• NewsRoomNewsRoom

    Η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της ανέδειξαν τη σημασία της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς μας, με τις έννοιες της ψηφιοποίησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού να μπαίνουν στο καθημερινό λεξιλόγιο του κράτους και του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας.

    Παράλληλα, όμως, η πανδημία έχει προκαλέσει τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας, σε σημείο που γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ η ανάγκη για μεγαλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στον συγκεκριμένο κλάδο.

    Χαρακτηριστικά παραδείγματα της πίεσης που ασκείται στην υγειονομική περίθαλψη είναι ότι πλέον εκφράζονται ανησυχίες για την εξέλιξη της υγείας ανθρώπων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και πιθανότατα όλη αυτή την περίοδο, δεν έχουν λάβει την απαραίτητη περίθαλψη που έχουν ανάγκη. Αντίστοιχες επιφυλάξεις εκφράζονται σε Ελλάδα και Ευρώπη γύρω από την πρόληψη της Υγείας μέσω τακτικών, διαγωνιστικών ελέγχων.

    «Ο αριθμός αυτών που δεν έχουν λάβει την απαραίτητη περίθαλψη, λόγω της προτεραιότητας που δίδεται στους ασθενείς με κορονοϊό, είναι πλέον ιδιαίτερα μεγάλος», ανέφερε στο πλαίσιο του πρόσφατου Delphi Economic Forum, η Katrina Lowes, Head of Customer & Partner Co-Creation του Vodafone Business.

    «Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες, προκειμένου να βρούμε τρόπους να περιθάλψουμε περισσότερους ανθρώπους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» πρόσθεσε η Lowes.

    Σύμφωνα με το στέλεχος του Vodafone Business, η βασική πρόκληση είναι να αξιοποιήσουμε όσα μάθαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να «χτίσουμε» πάνω σε ορισμένες υπηρεσίες που υπήρχαν μεν, αλλά τώρα δείχνουν τη δυναμική τους και γίνονται ευρύτερα αποδεκτές από τους γιατρούς, τους εργαζόμενους στον υγειονομικό κλάδο και τους πολίτες, όπως είναι η τηλεϊατρική και η τηλεδιάγνωση.

    Ένα πρωτοπόρο ελληνικό παράδειγμα

    Η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου τέτοιου είδους εφαρμογές, λόγω του γεωγραφικού αναγλύφου της και της διασποράς του νησιωτικού χώρου, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Σημαντική συνεισφορά στη βελτίωση του επιπέδου της παρεχόμενης περίθαλψης μπορούν να δώσουν, επίσης, ψηφιακές συσκευές που αξιοποιούν το Internet of Things (IoT).

    Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής, που υλοποιεί εδώ και 14 χρόνια το Ίδρυμα Vodafone. Το πρόγραμμα, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Ναυτιλίας, έχει φέρει κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς καλύπτει τις ανάγκες σε βασικές ιατρικές εξετάσεις 500.000 πολιτών από 100 δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, και υλοποιείται σε συνεργασία το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την εταιρεία Vidavo.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προγράμματος σχεδόν το 75% των ασθενών ανέφερε μείωση του αριθμού των επισκέψεων στο νοσοκομείο, ενώ το 53% έκανε λόγο για βελτίωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 89% δήλωσε ότι βελτιώθηκε με κάποιον τρόπο η υγεία του.

    Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Νοσοκομείου Μολάων, το οποίο αναγνωρίστηκε από το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Εσωτερικών για τις Καινοτόμες Δράσεις για την COVID-19. Το νοσοκομείο της πόλης της Λακωνίας, το οποίο συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Vodafone, διακρίθηκε για τις καινοτόμες δράσεις τηλεϊατρικής που παρείχε στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών ευθύνης του, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να υποβληθούν σε εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν και χωρίς να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους.

    vodafone
    Katrina Lowes, Head of Customer & Partner Co-Creation του Vodafone Business

    Ψηφιακή Υγεία με τη δύναμη του Internet of Things

    Πάνω σε αυτήν τη σπουδαία εμπειρία και τεχνογνωσία, η θυγατρική της Vodafone Ελλάδας, Vodafone Innovus έχει αναπτύξει μία IoT λύση που αξιοποιείται πια από τις περισσότερες εταιρίες λειτουργίας του ομίλου Vodafone διεθνώς.

    Πρόκειται για το Vodafone Remote Healthcare, ένα ψηφιακό βαλιτσάκι, το οποίο εξασφαλίζει αδιάλειπτη επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ γιατρού και ασθενούς, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επαγγελματίες της υγείας να ελέγχουν την πορεία των ασθενών τους εξ αποστάσεως, εξασφαλίζοντας επικοινωνία και ολιστική εικόνα της κατάστασής τους, μέσα από μία κλινικά εγκεκριμένη λειτουργικότητα και ιατρικό εξοπλισμό.

    Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις που θα κάνουν τη ζωή ασθενών και ιατρών ευκολότερη και θα αποσυμπιέσουν τα υγειονομικά συστήματα.

    – Με διασυνδεδεμένες IoT συσκευές για την υποστήριξη της νοσοκομειακής περίθαλψης, μειώνεται το κόστος θεραπείας και παρακολούθησης περιστατικών με χρόνιες νόσους και μετά από επείγουσα θεραπεία.

    – Η επαυξημένη πραγματικότητα και η ρομποτική θα δώσουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης βοήθειας σε χειρουργικές επεμβάσεις και υποστήριξη από ειδικούς, παρέχοντας υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης εκτός των πιο προηγμένων νοσοκομειακών συστημάτων.

    – Η διασύνδεση συσκευών μεγάλης κλίμακας (IoT) εντός νοσοκομείων θα επιτρέψει την παρακολούθηση και τη βέλτιστη κατανομή περιορισμένων πόρων, όπως κλίνες, ιατρικές συσκευές και ακόμη και προσωπικό
    νοσοκομείου.

    – Η βοηθητική ρομποτική θα αναλαμβάνει νοσοκομειακές εργασίες, όπως την καθαριότητα και την τροφοδοσία, έτσι ώστε το ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό να μπορεί να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στους ασθενείς.

    Σύμφωνα με την Lowes του Vodafone Business, η μεγάλη πρόκληση είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και οι πολίτες αντιλαμβάνονται την ανάγκη για ψηφιοποίηση, η οποία μπορεί να επιταχυνθεί μέσα από μικρές νίκες, όπως μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές στο ευρύτερο σύστημα υγείας, με σαφή οφέλη για την κοινωνία και τους πολίτες.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση