ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Mε αργούς ρυθμούς προχωρά ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Ελλάδα. Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου είχαν συνταγογραφηθεί 2.474.923 εμβόλια και είχαν πραγματοποιηθεί 2.101.500 εμβόλια.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ (Η Δραστηριότητα της Γρίπης στην Ελλάδα Περίοδος 2020 – 2021) στην προαναφερόμενη περίοδο , τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.
Καταλυτική υπήρξε η επίδραση των γενικών μέτρων πρόληψης (μάσκες, υγιεινή των χειρών, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού κλπ), τα οποία απέτρεψαν κατά το δυνατόν τη μετάδοση του SARS CoV-2 και συνακόλουθα των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης.
Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση των επισκέψεων του κοινού στις υγειονομικές δομές για αναζήτηση περίθαλψης. Τέλος, ο τεράστιος φόρτος εργασίας στις δομές περίθαλψης και η επικέντρωση των πλείστων προσπαθειών στην αντιμετώπιση της COVID-19 λοίμωξης ελαχιστοποίησαν το ενδιαφέρον για τη περαιτέρω διερεύνηση των αρνητικών για SARS-CoV-2 αναπνευστικών λοιμώξεων.
Αναγκαίος ο εμβολιασμός
Με δεδομένο όμως ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εμφάνισης επιπλοκών (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, χρόνιες παθήσεις του ήπατος, σύνδρομο Down, νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα νοσήματα)
- Έγκυες γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωΐδες και θηλάζουσες
- Παχύσαρκα άτομα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2 ) και παιδιά με ΔΜΣ>95ηΕΘ Τμήμα Λοιμώξεων του Αναπνευστικού Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα 7
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών· επίσης όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
- Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών – π.χ. αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων σχολών – κλπ)
- Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους
- Άστεγοι
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, άλλοι εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση, σε κέντρα διαμονής προσφύγων -μεταναστών)
Παρά τον ταχύ ρυθμό προόδου στους τομείς της διάγνωσης, της θεραπείας και του εμβολιασμού κατά του ιού SARS-CoV-2, ο πληθυσμός παραμένει ευάλωτος σε
πιθανή ταυτόχρονη επιδημία γρίπης και COVID-19.
Γι αυτό και πρέπει να δοθεί έμφαση στη σημασία των αποτελεσματικών εργαλείων πρόληψης λοιμώξεων που διατίθενται σήμερα: την εκτεταμένη εφαρμογή του εποχιακού εμβολιασμού κατά της γρίπης και την διατήρηση των γενικών μέτρων πρόληψης (μάσκες, υγιεινή των χειρών, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού κλπ) έως ότου επιτευχθεί η ανοσία της κοινότητας μέσω των εμβολιασμών κατά της SARS-CoV-2 ή / και μέσω της φυσικής λοίμωξης.
O ρόλος των Φαρμακοποιών
Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κανένα Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ειδικά σε ακραίες συνθήκες χωρίς την ενεργή συμμετοχή των Φαρμακοποιών.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, για τρίτη συνεχή χρονιά, πέραν όλων των δράσεων του, Προχώρησε στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού με ένα νέο κοινωνικό σποτ με κεντρικό θέμα «Μην αμελείς ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές».
https://www.youtube.com/watch?v=u2ZQ4psFUEM
Στο τηλεοπτικό αυτό σποτ διάρκειας 42 δευτερολέπτων συμμετέχουν δωρεάν, οι γνωστοί ηθοποιοί Παύλος Ορκόπουλος και Ελένη Καστάνη. Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που επιχειρείται να ευαισθητοποιηθεί το κοινό μέσω ενός τηλεοπτικού μηνύματος το οποίο έχει επιμεληθεί ομάδα συναδέλφων Φαρμακοποιών.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επίθεση στο ελληνόκτητο OCEAN Electra στον Περσικό Κόλπο – Ασφαλές το πλήρωμα
- «Ανακουφισμένος» ο Μερτς για το τέλος του τρομοκρατικού καθεστώτος του Ιράν – Οι 4 προτεραιότητες για την επόμενη μέρα
- Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Νεκρός και ο γιος του Χαμενεΐ, επιβεβαιώνουν τα ιρανικά ΜΜΕ – Σκοτώθηκε μαζί του
- Ισραήλ: Βομβάρδισε το κτίριο της ιρανικής Κρατικής Τηλεόρασης στην Τεχεράνη (Βίντεο)
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.