ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι διαμαντοφορεμένες μετοχές, τι συμβαίνει σε Αττικής, Intracom, Aegean, δημόσια πρόταση για ΟΛΘ, το 4-0 του Πιερ, η συγκίνηση του Παμπούκη, η βλάχα δημοσιογράφος και τα γενέθλια της Κλέλιας Χατζηιωάννου
“Κράτει” στις νέες παραγγελίες πλοίων κάνουν οι ελληνικές ναυτιλιακές, ενδεικτικό της δύσκολης κατάσταση που βιώνει ο κλάδος λόγω της πανδημίας.
Ακόμη και οι Έλληνες εφοπλιστές που διαθέτουν τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο διεθνώς και είναι αρκετά δραστήριοι τόσο στις κατασκευές νέων πλοίων όσο και στην αγορά μεταχειρισμένων, τηρούν στάση αναμονής, σύμφωνα με τους ναυλομεσίτες, πριν προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue, από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα μόνο τρεις εταιρείες έχουν προχωρήσει σε νέες παραγγελίες, η μία εκ των οποίων αφορά την άσκηση option προηγούμενης συμφωνίας. Μάλιστα και στις τρεις περιπτώσεις οι εφοπλιστές επιθυμούν να ενισχύσουν το στόλο τους με τάνκερ, τη μοναδική κατηγορία που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ναυλωτών.
Ειδικότερα, η Dynacom Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, υπέγραψε στο τέλος Απριλίου συμφωνία με το κινέζικο ναυπηγείο, New Times Shipbuilding, με το οποίο διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία, για την κατασκευή ενός ακόμη τάνκερ suezmax, χωρητικότητας 158,000 dwt, στην τιμή των 57 εκατ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για option προηγούμενης συμφωνίας του γνωστού πλοιοκτήτη που αφορά την κατασκευή τεσσάρων ακόμη suezmax.
Σημειώνεται ότι η Dynacom αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες του ναυπηγείου New Times Shipbuilding, καθώς υπολογίζεται ότι έχει παραγγείλει σε αυτό σχεδόν 40 πλοία κατά τα τελευταία 20 χρόνια.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη VesselsValue, η Enterprises Shipping and Trading, συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη, προχώρησε στην παραγγελία ενός τάνκερ τύπου handy, το κόστος κατασκευής του οποίου θα ανέλθει στα 36,5 εκατ. δολάρια.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η ναυτιλιακή διαχειρίζεται στόλο 33 πλοίων, εκ των οποίων τα 21 είναι bulkers και τα 11 τάνκερ.
Η ναυτιλιακή Neda Maritime, συμφερόντων της οικογένειας Λυκιαρδοπούλου, προχώρησε στην παραγγελία δύο δεξαμενόπλοιων τύπου LR2.
Στο εβδομαδιαίο της report η Αllied Shipbroking, αναφέρει ότι η παραγγελία δόθηκε στο ναυπηγείο της Νοτίου Κορέας Daehan Shipbuilding και αφορά στην κατασκευή δύο τάνκερ χωρητικότητας 114,000 dwt. Τα νεότευκτα είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν το 2021. Η τιμή δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της VesselsValue, η αξία των νεότευκτων τάνκερ LR2 κυμαίνεται στα 47 εκατ. δολάρια.
Η Neda Maritime διαθέτει στόλο με 21 πλοία, εκ των οποίων τα 13 φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και τα 7 τάνκερ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Προς εκκένωση η πρεσβεία στο Ισραήλ για λόγους ασφαλείας
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) σε αναλυτές: Αύξηση 11% στα κέρδη ανά μετοχή το 2026, στα 0,4 ευρώ
- Τράπεζα Πειραιώς: Δυναμική είσοδος για την ελληνική οικονομία το 2026 – Βιομηχανία, εμπόριο και πρωτογενές πλεόνασμα οδηγούν την κούρσα
- Υποχρεωτική σήμανση στα ράφια για μικρότερες συσκευασίες χωρίς μείωση τιμής – Πρόστιμα για μη συμμόρφωση με νομοσχέδιο Θεοδωρικάκου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.