ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις πρώην αποθήκες Σκουλούδη η προσωρινή κλειστή δομή μεταναστών στο Ηράκλειο – Στόχος η λειτουργία της εντός Ιουλίου
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τα πρώτα κρούσματα στους λεγόμενους «κλειστούς πληθυσμούς», επιβεβαιώνοντας και στους Έλληνες επιστήμονες τη ραγδαία εξάπλωση του ιού σε τέτοιες συνθήκες.
Πρόκειται για τα 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας, τα 119 κρούσματα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και τα κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου σύμφωνα με τον υπουργός Εθνικής, Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο είναι κάτι παραπάνω από είκοσι.
Όσον αφορά τα κρούσματα στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας, στενές επαφές του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος (μια γυναίκα που γέννησε προ ημερών σε νοσοκομείο των Αθηνών), αποφασίστηκε βάσει του κυβερνητικού σχεδίου η 14ήμερη καραντίνα προκειμένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός.
Σχετικά με τους 380 επιβαίνοντες του πλοίου, οι 119 ήταν θετικοί στον κορονοϊό, οι 259 αρνητικοί ενώ υπήρχαν και 2 ακατάλληλα δείγματα που θα επανεξεταστούν από το Ινστιτούτο Παστέρ. Πλέον οι επιβάτες που έχουν μολυνθεί παραμένουν στο πλοίο σε ειδική προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ένας 70χρονος, η υγεία του οποίου επιδεινώθηκε μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αναφοράς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στους κλειστούς πληθυσμούς της δομής προσφύγων και του πλοίου νόσησε μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες το 1/3 των πληθυσμών αυτών.
«Στους κλειστούς πληθυσμούς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα διασποράς και μετάδοσης ενός τέτοιου ιού που μεταδίδεται τόσο εύκολα. Η μεταδοτικότητα και αυτό που ονομάζουμε εμείς οι επιστήμονες «attack rate», δηλαδή το πόσο εύκολα μεταδίδεται και κολλάει ο ένας τον άλλον και πόσο μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εκτίθενται στον ιό προσβάλλονται, είναι πολύ υψηλά σε αυτές τις καταστάσεις» τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- AstraZeneca και Bristol Myers Squibb συζητούν πιθανή συμφωνία για συνένωση των δύο φαρμακευτικών κολοσσών
- Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την ξηρασία: Τα μεγάλα ποτάμια στερεύουν και απειλούν βιομηχανία, ενέργεια και μεταφορές
- Τρίτη νύχτα κόλασης στην Αττική: Αντιπυρικές ζώνες για να ανακοπεί το μέτωπο – Απειλούνται σπίτια σε Βίλια και Άγ. Νεκτάριο – Η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα
- Απεργία των αεροσυνοδών στη WestJet του Καναδά – Χιλιάδες πτήσεις στον αέρα εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.