ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ» αναφέρει πως η Γαλλία δεν κατάφερε να πείσει την Ιταλία και το Ισραήλ να υπογράψουν την κοινή διακήρυξη της πενταμερούς, υποστηρίζοντας πως Ισραήλ και Ιταλία άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως ο μόνος δρόμος για μεταφορά του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ υπό τον τίτλο «Βαθύ ρήγμα», η Γαλλία κατάφερε να πάρει δίπλα της την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τα ΗΑΕ και την Κύπρο για να υπογράψουν την «σκανδαλώδη διακήρυξη», όπως αποκαλεί την κοινή διακήρυξη της πενταμερούς, ωστόσο «δεν διέλαθε της προσοχής το βαθύ ρήγμα στη συμμαχία του κακού», όπως υποστηρίζει. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η κυβέρνηση της Γαλλίας δεν κατάφερε να πείσει την Ιταλία και το Ισραήλ να υπογράψουν τη διακήρυξη εναντίον της Τουρκίας.
Αναφέρει, περαιτέρω, ότι ενώ η Ιταλία δεν συμμετείχε στην υπογραφή του προγράμματος EuroMed στην Αθήνα το οποίο σχεδιάστηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, από την άλλη διεξάγει κοινές ασκήσεις σε συχνή βάση με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στην ανατολική Μεσόγειο.
Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι από την άλλη το Ισραήλ το οποίο βλέπει τα όνειρά του για το EuroMed να εξανεμίζονται, στέλνει μήνυμα εξομάλυνσης των σχέσεών του με την Τουρκία. Από την πλευρά της η Άγκυρα σε μήνυμά της προς το Τελ Αβίβ μετά την συμφωνία της με τη Λιβύη, αναφέρει ότι δεν θα “επιτρέψει” την πραγματοποίηση του EuroMed, ωστόσο αφήνει “ανοιχτή την πόρτα” για συζήτηση άλλων προγραμμάτων, σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα, πως «η μη συμμετοχή Ισραήλ και η Ιταλίας στην συμμαχία της οποίας ηγείται η Γαλλία εναντίον της Τουρκίας, ερμηνεύεται ότι έχει ξεκινήσει να γίνεται αποδεκτό πως ο μόνος δρόμος για μεταφορά του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στην Ινδία για το AI Summit ο Μητσοτάκης – Θερμή υποδοχή και χειραψία με Μόντι (βίντεο)
- Ιαπωνία: Ξανά πρωθυπουργός η Τακαΐτσι – Στην ατζέντα προϋπολογισμός και συμφωνία με ΗΠΑ
- Δ. Θεοδωράτος: Μπορούμε να διαμορφώσουμε ανταγωνιστικό πλαίσιο που θα στηρίζει τη νησιωτικότητα και την εθνική οικονομία
- Μαμντανι (Δήμαρχος Νέας Υόρκης): Αύξηση φόρων αν η πολιτεία της Νέα Υόρκης αρνηθεί την χρηματοδότηση του δήμου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.