• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Super deal: H S&P Global δίνει 44 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει την IHS Markit

    • Bloomberg


    Η  S&P Global βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά της IHS Markit έναντι 44 δισ. δολαρίων, κίνηση που αν πραγματοποιηθεί θα αποτελέσει την δεύτερο μεγαλύτερο deal της χρονιάς, αναφέρουν πληροφορίες.

    Σημειώνεται ότι η IHS Markit είναι η μεγαλύτερη εταιρεία οικονομικών δεδομένων και αναλύσεων στον κόσμο, με αποτίμηση, σύμφωνα με το κλείσιμο της Παρασκευής στα 36,9 δισ. δολάρια, καθώς εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό την προηγούμενη εβδομάδα. Η μετοχή της έχει σημειώσει άνοδο 23% από τις αρχές του έτους, ενώ η κεφαλαιοποίηση της ανήλθε στα 82,2 δισ. δολάρια.

    Οι σχετικές ανακοινώσεις για την εξαγορά μπορεί να γίνουν ακόμα και εντός της ημέρας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Εκπρόσωποι της S&P Global και της IHS Markit δεν έχουν πραγματοποιήσει κάποιο σχόλιο.

    Η συγχώνευση των δύο εταιρειών μπορεί να συγκριθεί με την συμφωνία των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων του London Stock Exchange Group Plc πέρυσι για την απόκτηση της εταιρείας χρηματοοικονομικών δεδομένων Refinitiv. Σημειώνεται ότι το LSE εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία.

    Η IHS Markit δημιουργήθηκε από τον πάροχο δεδομένων M&A. Η απόκτηση της Markit από την IHS έναντι 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016, συνδύασε τις υπηρεσίες πληροφοριών της IHS με τους δείκτες της Markit για χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως τα ασφάλιστρα αντιστάθμισης κινδύνου (CDS), καθώς το ηλεκτρονικό trading αύξησε θεαματικά τη ζήτηση για τέτοιου είδους πληροφορίες.

    Μια συμφωνία μεταξύ της S&P και της IHS Markit θα είναι η δεύτερη σε μέγεθος μετά τη συμφωνία μεταξύ των μεγαλύτερων κινεζικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ύψους 56 δισ. δολ. για την πώληση των δικτύων αγωγών σε έναν νέο εθνικό φορέα, μια συμφωνία που οριστικοποιήθηκε τον Ιούλιο.

    Έλεγχος από τις ρυθμιστικές αρχές

    «Αυτή η συγχώνευση θα ήταν ένα σοκ, χωρίς αμφιβολία», δήλωσε ο Craig A. Huber, ιδρυτής της Huber Research Partners LLC. Ο Huber υποστήριξε ότι τα ζητήματα ανταγωνισμού θα μπορούσαν να είναι ένας παράγοντας, δεδομένης της πιθανής αλληλεπικάλυψης μεταξύ του πετρελαίου και των χρηματοοικονομικών δεδομένων των εταιρειών. «Θα μπορούσε να υπάρξει σφοδρός κανονιστικός έλεγχος», δήλωσε ο Huber.

    “Δεν είμαι σίγουρος αν η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα, καθώς και οι δύο είναι πάροχοι δεδομένων αγοράς, οπότε αυτό  είναι λίγο περίπλοκο”, δήλωσε ο Jin Rui Oh, διευθυντής της United First Partners, μιας επενδυτικής και συμβουλευτικής ομάδας.

    Η συμφωνία θα πραγματοποιηθεί με μετοχές, ανέφερε η WSJ επικαλούμενη πηγές.

    Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, είπε ο Oh, αναφερόμενος στην τάση που επικρατεί στις μεγάλες συναλλαγές φέτος, καθώς και τις ομοιότητες μεταξύ των δύο εταιρειών σε μετρήσεις όπως η τιμή με βάση τα κέρδη.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