• Business

    Folli Follie: Πρόσκληση στους ομολογιούχους για παροχή συναίνεσης στο σχέδιο εξυγίανσης – Τι δηλώνει ο Γεώργιος Σάμιος

    Folli Follie

    Γιώργος Σάμιος, Folli Follie


    Την πρόσκληση προς τους ομολογιούχους για συναίνεση στο σχέδιο εξυγίανσης ανακοίνωσε πριν από λίγο η Folli Follie, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση διάσωσης της εταιρείας.

    Η έγκριση της τελικής συμφωνίας από τους ομολογιούχους πιστωτές της εταιρείας είναι απαραίτητη ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών προς επικύρωση (με βάση της διατάξεις των άρθρων 106 β και δ του Πτωχευτικού κώδικα).

    Η Διαδικασίας Πρόσκλησης σε Συναίνεση απευθύνεται προς τους κατόχους των Εγγυημένων Μετατρέψιμων Ομολόγων ποσού €249,5 εκ. επιτοκίου 1,75% λήξεως 2019 (Eurobonds) και προς τους κατόχους των Ομολόγων ποσού CHF 150 εκ. επιτοκίου 3,25% λήξεως 2021 (Swissbonds). Με τη διαδικασία τους ζητείται, μεταξύ άλλων η έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης της Εταιρείας και του σχετικού Term Sheet.

    Οι γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων έχουν οριστεί για τις 9 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, παρά το γεγονός πως η ημερομηνία συζήτησης στο Πρωτοδικείο Αθηνών της αίτησης της εταιρείας για προσωρινή προστασία από τους πιστωτές, κατά το άρθρο 106α του Πτωχευτικού κώδικα, έχει οριστεί για τις 6 Δεκεμβρίου, δηλαδή τρεις ημέρες νωρίτερα από τις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων, από την εταιρεία δεν ανησυχούν πως θα κινδυνεύσει να επηρεαστεί η απόφαση του δικαστηρίου και δεν θα οδηγήσει σε αυτόματη άρση της προστασίας.

    Για να καταστεί δυνατή η υποβολή της Συμφωνίας Εξυγίανσης στο Ελληνικό Πτωχευτικό Δικαστήριο, η Εταιρεία απαιτεί τη συγκατάθεση του 60% των μη εξασφαλισμένων πιστωτών της.

    Εάν δεν επιτευχθούν οι Απαιτούμενες Συγκαταθέσεις από τους ομολογιούχους η Εταιρεία πιθανότατα θα πρέπει να υποβάλει αίτηση πτώχευσης προτού πραγματοποιηθούν οι όποιες εξ αναβολής Συνελεύσεις.

    Αντίστοιχες συναινέσεις θα ζητηθούν από τους κατόχους των ομολόγων Schuldschein λήξεως 2021, ποσού €31 εκ. και €20 εκ. αντίστοιχα.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, κ. Γεώργιος Σάμιος, δήλωσε τα εξής:

    «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί το σημαντικότερο έως τώρα βήμα στην πορεία για την εξυγίανση και διάσωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Εταιρείας και του Ομίλου της. Εφόσον επιτευχθούν οι απαιτούμενες συναινέσεις των ομολογιούχων πιστωτών μας, η Εταιρεία θα μπορέσει να προχωρήσει στην χρηματοοικονομική και λειτουργική της εξυγίανση.

    Ήδη έχουμε επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή εν καιρώ πανδημίας και η υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης θα αποτελέσει το επιστέγασμα των προσπαθειών του συνόλου των εργαζομένων του Ομίλου και των συνεργατών μας, τους οποίους ευχαριστώ θερμότατα».

    Ενδιάμεση χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ

    Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης το οποίο θεωρείται ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια εξυγίανσης  η εταιρεία στις 16 Νοεμβρίου 2020 συμφώνησε δεσμευτικούς όρους με την AIEF FF SPV, L.P (“Arena”) για την έκδοση εξασφαλισμένων Ομολογιών Split Coupon ποσού 13.007.018,00 € με επιτόκιο 5% / 10% από την Folli Follie Συμμετοχών ΑΕ και την Εταιρεία.

    Την ίδια ώρα η Folli αποφάσισε να προσφέρει στους επιλέξιμους Πιστωτές (συμπεριλαμβανομένων των Ομολογιούχων), το δικαίωμα συμμετοχής έως και στο 15% του κεφαλαίου της Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης με ίσους όρους με την Arena. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι τουλάχιστον το 85% του κεφαλαίου της Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης θα διατεθεί στην Arena.

    Χωρίς τη συγκατάθεση των ομολογιούχων, ωστόσο, οι όροι της Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης δεν θα είναι πλέον δεσμευτικοί (εκτός εάν η Arena συμφωνήσει διαφορετικά) και δεδομένου τους περιορισμούς  ρευστότητας η εταιρεία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση πτώχευσης.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξουν και εξασφαλίσεις, οι οποίες θα  αφορούν στο ακίνητο του Μινιόν, το οποίο παραμένει ελεύθερο δεσμεύσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί όροι εξυγίανσης της Folli Follie, όπως αυτοί αποτυπώθηκαν στο από 14 Φεβρουαρίου 2020 Restructuring Term Sheet εγκρίθηκαν με συντριπτικά ποσοστά πλειοψηφίας από τις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων πιστωτών της Εταιρείας στις 6 και στις 20 Μαρτίου 2020.

    Η τελική συμφωνία εξυγίανσης σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα αποκτήσουν την συντριπτική πλειονότητα της νέας εταιρείας (πάνω από 90%), η οποία θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα της «παλιάς Folli». Οι παλαιοί μέτοχοι θα υποστούν σημαντική συρρίκνωση των ποσοστών τους, και υπολογίζεται πως θα κρατήσουν περίπου το 10%, εκ των οποίων περίπου 4% η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie, Γιώργος Σάμιος πριν από λίγο διάστημα μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε αισιόδοξος για την τελική έκβαση της προσπάθειας διάσωσης με τη συμβολή των ομολογιούχων, χαρακτηρίζοντας ημερομηνία ορόσημο για την εταιρεία την 6η Δεκεμβρίου. «Θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου να έχει απευθυνθεί η πρόσκληση συναίνεσης προς τους ομολογιούχους για την έγκριση των τελικών όρων της συμφωνίας εξυγίανσης», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Κληθείς να εξηγήσει τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Σάμιος ανέφερε πως υπήρχαν τεράστιες δυσκολίες, λέγοντας πως επρόκειτο για μια εξαιρετικά περίπλοκη συμφωνία, στην οποία εμπλέκονται πολλά μέρη ενώ διαρκώς προέκυπταν διάφορα θέματα νομικής και άλλης φύσης, τα οποία εμπόδιζαν τη διαδικασία. Ξεκαθάρισε πάντως πως η διοίκηση ήταν απόλυτα προσηλωμένη στην εξεύρεσή λύσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν σκεφτόμαστε την χρεοκοπία… η συμφωνία είναι δρόμος χωρίς επιστροφή καθώς ένας ξαφνικός θάνατος δεν συμφέρει κανέναν.



    ΣΧΟΛΙΑ