• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πάνω από τα 40 δολάρια το πετρέλαιο εν αναμονή νέας συμφωνίας του ΟΠΕΚ+

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Η τιμή του brent πετρελαίου ξεπέρασε τα 40 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε σχεδόν τρεις μήνες, με φόντο τις ενδείξεις ότι οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ + πλησιάζουν σε συμφωνία για μικρή επέκταση της προηγούμενης ιστορικής τους συμφωνίας για μείωση της παραγωγής.

    Τα συμβόλαια στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά περίπου 1% μετά το κλείσιμο και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαρτίου, την ημέρα που η συμμαχία του ΟΠΕΚ + δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία. Η Ρωσία και πολλά άλλα κράτη της συμμαχίας τάσσονται τώρα υπέρ της επέκτασης των περικοπών παραγωγής που επρόκειτο να χαλαρώσουν από τον Ιούλιο, κατά ένα μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες. Αυτή η εξέλιξη είναι εντός του εύρους της έκκλησης της Σαουδικής Αραβίας για επιμήκυνση ενός έως τριών μηνών.

    Άλλες ενδείξεις ότι η αγορά πετρελαίου εξισορροπεί, είναι η μείωση των αποθεμάτων στο κέντρο αποθήκευσης στο Cushing της Οκλαχόμα κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το American Petroleum Institute. Αυτό θα σηματοδοτήσει την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, εάν επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ που αναμένεται αργότερα την Τετάρτη.

     
    Brent trades above $40 a barrel for first time since March 6

     

    Ενώ ο δείκτης του αργού έχει διπλασιαστεί από τα χαμηλά του στα μέσα Απριλίου, η πορεία προς τα προ-πανδημίας επίπεδα της ζήτησης πετρελαίου εξακολουθεί να φαίνεται αβέβαιη. Η πολιτική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ αυξάνει τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων εκεί, ενώ τα διεθνή ταξίδια μπορεί να επηρεαστούν για τα επόμενα χρόνια. Το ράλι μπορεί επίσης να αμβλυνθεί από την επιστροφή της αμερικανικής παραγωγής σχιστόλιθου.

    Τα συμβόλαια Αυγούστου του Brent ενισχύονταν κατά 1,2% στο ICE και διαμορφώνονταν στα 40,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ έκλεισαν με κέρδη 3,3% την Τρίτη.

    Τα συμβόλαια Ιουλίου του West Texas Intermediate ενισχύονταν κατά 2,1% και διαπραγματεύονταν στα 37,58 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, μετά από την άνοδο κατά 3,9% που σημείωσαν στην προηγούμενη συνεδρίαση.

    Καλύτερες προβλέψεις

    Η DBS δήλωσε ότι το Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 42 έως 47 δολάρια το βαρέλι φέτος, αυξάνοντας την προηγούμενη πρόβλεψη της κατά 5 δολάρια. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε αρκετά μέρη του κόσμου σημαίνει ότι η ανάκαμψη της ζήτησης θα μπορούσε να είναι ταχύτερη από ότι αναμενόταν αρχικά, ανέφερε σε ανακοίνωση η τράπεζα της Σιγκαπούρης. Οι Morgan Stanley και Fitch Solutions αύξησαν επίσης τις προβλέψεις τους την περασμένη εβδομάδα.

    Το API ανέφερε ότι τα συνολικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν στα 483.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τους εξαγωγείς της Μέσης Ανατολής του ΟΠΕΚ μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ κατά τον περασμένο μήνα, καθώς ξεκίνησε η συμφωνία περικοπής της παραγωγής και η Ρωσία πλησίασε τον στόχο μείωσής της.



    ΣΧΟΛΙΑ