ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι Βρετανοί αποφάσισαν: Brexit! Αναμενόμενο ή μη το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Όπως ακριβώς δεν αλλάζουν -ούτε και θα αλλάξουν- οι επιπτώσεις της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπτώσεις που ήδη άρχισαν να αποτυπώνονται στις αγορές.
Σε μία λέξη η κατάσταση που μπορεί να χαρακτηρίσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές είναι: «Χάος».
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημειώνει βουτιά 8,2% υποχωρώντας στις 318,04 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 7,6% στις 5.858,88 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 9,5% στις 9.286,98 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 7% στις 4.150,82 μονάδες.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης. Ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά ι 3,9% στις 17.280,48 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει ραγδαία πτώση 12% στις 7.788,90 μονάδες.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης τιμών βυθίζεται κατά 14% και διαπραγματεύεται στις 531,45 μονάδες.
Δείτε αναλυτικά οι εντυπωσιακές κινήσεις που συνέβησαν από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων:
Τα futures του S&P στις ΗΠΑ καταγράφουν μία πτώση του -5,06%.
Τα fututes του Dow Jones δείχνουν έντονη πτώση αφού υποχωρούν κατά -3,92%.
Ακόμα, τα US Treasury bonds καταγράφουν πτώση της τάξης του -14,59%.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται ραγδαία υποχώρηση της στερλίνας. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το ιαπωνικό yen δημιουργείται μία συντριβή δεδομένου ότι η πτώση της λίρας ανέρχεται στο 13,41%.
Συντριβή, ωστόσο, παρακολουθούμε στη βρετανική λίρα και σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο αφού η πρώτη υποχωρεί έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ κατά -10,43%.
Σε ελεύθερη πτώση η Στερλίνα
Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε έως και 9% σε χαμηλό 30 ετών, κάτω από το 1,35 δολάριο το πρωί της Παρασκευής σημειώνοντας βουτιά μεγαλύτερη και από εκείνη της λεγόμενης Μαύρης Τετάρτης του 1992, όταν ο George Soros διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην δραματική πτώση της λίρας και τον αποκλεισμό της από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, που προηγήθηκε του ευρώ.
Η υποχώρηση της στερλίνας επιταχύνθηκε μετά το αποτέλεσμα στο Newcastle, όπου η εκστρατεία υπέρ της παραμονής κέρδισε με μικρή διαφορά, αλλά και του Sunderland που ψήφισε έξοδο.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις αναμένεται η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας ώστε να προστατέψει την στερλίνα από την κατάρρευση. Πολύ πιθανή και η παρέμβαση της ΕΚΤ ώστε να αποτρέψει ένα γενικευμένο κραχ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
http://www.mononews.gr/brexit-ine-edo-vari-pligma-gia-ee-istoriki-apofasi-apochorisis-ton-vretanon-ti-dilose-o-farage-video/55961
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
http://www.mononews.gr/mononewsbbc-parakolouthiste-zontana-ta-apotelesmata-ana-periochi/55936
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο για το Ιράν
- Ερντογάν: «Ανησυχούμε» για τις επιθέσεις στο Ιράν – Έκκληση για κατάπαυση πυρός και επιστροφή στη διπλωματία
- Τραμπ στο ισραηλινό Channel 12: Το Ιράν δεν ήθελε πραγματικά συμφωνία – Κάθε μήνα κάνανε κακό
- Νετανιάχου: Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Χαμενεΐ «δεν είναι πια εδώ»


Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.