς επίσης και μια ακόμη παραγγελία για σωλήνες στο Ισραήλ.



    ΣΧΟΛΙΑ