• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Πέμπτος νεκρός στην Ελλάδα, 35 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

    • NewsRoom

    Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς


    Το πέμπτο της θύμα από τον κορονοϊό μετρά πλέον η Ελλάδα, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ένας ακόμα άνδρας έχασε τη ζωή του.

    Παράλληλα, οι αρχές εντόπισαν και κατέγραψαν ακόμα 35 κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 387.

    Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, 60 από τα κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 70 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται, με 11 εξ αυτών να είναι διασωληνωμένοι. Μάλιστα,  όλοι οι διασωληνωμένοι είναι άνδρες. Όλοι οι νοσηλευόμενοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία.

    . Δεκατέσσερις ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο. Για κάθε 5 που είναι πολύ σοβαρά άρρωστοι, άλλοι 95 έχουν είτε την ήπια είτε την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου COVID-19.

    Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν ελλείψεις αντιδραστηρίων που προσπαθούμε να τις ξεπεράσουμε τις επόμενες μέρες.

    Ο εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας αναφέρθηκε στη διαχείριση των κρουσμάτων μεταξύ των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας, και γιατί μειώθηκε στους συγκεκριμένους ο χρόνος καραντίνας στις 7 μέρες. Όπως απάντησε,  σε αυτό το διάστημα οι περισσότεροι εκδηλώνουν συμπτώματα και ο χρόνος μειώθηκε για να να μην αποδυναμωθεί το σύστημα υγείας

    Παράλληλα, χαρακτήρισε έλλειψη ευθύνης την τάση πολιτών να εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα και να καταφεύγουν προς την επαρχεία καθώς ενισχύει τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού στην επαρχία.

    Σχετικά με την έλλειψη αντιδραστηρίων ή μασκών στα νοσοκομεία, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι υπάρχει επάρκεια στα εργαστήρια αναφοράς, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει κατασπατάληση, να μην ξοδεύονται άσκοπα, σε ασυμπτωματικούς.

    Για την επάρκεια προστατευτικού υλικού ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι  «γίνεται μια τεράστια προσπάθεια προμήθειας». «Υπάρχουν μάσκες, ενισχύουμε τα αποθεματικά μας», πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

    Την ίδια ώρα, νέα αυστηρότερα μέτρα με κλείσιμο των συνόρων σε πολίτες εκτός ΕΕ και καραντίνα 14 ημερών στους υπόλοιπους ανήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα ανακοίνωσε τον περιορισμό της κυκλοφορίας στους διαμένοντες στα ΚΥΤ, ενώ από την Τετάρτη θα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα που έρχονται σε επαφή με το κοινό με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων, τα pet shop, τα εμπορίας φυτοφαρμάκων και γεωργικών φαρμάκων, τα περίπτερα, τα βενζινάδικα, τα κέντρα παραλαβής των e-shop.

     



    ΣΧΟΛΙΑ