ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε σήμερα ότι η διακοπή των δημόσιων δαπανών που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού και την άμβλυνση του οικονομικού αντίκτυπού της μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Η Γκεοργκίεβα κάλεσε τις χώρες να επενδύσουν σε πράσινα σχέδια και σε ψηφιακές υποδομές για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα, ενώ δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθηθούν οι χώρες με χαμηλό εισόδημα για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα χρέη τους, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν τη στήριξη των πολιτών τους. «Η εικόνα τους τελευταίους λίγους μήνες έγινε λιγότερο ζοφερή, ωστόσο συνεχίζουμε να προβλέπουμε τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης», είπε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των ετήσιων συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Μετά από εννιά μήνες με την πανδημία, δυσκολευόμαστε ακόμη με τα αρνητικά μίας κρίσης που έχει πάρει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ζωές και έχει αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας, προκαλώντας πολύ υψηλότερη ανεργίας, αύξηση της φτώχειας και τον κίνδυνο μίας ‘χαμένης γενιάς’ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος», πρόσθεσε.
Το ΔΝΤ προβλέπει μία μερική και ανομοιόμορφη ανάκαμψη το 2021, με την παγκόσμια ανάπτυξη να αναμένεται να φθάσει το 5,2%, αλλά προειδοποιεί ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνου, περιλαμβανομένης της νέας έξαρσης του ιού.
«Μία σταθερή οικονομική ανάκαμψη είναι δυνατή μόνο αν νικήσουμε την πανδημία παντού», είπε η επικεφαλής του Ταμείου, ζητώντας ισχυρότερη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίου. Η ταχύτερη πρόοδος όσον αφορά τις ιατρικές λύσεις μπορεί να επιταχύνει την ανάκαμψη και να αυξήσει κατά σχεδόν 9 τρισεκ. δολάρια το παγκόσμιο εισόδημα έως το 2025, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του εισοδηματικού χάσματος μεταξύ των φτωχότερων και των πλουσιότερων χωρών, σημείωσε. Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για όλες τις χώρες να συνεχίσουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των ζωών και των περιουσιών, όπως τις εγγυήσεις για τη χορήγηση πιστώσεων και τις επιδοτήσεις των μισθών. Αν τραβηχτεί πολύ νωρίς η πρίζα, θα υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής ζημιάς, είπε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστασία Χατζηδάκη: Ενώ κουνούσε το δάχτυλο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ερευνούσαν για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΑ – Οι αναρτήσεις της
- Χρηματιστήριο: Πάνω οι τράπεζες, με +5% η Qualqo και +4,17% η Ευρώπη Συμμετοχών
- Η KPMG ενισχύει την παγκόσμια συνεργασία με τη SAP ως SAP Global Strategic Service Partner
- ΑΑΔΕ: Έλεγχοι Monitoring στα αγροτεμάχια της ΕΑΕ 2025
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.