Η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας μειώθηκε στο επίπεδο “junk”, από τον οίκο Moody’s αλλά ο Ερντογάν επιμένει ότι καθόλου δεν τον απασχολεί, ρίχνοντας ευθύνες στον Φετουλάχ Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του. Συγκεκριμένα, ο οίκος Moody’s κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται επανεξέταση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15η Ιουλίου, καθώς παρατήρησε αυξημένο κίνδυνο, που σχετίζεται με τις εξωγενείς χρηματοδοτικές ανάγκες της Τουρκίας αλλά και αδυναμία στις βασικές πιστωτικές αρχές όσο επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη. Γι’ αυτούς τους λόγους, η αξιολόγηση έπεσε στο Ba1 από το Baa3, αφήνοντας την Fitch, να παραμένει η μοναδική εταιρεία που δίνει επενδυτικό βαθμό στην Τουρκία.
Ο οίκος Moody’s σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Παρασκευής 23/09, διευκρίνισε ότι “έχει αυξηθεί ο κίνδυνος για μια αιφνίδια, διασπαστική αντιστροφή (κεφαλαίου) προς τις ξένες εισροές κεφαλαίου, μία πιο ταχεία πτώση των αποθεμάτων και στη χειρότερη περίπτωση, μία κρίση του ισοζυγίου πληρωμών” ενώ πρόσθεσε πως “η αργή επιδείνωση του πιστωτικού προφίλ της Τουρκίας θα συνεχιστεί και κατά τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια και το ισοζύγιο των κινδύνων αποτυπώνεται καλύτερα στο επίπεδο διαβάθμισης Ba1 “.
Με τη νέα αξιολόγηση, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην προσέλκυση των απαιτούμενων για την κάλυψη του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών της, η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα στην ομάδα των G-20 των μεγάλων οικονομιών των ξένων κεφαλαίων, είναι πιθανόν να επιδεινώνονται. Μάλιστα, η υποβάθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγκαστική πώληση 8,7 δισ. δολαρίων τουρκικών ομολόγων, ανέφερε σε δήλωσή της τον Αύγουστο η JPMorgan Chase & Co ενώ πολλά από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του κόσμου απαιτούν βαθμολογία επενδυτικού βαθμού από δύο από τις τρεις μεγάλες εταιρείες αξιολογήσεις – Fitch, Moody και S & P Global – προκειμένου να εξεταστεί ένα περιουσιακό στοιχείο για τις επενδύσεις.
Η Άποψη του Ερντογάν
Σε τουρκικό έδαφος, τώρα, η λίρα έπεσε από το 0.9% στα 2.9689% στο κλείσιμο της συνδιαλλαγής τα μεσάνυχτα στην Κωνσταντινούπολη. Το νόμισμα έχασε περίπου το 40% της αξίας του απέναντι στο δολάριο, όταν η αμερικανική Federal Reserve ανακοίνωσε την έκτακτη κατάργηση του νομισματικού προγράμματος, αυξάνοντας παράλληλα την προοπτική των μειωμένων επενδυτικών ροών στην είσοδο αγορών όπως αυτή της Τουρκίας.
Η υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s, ωστόσο ήρθε μία μέρα μετά την κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος της χώρας Ρατζίπ Ταγίπ Ερντογάν για τις εταιρείες αξιολόγησης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg στη Νέα Υόρκη. “Καθόλου δε με απασχολεί”, τόνισε, εαν υποβιβάσουν (τη χώρα) οι εταιρείες, κατηγορώντας τες παράλληλα ότι λαμβάνουν αποφάσεις που βασίζονται περισσότερο σε πολιτικές παρά σε οικονομικές αρχές.
“Τους καλώ να είναι ειλικρινείς” δήλωσε στο Bloomberg. “Είτε είστε ειλικρινείς είτε όχι, η οικονομία της Τουρκίας είναι δυνατή σε κάθε περίπτωση, στέκεται όρθια και θα συνεχίσει να στέκεται όρθια”.
Από την άλλη πλευρά, ο οίκος Moody’s προχώρησε σε υποτίμηση τρεις μόλις μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, που συνέβη στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου. Ο Πρόεδρος μάλιστα, κατηγόρησε μέλη της θρησκευτικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν και απάντησε λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα στη χώρα για τους επόμενους τρεις μήνες. Χιλιάδες φυλακίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες ακόμα που ήταν ύποπτοι ως υποστηρικτές του Γκιουλέν έχασαν τη δουλειά τους.
Σε ίδιο πνεύμα με τον πρόεδρο Ερντογάν και με την ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί δήλωσε ότι η απόφαση για την υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο Moody’s “δε συνάδει ούτως ή αλλιώς με τις βασικές αρχές μακροοικονομίας” ενώ από την πλευρά του και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ επίσης με ανάρτησή του στο twitter, δήλωσε ότι η καλύτερη απάντηση στους οίκους αξιολόγησης είναι να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο συνάδελφός του Νουρετίν Κανικλί τόνισε ακόμη ότι ο οίκος Moody’s “είτε δεν είδε, είτε δεν ήθελε να δει” τις βελτιώσεις που γίνονται στην Τουρκία.
“Ο κίνδυνος που προκύπτει ως αποτέλεσμα της αδύναμης θέσης της χώρας στο εξωτερικό έχει γίνει πιο έντονος, δεδομένου τόσο των επίμονων υψηλών πολιτικών αναταραχών όσο και της άστατης επενδυτικής ψυχολογίας”, απάντησε ο οίκος Moody’s τονίζοντας ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές καθώς η Τουρκία διαθέτει “ισχυρή και ευέλικτη οικονομία που συνεχίζει να καταγράφει θετική ανάπτυξη και η κυβέρνηση της χώρας έχει ιστορικό ισχυρής δημοσιονομικής τροχιάς”.
Βέβαια, οι πιστωτικές αγορές είχαν ήδη αντιμετωπίσει το χρέος της Τουρκίας κερδοσκοπικά. Το κόστος για να διασφαλιστούν τα 5ετή ομόλογα ήταν στους 248 βαθμούς την Παρασκευή, με τις διπλάσιες χώρες μεταξύ των οποίων η Σλοβενία και η Ρουμανία να βρίσκονται στο ίδιο σημείο, και περίπου 40 βαθμούς παραπάνω από την αξιολόγηση της Ρωσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
http://www.mononews.gr/ekplixi-o-kalogritsas-ferete-na-plironi-ti-deftera-18-ek-evro-gia-tin-adia/76905