• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Απώλειες για τα futures, ενισχύονται οι πιέσεις στην αγορά εργασίας

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Απώλειες καταγράφουν τα futures των χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, μετά το ανοδικό κλείσιμο της χθεσινής ημέρας αλλά και τα συνεχόμενα ρεκόρ που κατέγραψαν S&P 500 και Nasdaq.

    Οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο αλλά και στο μέτωπο του εμβολίου συνεχίζουν να δίνουν ώθηση στις αγορές. Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα δρομολογήσει συντομότερα ένα πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. Μάλιστα ο επερχόμενος πρόεδρος προέτρεψε χθες το Κογκρέσο να εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση ένα «στιβαρό» σχέδιο βοήθειας της αμερικανικής οικονομίας, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Από την πλευρά της η μέλλουσα υπουργός Οικονομικών  Τζάνετ Γέλεν τόνισε πως «είναι μια αμερικανική τραγωδία και είναι αναγκαίο να ενεργήσουμε κατεπειγόντως. Η αδράνεια θα δημιουργήσει μια αυτοτροφοδοτούμενη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή».

    Οι δηλώσεις Μπάιντεν, έδωσαν νέα ώθηση στους δείκτες κατά την συνεδρίαση της Τρίτης, με τον  Dow Jones να κλείνει στις 29.823,92 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,63%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 3.662,45 μονάδες με άνοδο 1,13% σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, όπως επίσης και ο Nasdaq που έκλεισε στις 12.355,11 μονάδες με άνοδο 1,28%.

    Λιγότερες από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές ήταν οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο, με την πανδημία να εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στην αγορά εργασίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ADP, οι αμερικανικές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 307.000 τον Νοέμβριο, με τις εκτιμήσεις να έκαναν λόγω για 440.000. Ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ρυθμός πρόσληψης απεικονίζει την άνιση ανάκαμψη της αγοράς εργασίας καθώς η Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται και ορισμένα κράτη και τοπικές κυβερνήσεις θέτουν νέους αυστηρούς περιορισμούς.

    Ταυτόχρονα, το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για έναν άλλο γύρο φορολογικής βοήθειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο και τη διατήρηση των μισθωτών, γεγονός που πιέζει ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις αλλά και την αμερικανική οικονομία.

    Στο κλίμα αυτό, τα μελλοντικά συμβόλαια του Dow Jones υποχωρούν κατά 138 μονάδες ή 0,45%, του S&P 500 παρουσιάζουν απώλειες κατά 12 μονάδες στο 0,33%. Τα futures του τεχνολογικού Nasdaq χάνουν επίσης 54 μονάδες ή 0,43%.



    ΣΧΟΛΙΑ