• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Προθεσμία 5 ημερών από τον SSM για την υποβολή σχολίων για τα Cocos


    Περιθώριο 5 ημερών δόθηκε από τον SSM στην τράπεζα Πειραιώς να υποβάλει τα σχόλιά της στην απόφαση για μη καταβολή στις 2 Δεκεμβρίου του κουπονιού των Cocos των 165 εκατ. ευρώ.

    Το διοικητικό συμβούλιο του Μηχανισμού συνεδρίασε χθες για το θέμα και απέρριψε την πρόταση της Τράπεζας να πληρώσει το κουπόνι δίνοντας περιθώριο μερικών ημερών στην τράπεζα να υποβάλλει περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Η απάντηση του Εποπτικού Μηχανισμού θα δημοσιοποιηθεί μετά την επικύρωσή της από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που αναμένεται στις 25 Νοεμβρίου, αλλά η «απαγόρευση» πληρωμής του κουπονιού, επικυρώνει ουσιαστικά την απόφαση για μετατροπή των Cocos, αξίας 2 δισ. ευρώ που κατέχει το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ.

    Χθες η τράπεζα Πειραιώς με ανακοίνωσή της στο ΧΑ σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της εξέτασης του υποβληθέντος αιτήματός της για πληρωμή του ετήσιου τόκου των CoCos σε μετρητά, βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του SSM, παρέχοντας τα αιτούμενα από τον επόπτη στοιχεία, σχόλια και διευκρινίσεις».

    Η μετατροπή του Cocos σε μετοχές θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα αμέσως μετά την καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή του κουπονιού. Με την μετατροπή των Cocos το Ταμείο θα αυξήσει το ποσοστό που ελέγχει στην Πειραιώς από 26,4% σε 61,3% που κατέχει σήμερα.

    Ταυτόχρονα, θα μειωθεί η συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων, δηλαδή του Τζον Πόλσον, που κατέχει σήμερα το 9,3% της Πειραιώς και, μετά τη μετατροπή το ποσοστό του θα υποχωρήσει στο 5%, του Αριστοτέλη Μυστακίδη, που ελέγχει σήμερα άνω του 5%, καθώς και του fund Bienville Capital, που ελέγχει το 5,5% και των οποίων η συμμετοχή θα περιοριστεί στο μισό.

    Με βάση τον σχεδιασμό της διοίκησης της Πειραιώς σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και την κυβέρνηση η προοπτική αυτή θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της Τράπεζας έτσι ώστε στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθεί.

    Ο σχεδιασμός προβλέπει τα εξής:

    1. Μετατροπή των Cocos σε μετοχές στις 2 Δεκεμβρίου

    2. Η Τράπεζα Πειραιώς, εκτός από την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων Phoenix και Vega (5+2 δις ευρώ) που προωθεί ήδη, θα προχωρήσει σε νέα τιτλοποίηση δανείων 13 δις ευρώ εντός του 2021.

    3. Παράλληλα με την τιτλοποίηση θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), ώστε να αποκτήσουν εκ νέου την πλειοψηφία ιδιώτες μέτοχοι.

    4. Η κυβέρνηση θα προωθήσει την αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, ώστε να έχει το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά έως του ποσοστού που κατέχει. Δεν θα καλύψει όλη την αύξηση, γιατί αυτό θα εθεωρείτο κρατική ενίσχυση και δεν θα έπαιρνε την έγκριση της Κομισιόν. Το Δημόσιο θα ασκήσει το δικαίωμά του, εφόσον χρειαστεί, λειτουργώντας κυρίως ως εγγυητής για τους ιδιώτες επενδυτές ότι η ΑΜΚ δεν θα αποτύχει.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Ικανοποιητική η έναρξη του προγράμματος εθελούσιας εξόδου

    Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί πράσινες επενδύσεις της National Energy Holdings

    Σανίδα σωτηρίας για τον «ανεμοδαρμένο» Τζον Πόλσον η μετοχή της ΕΥΔΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