Ζημιά μεγαλύτερη απ’ όση υπέστη τα δέκα προηγούμενα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης αναμένεται καταγράψει φέτος η εγχώρια αγορά μπίρας.
Όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου, η κατανάλωση υπολογίζεται να υποχωρήσει τη φετινή χρονιά περίπου κατά 30% κυρίως λόγω της ραγδαίας πτώσης των πωλήσεων στις τουριστικές περιοχές και δευτερευόντως λόγω της οικονομικής δυσπραγίας στην εσωτερική αγορά.
Σε επίπεδο τζίρου, το παραπάνω ποσοστό μεταφράζεται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ! Πρόκειται, όπως λένε στελέχη της ζυθοποιίας, για ένα τεράστιο νούμερο δεδομένου ότι στη διάρκειας της προηγουμένης κρίσης η πτώση δεν ξεπέρασε το 15% ή περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Οι ίδιοι πάντως επισημαίνουν πως η κατάσταση είναι καλύτερη του αναμενόμενου και τονίζουν πως ειδικά στα αστικά κέντρα η ζήτηση -δεδομένων των συνθηκών- κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στη διάρκεια των οποίων παραδοσιακά πραγματοποιείται και το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας κατανάλωσης.
Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία επικρατεί για τις επιπτώσεις στην καταναλωτική συμπεριφορά από την έξαρση του κορονοϊού και την κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Ήδη, το αναγκαστικό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Τα πράγματα εκτιμάται πως θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο επόμενο διάστημα όταν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες, ειδικά στους κλειστούς χώρους, όπου θα χρειάζεται να φοράνε όλοι προστατευτικές μάσκες. Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η πιθανή εμφάνιση ζημιών δεν αποκλείεται να οδηγήσει τις εταιρείες στη λήψη έκτακτων μέτρων, για την προσαρμογή της λειτουργίας τους στα νέα δεδομένα.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται κάποιες να υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές για να «συμμαζέψουν τα έξοδά τους», οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν μισθούς και προσωπικό. Κάποιοι θεωρούν δεδομένες τις περικοπές στην περίπτωση που η πτωτική πορεία των εσόδων συνεχισθεί και τη νέα χρονιά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εσύ πού θα βγεις αυτόν τον μήνα; Βρες μοναδικές προτάσεις εξόδου για όλη την οικογένεια στα Public!
- Στο στόχαστρο Βουρλιώτη ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ – Ερευνά υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από εκπαιδευτικά προγράμματα
- Qualco: Η πλατφόρμα ProximaPlus λαμβάνει πιστοποίηση συμμόρφωσης με τη Σαρία από την ITFC
- Βρετανία και Microsoft ενώνουν δυνάμεις κατά των deepfakes
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.