• LIFE&STYLE

    Iωάννα Μαρινοπούλου: Ζωή σαν παραμύθι – Η Mrs Ferragamo, το γυάλινο γοβάκι της Σταχτοπούτας και το «happily ever after»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ιωάννα Δημηλά
    Iωάννα Μαρινοπούλου: Ζωή σαν παραμύθι - Η Mrs Ferragamo, το γυάλινο γοβάκι της Σταχτοπούτας και το «happily ever after»

    Ιωάννα Μαρινοπούλου


    Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία κοπέλα που ονειρευόταν να γίνει πριγκίπισσα. Ήταν όμορφη, με μακριά, ξανθά μαλλιά, αριστοκρατικά χαρακτηριστικά, καλλίγραμμο σώμα.

    Ψηλή αλλά ποιος είπε ότι μία πριγκίπισσα πρέπει να είναι απαραίτητα ψηλότερη από τα άλλα κορίτσια στο βασίλειο;

    Γιατί υπάρχουν τα στέμματα;

    Και κάπως έτσι γνώρισε τον άνδρα, τον πρώτο της σύζυγο, που θα την έκανε ευτυχισμένη, για να αλλάξει το όνομα της σε μία εποχή που οι γυναίκες δε χρειάζονται να μοιράζονται το ίδιο επώνυμο με τον άνδρα τους, να αποκτήσουν μαζί δύο παιδιά, να πάρουν ένα αθόρυβο (αν υπάρχει κάτι τέτοιο) διαζύγιο.

    Η ίδια γυναίκα που επέλεξε να διατηρήσει το ονοματεπώνυμο, με το οποίο, την γνώριζαν όλοι, (φωτογράφοι, κοσμικογράφοι, φίλοι και γνωστοί), δεν σταμάτησε να ονειρεύεται το επόμενο στέμμα.

    Κάπως έτσι λοιπόν σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί την αγάπη της για την αισθητική, να μάθει όλα τα μυστικά για τα σκάφη πολυτελείας, τα ιστιοπλοϊκά, την εσωτερική διακόσμηση, να βάλει την υπογραφή της ακόμη και σε αντικείμενα έργα τέχνης προκειμένου να φτάσει πολύ κοντά σε έναν άνθρωπο που αγαπάει τη θάλασσα, την πολυτέλεια και την μόδα.

    Να γίνει ο δεύτερος σύζυγος της ζωής της, με ένα όνομα brand name, αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο, με την κληρονομιά ενός ιστορικού, ιταλικού οίκου που έχει συνδέσει το γοβάκι της Σταχτοπούτας με το παραμύθι.

    Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα;

    Η Ιωάννα Μαρινοπούλου σήμερα ανεβάζει φωτογραφίες τακτικά στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram (JPM Design) που παραμένει πάντα ανοιχτός, ηλιόλουστος, λαμπερός και κοσμοπολίτικος. Θέλετε να ταξιδέψουμε για λίγο μαζί της, ακόμη κι αν δεν έχει ανεβάσει καμία φωτογραφία με τον Leonardo Ferragamo, γιο του Salvatore;

    Είναι και το «πρωτόκολλο» της μόδας, με κανόνες που ισχύουν σε κάθε palazzo. Και ορίζουν συμπεριφορές, ειδικά όταν εμπλέκονται στενά τόσες διαφορετικές γενιές, στην ίδια αυλή.

    Πώς συστήνεται η ίδια στο site της; «Designer. Ταξιδιώτισσα. Σπαρτιάτισσα μητέρα. Vegan», με αυτήν, ακριβώς τη σειρά.

    Η Ιωάννα Μαρινοπούλου λοιπόν, με καταγωγή από την Σπάρτη, ανέβασε τον Σεπτέμβριο φωτογραφίες από τη Βενετία.

    Από τη Biennale. Τον Ιούλιο από το γιοτ για να ευχηθεί «Happy birthday to Leos of my life».

    Φοράει Ferragamo, κάνει μια στάση στο Positano για τουλάχιστον ένα post, σε μία ανάρτηση κάποιος της γράφει: «Say hello to LF». Πιο private δεν γίνεται.

    Ίσως και να είναι καλύτερα έτσι. Θα την δούμε όμως να ποζάρει με τον ηθοποιό του Χόλιγουντ, Stanley Tucci, ενώ σκρολάροντας στο Instagram της προς τα κάτω, θα την εντοπίσουμε σε μια φωτογραφία και με την Αθηνά Ωνάση. Κάθε τόσο ανεβάζει ιδέες για detox dinner ή δείπνο αποτοξίνωσης στο σπίτι.

    Ένα κείμενο με πορτρέτο της σε περιοδικό με τίτλο «Η Κάνναβη στη Διατροφή μου» φιλοξενείται μαζί με συνταγές στην επίσημη ιστοσελίδα της.

    Στα social media θα δούμε ενσταντανέ από τα Ηamptons, video με την παρότρυνση «Go Swan» για τα αγαπημένα σκάφη του LF (Leonardo Ferragamo), όπως και την ίδια να ποζάρει σε μία βόλτα στη Βενετία προς το Palazzo Visani χωρίς να λείπουν και τα «Mexico vibes» γιατί η έμπνευση, -και η περιπλάνηση-, δεν πρέπει να σταματάει ποτέ.

    Αν είναι και πάνω σε ψηλοτάκουνες γόβες, loafers, μπαλαρίνες, αθλητικά, το αγαπημένο ζευγάρι της Σταχτοπούτας με κρύσταλλα Swarovski, τότε ακόμη καλύτερα.

    Ιωάννα Μαρινοπούλου και Αθηνά Ωνάση

    Oι αναμνήσεις χτίζονται και ανανεώνονται με ιστορίες μικρού μήκους. Το καλοκαίρι στη Σαρδηνία.

    Το stopover στην Αθήνα με μια ανάρτηση με ένα still-life με το βιβλίο της Jackie και λουλούδια στο βάζο.

    Ένα πατριωτικό πορτρέτο για την φετινή, συμβολική 25η Μαρτίου και εθνική μας γιορτή, με την ελληνική σημαία σε πουλόβερ.

    Είναι και η 19η μέρα αποτοξίνωσης ή cleanse, ένα post με την ίδια ως μοντέλο με παραδοσιακή στολή στο Moυσείο Μπενάκη τον Νοέμβριο του 2019.

    Κι εκεί κάπου ανάμεσα οι επιδείξεις μόδας του οίκου Ferragamo, απευθείας από την πρώτη σειρά, το Παρίσι ως «η πόλη του έρωτα» το 2018, τίποτα όμως πιο προσωπικό, κανένα στιγμιότυπο από γάμο-υπερπαραγωγή, δεξιώσεις και πάρτι…

    Τι περίεργη που είναι η ζωή… Το 2016 η Ιωάννα Μαρινοπούλου ανέβαζε φωτογραφία της με γούνα από τη Νέα Υόρκη και έγραφε πόσο ανυπομονούσε να επιστρέψει στην «ηλιόλουστη Ελλάδα», το 2014 κατέγραψε την προσγείωση της στο DC, με ατημέλητη κόμη, το 2013 ανέβαζε λευκές γόβες Chanel για να αποσπάσει μόλις 24 likes.

    Το όνειρο είναι ανοιχτό για όλους. Για την ιστορία, ούτε και ο ίδιος ο Salvatore Ferragamo (ο «παπουτσής των ονείρων» ή Shoemaker of dreams όπως είναι και ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του) δεν είχε φανταστεί όταν ξεκινούσε την καριέρα του, ότι θα γνώριζε στην Φλωρεντία την Μέριλιν Μονρόε, την Γκρέτα Γκάρμπο, την Οντρεϊ Χέπμπορν («την αριστοκράτισσα που φορούσε 39 1⁄2»), την Σοφία Λόρεν, την Λορίν Μπακόλ, την Άβα Γκάρντνερ…

    Η οικογένεια μεγάλωσε… Για να προστεθούν στην οικογενειακή αυτοκρατορία, ο James Ferragamo, ο Massimo, η Fulvia Visconti Ferragamo, ο Leonardo Ferragamo, o Ferruccio Ferragamo, η Giovanna Gentile Ferragamo, η Fiamma di San Giuliano Ferragamo, η Wanda Ferragamo, ο καθένας με τον ρόλο του…

    Κανείς δεν μοιάζει να έχει ξεχάσει το Μπονίτο, στη Νότια Ιταλία, εκεί όπου ο ιδρυτής του οίκου σχεδίασε τα πρώτα παπούτσια για την μικρή του αδελφή στα 9 του χρόνια.

