• Business

    Εθνική Τράπεζα: Πάνω από 1.300 εργαζόμενοι περιμένουν το πρόγραμμα εθελούσιας. Ποιοι είναι οι όροι


    Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν περισσότεροι από 1.300 υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών καθώς έλαβε τελικά την έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Επίσης μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να τοποθετηθεί ο νέος πρόεδρος της ΕΤΕ -σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο κ. Τάκης Θωμόπουλος-, αφού η κα Κατσέλη αποχωρεί καθώς δεν πληροί τα αυστηρά κριτήρια του νόμου για τις τραπεζικές διοικήσεις.

    Στόχος της ΕΤΕ είναι μέσω του προγράμματος να αποχωρήσουν 1.350 εργαζόμενοι. Μάλιστα για το κόστος της εθελούσιας η τράπεζα έχει σχηματίσει πρόβλεψη ύψους 118 εκατ. ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

    Οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος της Εθνικής θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές θα είναι ανάλογο με το πρόγραμμα που «έτρεξε» πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς.

    Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της εθελούσιας θα έχουν δύο επιλογές: Αυτήν της άμεσης αποχώρησης με καταβολή αποζημίωσης και μπόνους το μέγιστο ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

    Με τη δεύτερη επιλογή οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια μετ’ αποδοχών (sabbatical) για διάστημα 2 με 3 χρόνια και στη συνέχεια να αποχωρήσουν από την τράπεζα. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με όσα ίσχυσαν και στις εθελούσιες της Πειραιώς και της Eurobank, η άδεια μετ’ αποδοχών άδεια συνοδεύεται από πακέτο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ευνοϊκό καθεστώς αποπληρωμής δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κλπ) και διατήρηση επί 12 μήνες τού χαμηλού επιτοκίου των πιστωτικών καρτών.

    Σημειώνουμε ότι στο πρόγραμμα εθελούσιας θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για εκείνους που αποχώρησαν από την τράπεζα -μέσω παλαιότερων προγραμμάτων εθελούσιας- και στη συνέχεια επαναπροσλήφθηκαν. Αν και πρόκειται για μία μικρή κατηγορία εργαζομένων -περίπου 10 στον αριθμό- εν τούτοις προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένοι αν θέλουν να αποχωρήσουν δεν θα λάβουν αποζημίωση ή μπόνους, εκτός και αν επιστρέψουν την αποζημίωση που είχαν λάβει.

    Υπενθυμίζουμε ότι φέτος προγράμματα εθελούσιας εξόδου «έτρεξαν» η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank, μέσω των οποίων αποχώρησαν περίπου 2.000 εργαζόμενοι. Όπως είναι γνωστό οι τράπεζες δεσμεύονται, με τα αναθεωρημένα σχέδια αναδιάρθρωσης, να μειώσουν το προσωπικό τους στην Ελλάδα τουλάχιστον κατά 4.349 άτομα (Εθνική 1.605, Πειραιώς 1.570, Eurobank 1.000 και Alpha 174), μέχρι το τέλος του 2017. Μάλιστα για να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα εθελούσιων έχουν λάβει από τα τέλη του 2015 συνολικές προβλέψεις 400 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Jefferies: Μειώνει τις εκτιμήσεις για την αγορά των τάνκερ. Πού θα κυμανθούν οι τιμές των ναύλων.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αδ. Πολέμης: Πούλησε πλοίο για scrap

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononews-dinoume-5-doroepitages-apo-ta-attica-axias-1000-evro/82999



    ΣΧΟΛΙΑ