• Business

    Διαβουλεύσεις ανάμεσα στους μετόχους της Ελλάκτωρ ζητούν οι Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ: Τα ασφαλιστικά μέτρα της Greenhill απορρίφθηκαν

    Γιάννης Καϋμενάκης – Δημήτρης Μπάκος


    Την έναρξη διαβουλεύσεων μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων της Ελλάκτωρ ζητούν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κύκλοι της Greenhill Investments Limited σημείωναν ότι «εφόσον οι ανάγκες έχουν επείγοντα χαρακτήρα και η αύξηση κεφαλαίου επείγει, είναι περισσότερο αναγκαία η υπεύθυνη στάση με έναρξη διαβουλεύσεων ανάμεσα στους μεγάλους μετόχους».

    «Αυτό εξυπηρετεί όλους τους μετόχους αλλά κυρίως όσους ασκούν την διοίκηση και έχουν αναλάβει τις σχετικές ευθύνες. Αν είχαν συναίσθηση των ευθυνών θα είχαν σπεύσει στον διάλογο» συμπλήρωναν απαντώντας στην ανακοίνωση της Reggeborgh που προηγήθηκε, σχετικά με την αναβολή για τις 22 Απριλίου της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ελλάκτωρ.

    Οι εφοπλιστές προσθέτουν πως συμφωνούν ότι «είναι η ώρα που πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, όλοι. Γι΄ αυτό συνιστά πράξη ευθύνης το γεγονός ότι μπροστά στο προφανές αδιέξοδο δόθηκε χρονικό περιθώριο ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία συναίνεση. Αντίθετα δεν θεωρούμε υπεύθυνη στάση την άρνηση διαλόγου με τον μεγαλύτερο μέτοχο που καλείται απλώς να τοποθετήσει τα υψηλότερα κεφάλαια, παραμένοντας στο περιθώριο».

    Σύμφωνα με την Greenhill «ως πράξη υπευθυνότητας η Reggeborgh, θα μπορούσε να προσφέρει τα 50 εκατ. ευρώ που κατά τις εκτιμήσεις της απαιτούνται άμεσα, όπως είχε προαναγγελθεί».

    Θέτει παράλληλα τα εξής ερωτήματα: «Γιατί άλλαξε η γενναία αυτή εξαγγελία; Γιατί σήμερα η χρηματοδότηση αυτή συνδέεται με την αύξηση κεφαλαίου; Δεν εμπιστεύονται την Διοίκηση της εταιρείας που όρισαν; Γιατί σταμάτησε η διαδικασία για την έκδοση ομολόγου; Είναι τώρα, η ώρα υπεύθυνων απαντήσεων.»

    Νωρίτερα η ολλανδική Reggeborgh χαρακτήριζε «περιττή» και «εξαιρετικά ανεύθυνη πράξη» την αναβολή της γενικής συνέλευσης γιατί «η καθυστέρηση της λήψης απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της εταιρείας και να οδηγήσουν σε πρόσθετες ζημίες στα έργα της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

    Είναι φανερό ότι οι δύο αντιτιθέμενες πλευρές (Greenhill η οποία ελέγχει άμεσα 20,0589% της Ελλάκτωρ και 5,5235% μέσω option με την Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση – σύνολο 25,5822% και η Reggeborgh η οποία ελέγχει άμεσα 14,79% και έχει δικαίωμα προαίρεσης για 12,446% – σύνολο 27,2%) απέχουν σημαντικά από μια συνεννόηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κατασκευαστικό όμιλο τον οποίο τους τελευταίους 6 μήνες χαρακτηρίζει η εσωστρέφεια.

    Αργά το βράδυ χθες μια τρίτη ανακοίνωση, αυτή τη φορά από το Διοικητικό Συμβούλιο του κατασκευαστικού ομίλου, έκανε λόγο για απειλητικά μηνύματα προς τη διοργανώτρια τράπεζα (Eurobank) και προσπάθεια ακύρωσης της ενδιάμεσης χρηματοδότησης της Άκτωρ, μέσω ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή των μετόχων της Ελλάκτωρ.

    Διαβάστε επίσης: 

    – Reggeborgh: Η ανακοίνωση για την αναβολή της ΓΣ της Ελλάκτωρ – «Ανεύθυνη πράξη»

    – Ελλάκτωρ: Απειλούν τις τράπεζες οι εφοπλιστές, λέει ο Άρης Ξενόφος



    ΣΧΟΛΙΑ