    Στα 13 του είχε δικό του κατάστημα με γυναικεία παπούτσια σε όλα τα μεγέθη και στα 16 του βρέθηκε στην Αμερική, για να λανσάρει χειροποίητα παπούτσια, έχοντας σπουδάσει ανατομία στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες. Το 1938 αγόρασε το Παλάτσο Φερόνι, και 10 χρόνια μετά έφτιαξε το «αόρατο» παπούτσι.

    Μεταπολεμικά χρησιμοποίησε αντί για δέρμα, σελοφάν, φελλό και ξύλο, οραματίστηκε τη σόλα πλατφόρμα, τα χρυσοποίκιλτα τακούνια, τον ορθοπεδικό τάκο, τον ατσάλινο άξονα στα ψηλά τακούνια, δούλεψε με σελοφάν, δαντέλα, νάιλον, έβαλε την υπογραφή του σε 20.000 στιλ και 350 πατέντες.

    Σήμερα, ο γιος του ιδρυτή του οίκου, σέβεται κάθε κομμάτι του αρχείου της οικογενειακής επιχείρησης που αντέχει στον χρόνο και αποτελεί θησαυρό για το τώρα και το μετά.

    Ο Leonardo Ferragamo μοιάζει εξαιρετικά προσεκτικός στον τρόπο που επικοινωνεί οτιδήποτε έχει να κάνει με την προσωπική του ζωή.

    Λίγοι γνωρίζουν τι κάνει το ζευγάρι τα τελευταία πέντε χρόνια, εκτός κι αν κάθεται στην πρώτη σειρά στο Μιλάνο, αν γνωρίζει προσωπικά την Ιωάννα Καπετανάκου, όπως είναι το πατρικό όνομα της Ιωάννας Μαρινοπούλου…

    Ο Leonardo Ferragamo προτιμάει όταν δίνει συνεντεύξεις να μιλάει αποκλειστικά σχεδόν για την εταιρία Nautor’s Swan, και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη που κατασκευάζει, την ίδια στιγμή που εκείνη δηλώνει σχεδιάστρια και interior designer με ενδιάμεσους σταθμούς στο δημιουργικό της ταξίδι την Aθήνα, το Παρίσι, το Saint Moritz, τα Hamptons, το Miami, την Μύκονο…

    Έχει σημασία άραγε αν η πρώτη συνάντηση με τον Ιταλό επιχειρηματία έγινε σε κάποιο ταξίδι, σε κάποιο show ή αν ήταν πιο στοχευμένη με την ίδια να προτείνει να σχεδιάσει το εσωτερικό κάποιου σκάφους και να τον γοητεύει με τις ιδέες της και την ομορφιά της ή αν πρόκειται για τον δεύτερο γάμο και για τους δυο τους;

    Όλα συμβάλλουν τελικά στο «μια φορά κι έναν καιρό» και το «happily ever after».

    H αποφυγή της δημοσιότητας είναι προς τιμήν τους για να προστατευτεί ένα ζευγάρι που θέλει να αντέξει στον χρόνο, αγνοώντας δημοσιεύματα που μιλούν με κάθε αφορμή για τρίτο πρόσωπο στην σχέση τους…

    Ειδικά τα ιταλικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας έχουν εμμονή με τα μέλη της οικογένειας Ferragamo και παρουσιάζουν συχνά τον Leonardo σαν έναν ανήσυχο άνδρα…

    Εκείνος προτιμά να φωτογραφίζεται σαν μοντέλο του οίκου, πάντα «καλοσιδερωμένος» και φωτογενής, να δηλώνει με κάθε ευκαιρία πόσο αγαπάει την ιστιοπλοϊα, να μιλάει με ενθουσιασμό και πάθος για τα εννέα σκάφη που διαθέτει, να ακροβατεί ανάμεσα σε τόσους διαφορετικούς ρόλους και ιδιότητες, πατέρας, σύζυγος, καπετάνιος, ιδιοκτήτης και μέτοχος σε δεκάδες εταιρίες…

    Υπάρχουν ελάχιστες κοινές τους φωτογραφίες, που κυκλοφορούν τουλάχιστον στο Ιnternet, και αυτές όχι και τόσο πρόσφατες.

