ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επικριτική απέναντι στην Ελλάδα, με αφορμή τις δηλώσεις από την Αθήνα για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ήταν η Τουρκία, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Μονή της Χώρας, όπως το Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας και άλλα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία στη γη μας, ανήκει στην Τουρκία και είναι ιδιοκτησία μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.
Το συγκεκριμένο σχόλιο προέκυψε σαν απάντηση στους Έλληνες αξιωματούχους, που εξέφεασαν τη θέση τους κατά της επαναλειτουργίας της Μονής της Χώρας, του 6ου αιώνα, ως τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ακσόι είπε ότι η Τουρκία προστατεύει σχολαστικά τα πολιτιστικά της περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτιστικής παράδοσης που σέβεται την ιστορία, τα δικαιώματα και τις ευθύνες που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις.
«Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η αλλαγή του καθεστώτος που έγινε σε μια τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς δεν έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση της UNESCO για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», δήλωσε ο Ακσόι.
Είπε επίσης ότι η Ελλάδα, η οποία μετέτρεψε τα τζαμιά και τα μνημεία της Οθωμανικής κληρονομιάς στην επικράτειά της σε εκκλησίες, είναι η τελευταία χώρα που θα έπρεπε να έχει κάτι να πει για το σεβασμό άλλων θρησκειών.
Ο Ακσόι πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, η οποία περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη χώρα της με κάθε είδους κατασταλτικές πρακτικές παρά τις διεθνείς συμφωνίες, δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει στην Τουρκία.
«Οι προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσει ψεύτικες ατζέντες στην περιοχή με τα ιστορικά της σύνδρομα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να παρέχει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τους μουσουλμάνους σαν χώρους λατρείας», πρόσθεσε ο Ακσόι.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σενάριο για πρωθυπουργό Καραμανλή, οι «άγγελοι» του Γεραπετρίτη, τα πιτταρούδια της Μελόνι, το μυστήριο με τη Rolls Royce και ο προκλητικός γλεντζές πολιτικός
- Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για OPTIMA BANK, ALPHA BANK, ΔΑΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, EUROBANK και DIANA SHIPPING
- Ποια «επώνυμα» ακίνητα κάνουν ποδαρικό στους πλειστηριασμούς του Σεπτεμβρίου
- Σακίρα: Tα ελληνικά καλοκαίρια και ο πρώτος μεγάλος έρωτας με Έλληνα ναυτικό
