ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού προκάλεσε ζημιές και οικονομικές απώλειες 6,7 έως 8,1 δισεκ. δολαρίων και ο Λίβανος έχει επείγουσα ανάγκη 605 έως 760 εκατ. δολάρια για να ξανασταθεί στα πόδια του, σύμφωνα με εκτίμηση που ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η έκρηξη της 4ης Αυγούστου, που κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του λιμανιού και της περιοχής πέρα από αυτό, προκάλεσε υλικές ζημιές ύψους 3,8 έως 4,6 δισεκ. δολαρίων, ενώ οι οικονομικές απώλειες, ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής διαφόρων τομέων της οικονομίας, θα είναι από 2,9 δισεκ. έως 3,5 δισεκ, δολάρια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της “Ταχείας αποτίμησης των ζημιών και των αναγκών” (“Rapid damage and needs assessment”) που διενεργήθηκε από κοινού με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 5 έως τις 31 Αυγούστου.
Οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτοί της κατοικίας, των μεταφορών, της πολιτιστικής κληρονομιάς (θρησκευτικοί και αρχαιολογικοί χώροι, εθνικά μνημεία, θέατρα, αρχεία, βιβλιοθήκες), διευκρινίζει η Παγκόσμια Τράπεζα σε ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεσή της, η οποία δημοσιεύεται την παραμονή της δεύτερης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον Λίβανο.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε τις άμεσες ανάγκες ανοικοδόμησης από 605 έως 760 εκατ. δολάρια έως το τέλος του έτους και από 1,18 έως 1,46 δισεκ. δολάρια για το έτος 2021. Τη μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας έχει ο τομέας των μεταφορών και ακολουθούν εκείνοι του πολιτισμού και της κατοικίας.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πως «η έκρηξη είχε τρεις μεγάλες οικονομικές συνέπειες: απώλειες οικονομικής δραστηριότητας που προκλήθηκαν από την καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου, διατάραξη των εμπορικών συναλλαγών και απώλεια δημοσιονομικών εσόδων».
Το ΑΕΠ του Λιβάνου αναμένεται να μειωθεί επιπλέον κατά 0,4 της μονάδας το 2020 και 0,6 της μονάδας το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της.
Ακόμη και πριν από την έκρηξη, που κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές στις κατοικίες περίπου 300.000 ανθρώπων, ο Λίβανος ήταν αντιμέτωπος με μια πολύμορφη (οικονομική, χρηματοπιστιωτική και νομισματική) κρίση η οποία, αφού επιδεινώθηκε από τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19, είχε οδηγήσει την Παγκόσμια Τράπεζα να προβλέψει μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 10,9% το 2020.
Όμως «η καταστροφή δεν θα καταστήσει μόνο τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας μεγαλύτερη, αλλά θα επιδεινώσει και τη φτώχεια, που έπληττε ήδη το 45% του πληθυσμού πριν από την έκρηξη».
Αν η χώρα, δεδομένης της «χρεοκοπίας» της και της «έλλειψης συναλλαγματικών αποθεμάτων» δεν μπορεί να υπολογίζει παρά στη «διεθνή βοήθεια και την ιδιωτική επένδυση» , «οφείλει επιτακτικά να θέσει σε λειτουργία ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να «εμποδίσει τη διαφθορά και να σπάσει την κυριαρχία της ελίτ», εκτιμά ο οικονομικός οργανισμός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Melania» και η αποκάλυψη για την επίσκεψη Τραμπ στην Αθήνα (βίντεο)
- Ρώμη: Εισιτήριο 2 ευρώ από σήμερα για τη Φοντάνα Ντι Τρέβι
- Πτώση 3% στις τιμές του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ πως επιδιώκει συμφωνία με το Ιράν
- Πράσινα τιμολόγια Φεβρουαρίου: Η φθηνότερη η ΔΕΗ με 13,9 λεπτά- Οι τιμές όλων των παρόχων
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.