    Όταν είσαι φωτογενής, και φιλόδοξη πριγκίπισσα, οι φήμες είναι στο πρόγραμμα.

    Λέγεται για την ίδια ότι εργαζόταν ταμίας σε σούπερ-μάρκετ. Πήγαινε στις Ουρσουλίνες. Αλλάζει κάτι στην πλοκή της ιστορίας;

    Στα nineties φορούσε Chanel, Gucci και Prada. Tώρα Ferragamo.

    Στα 68 του χρόνια ο Leonardo Ferragamo ζει το πάθος του για τη θάλασσα με κάθε ευκαιρία, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην οικογενειακή επιχείρηση, μόττο του μοιάζει να είναι το «Business and pleasure.»

    Έμαθε να συμμετέχει σε αγώνες με το ιστιοπλοϊκό στα 15 του, αντιπαθεί το μονότονο design, στα σκάφη, στα ξενοδοχεία, στους χώρους, λέει όχι στον μινιμαλισμό του μπεζ, ναι, στην ήρεμη πολυτέλεια.

    Ένας άνδρας που προσέχει κάθε λεπτομέρεια. Το πιο δύσκολο για τον ίδιο είναι να δημιουργήσεις σε ένα σκάφος την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σπίτι σου. Έχει αδυναμία στα παιδιά του, Maria Sole και Edoardo, ενώ ονόμασε το 7ο Swan σκάφος του, Solleone από το δικό του όνομα κι εκείνο της κόρης του. «Ο πατέρας μου άφησε στα παιδιά του μια απίστευτη κληρονομιά», είπε στο Boat International, «όχι μόνο την επωνυμία αλλά κι ένα δυνατό προϊόν, 14.000 διαφορετικά παπούτσια και σχέδια και μεταξωτά.»

    Ο μεγάλος του αδερφός Ferruccio τον έκανε να αγαπήσει τη θάλασσα από μικρός.

    Έτρεχαν μαζί με το Flying Dutchman, τον Ιπτάμενο Ολλανδό, όπως λέγεται το σκάφος που διατηρούν ακόμη και σήμερα.

    Και η αδερφή τους, Fulvia, μαθαίνουμε από τις συνεντεύξεις του πως έχει ένα Swan, όπως και όλα τα μέλη της οικογένειας που λατρεύουν την ίδια αίσθηση ελευθερίας, ανάμεσα στην πολυτέλεια και τα κύματα.

    Για τον ίδιο, όταν είσαι μέσα στη θάλασσα, περνάς ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια σου. Δηλώνει καπετάνιος σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

    Φωτογραφήθηκε με τους συντελεστές στο κόκκινο χαλί για το ντοκιμαντέρ που φωτίζει τη ζωή του Salvatore Ferragamo.

    Άλλωστε σύμφωνα με τον ίδιο τον LF, η μόδα και η ιστιοπλοϊα συνδέονται. Ζουν μια έντονη σχέση αγάπης. Λέξεις-κλειδιά; Καινοτομία, διάρκεια στον χρόνο, ποιότητα, άνεση, στιλ, πολυτέλεια.

    Τόσο για τη μόδα, όσο και για την ιστιοπλοϊα.

    Και για τη ζωή;

    Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι. Η Ραπουνζέλ. Η Πεντάμορφη και το Τέρας. Είναι τα παραμύθια που διαβάζουν τα κορίτσια πριν κοιμηθούν. Μαζί με το happy end, δώρο, το γυάλινο γοβάκι.

    Iωάννα Μαρινοπούλου: Ζωή σαν παραμύθι - Η Mrs Ferragamo, το γυάλινο γοβάκι της Σταχτοπούτας και το «happily ever after»

    Διαβάστε επίσης:

    Τα ντεσού της εθελουσίας της Εθνικής, το ταλέντο Μεγάλου, η κυριαρχία του Πατέλη, η έξωση της Cream και το δείπνο της miss Ferragamo

    Ιωάννα Μαρινοπούλου: Dream big and then dream bigger…

    Love story με αέρα… ιταλικής δυναστείας και happy end για την Ιωάννα Μαρινοπούλου



    ΣΧΟΛΙΑ