ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χιλιάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που έχουν φτάσει στην Ελλάδα μετά από μήνες αναζήτησης μίας καλύτερης τύχης, έχουν καταλήξει να κοιμούνται σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά, δίπλα στα ποντίκια, καταγγέλλει σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι τραγική με τις υγειονομικές συνθήκες να είναι ανύπαρκτες. “Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα προσφυγόπουλα αναγκάζονται να κοιμούνται σε ασφυκτικά γεμάτα με κόσμο, βρόμικα και μολυσμένα από ποντίκια και έντομα κελιά κράτησης. Ορισμένες φορές χωρίς στρώματα, με παντελή έλλειψη συνθηκών υγιεινής”.
Τα άτυχα προσφυγόπουλα δεν έχουν καμία πρόσβαση σε νομική ή συμβουλευτική βοήθεια, καμία βοήθεια από διερμηνείς προκειμένου να επικοινωνούν με τις αστυνομικές αρχές, και φυσικά χωρίς καμία άλλη παροχή σε βιβλία ή παιχνίδια.
Σύμφωνα με την ίδια αναφορά του οργανισμού, η έλλειψη χώρου φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα παίρνει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις ενώ την ίδια στιγμή οι ιθύνοντες, αν και γνωρίζουν την τραγική αυτή κατάσταση, είναι ανήμποροι να δράσουν.
Με τη χώρα να διανύει την πιο σκληρή και απάνθρωπη περίοδο λιτότητας και κατ’ επέκταση την παντελή έλλειψη οικονομικών πόρων, η Ελλάδα προσπαθεί να ανταποκριθεί έχοντας ελάχιστα μέσα και κυρίως σχεδόν καμία βοήθεια από την Ευρώπη.
Με περίπου 165.000 πρόσφυγες να έχουν ήδη προσεγγίσει τις ελληνικές ακτές από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, η χώρα έχει τη μεγαλύτερη εισροή προσφύγων από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Το 1/3 αυτών των προσφύγων δε, είναι παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Από τον Ιανουάριο του 2016, η Ελληνική αστυνομία έχει “συλλάβει” 16 προσφυγόπουλα, τα οποία κρατούνται σε κελιά. Αυτή η κράτηση βέβαια, σύμφωνα με το νόμο, δε μπορεί να υπερβεί τις 45 ημέρες.
Χαρακτηριστική της τραγκής κατάστασης που επικρατεί στα κελιά είναι η μαρτυρία 15χρονου πρόσφυγα, ο οποίος ανέφερε ότι δε μπορούσε να κοιμηθεί στο κελί επειδή φοβόταν τους ενήλικες που ήταν “φυλακισμένοι” μαζί του. “Δε μπορούσα να αισθανθώ ασφαλής επειδή οι άλλοι κρατούμενοι στο κελί έκαναν χρήση ναρκωτικών…”.
Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη αναφορά βασίζεται σε έρευνα, επισκέψεις σε αστυνομικά τμήματα, χώρους κράτησης και μαρτυρίες 42 ασυνόδευτων, ανήλικων προσφυγόπουλων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
http://www.mononews.gr/sigklonizi-ta-social-media-antio-enos-ellina-neometanasti/72997
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eurovision 2026: Ο Αkylas με το Ferto είναι ο μεγάλος νικητής – Όσα έγιναν στον ελληνικό τελικό
- Τράπεζες: Ολα τα συνδρομητικά πακέτα για φθηνότερες καθημερινές συναλλαγές
- Γιατί βούτηξε η ΤΙΤΑΝ, τι θα κάνει η Εθνική Τράπεζα, η μάχη Theon με τους short, ποιο deal της Ideal χάλασε, βιομήχανοι κατά Τσάφου, μια αποκάλυψη για Τσίπρα – Στουρνάρα και όταν η Ζαχαράκη γίνεται ντεκόρ της Κίμπερλι
- Πλειστηριασμοί: Το σφυρί της εβδομάδας «χτυπά» σε Ξάνθη, ΣΒΑΜΠΕ και «Ελληνικός Νηογνώμονας»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.